Buah Tin Segar : SAR 30 Sekilogram

1:56 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.

Ada pendapat mengatakan, berpenat dahulu dengan mengerjakan umrah di Mekah, dan kemudiah bersantai di Madinah. Rezeki kami, berziarah dahulu di Madinah selama enam hari, dan kemudian kembali semula ke Mekah untuk menyempurnakan umrah.

Sekarang, masih lagi cerita hari pertama di Madinah. Subuh hari, suhu sangat rendah antara 11' hingga 12' Celcius. Namun begitu, barangkali disebabkan sangat ramai jemaah umrah yang berada di Masjid Nabawi, jadi kesejukan itu tidaklah terasa sangat.

Apabila keluar dari masjid, angin yang meniup sangatlah menyamankan! Menoleh ke langit, warna biru seragam, tanpa secebis awan! Ketika matahari memancar, janganlah ditenung lama-lama! Eloklah pakai kaca mata hitam. Bayangkan panas dan sejuk bertembung, apa jadi kepada wajah kita. Sebelum berlepas dari tanah air, kami diingatkan untuk sentiasa memakai pelembab kulit dan bibir yang sesuai untuk elakkan berlakunya dehidrasi atau penyahhidratan.

Kalau kulit terutamanya kawasan jari-jemari sudah nampak kecut, dan bibir berasa kering, itu merupakan tanda-tanda awal berlakunya dehidrasi. Banyakkan minum air kosong, dan kalau  di dalam dan kawasan perkarangan masjid memang boleh minum seberapa banyak air zamzam terutamanya sewaktu datang atau pulang selepas solat fardhu. Cuma, kalau sudah terlebih minum, memang kena bersedialah untuk mencari tandas! Tandas paling selesa sudah tentulah di dalam bilik hotel masing-masing.

Oleh kerana sebelum solat zohor, kami sudah makan di Chicken Hat, jadi perut masih kenyang. Kami pulang ke hotel dan apabila melihat begitu ramai jemaah umrah yang menunggu giliran hendak masuk lift, jadi kami duduk santai-santai sahaja di lobi. Sebuah tangga bentuk pusing menghala ke tingkat atas, merupakan laluan untuk jemaah umrah ke dewan makan. Kelihatan bersusun-susun jemaah wanita turun tangga pusing membawa pinggan berisi nasi dan lauk-pauk. Mereka menuju ke lift dan akan naik ke tingkat bilik masing-masing. Melihat keadaan tersebut, sangat fahamlah kami betapa sesaknya dewan makan!

Akhirnya Amie suarakan kepada Encik Suami untuk berjalan-jalan di luar hotel sementara kesesakan berkurangan di lobi. Kali ini kami berjalan perlahan-lahan menyeberang jalan meninggalkan kawasan Royal Al-Andalus Hotel. Tidak banyak pemandangan yang berbeza melainkan hanyalah bangunan hotel yang tinggi-tinggi, dan di aras bawah kelihatan berderetan pelbagai jenis kedai jualan.  Dan buat pertama kali juga melihat orang ramai yang sanggup berbaris panjang untuk membeli makanan di beberapa buah gerai makan! Sabarnya mereka menunggu giliran!

Buah Tin Segar


Kami tiba sebuah deretan gerai makanan di seberang jalan. Persekitaranhya kelihatan bersih dan kemas. Gerainya pun kelihatan tersusun dan seragam, cuma perlu melihat dengan lebih dekat apa bahan jualannya. Maklum sahajalah, tak faham maksud tulisan Arab yang tertera di setiap tingkap gerai. Ada dua deretan kedai yang panjang ini, satu di sebelah kiri dan satu di sebelah kanan. Bahagian tengahnya pula agak lapang sebagai tempat lalu lalang pembeli, dan ada sebaris kerusi meja berpayung untuk pelanggan duduk makan.




Para peniaga makanan kelihatannya tidak menang tangan melayan pelanggan yang datang bertali arus. Ketika ini tidak adalah tempat duduk kosong! Semuanya penuh. Satu meja tidak semestinya dikongsi satu keluarga, tetapi sesiapa sahaja boleh duduk di kerusi yang kosong. Yang penting, dapat tempat duduk untuk makan!


Di sana sini terbau aroma pelbagai jenis masakan termasuk aroma bakso! Kami terjumpa gerai bakso, dan ada bakwan juga. Apabila melihat harga semangkuk kecil bakso : SAR 20, kami hanya berpandangan sahaja. Semangkuk kecil! Harap aroma sup yang kami hidu itu halal! Halal!

Kami sangat kagum apabila melihat begitu ramai jemaah umrah dari Indonesia yang beratur panjang untuk mendapatkan semangkuk bakso. Barangkali mereka rindu untuk menikmati hidangan tradisi tanah air mereka.


Kami sempat menjenguk ke salah sebuah gerai buah-buahan. Di antara buah peach, delima, anggur, limau, laici dan sebagainya, mata terpandang pula buah tin. Peniaga buah sebutkan harga sekilogram buah tin SAR 30. Kami beli setengah kilogram sahaja.


Gerai apa pula yang Encik Suami intai ini?


Oooo... gerai buah kurma! Cukuplah beli buah tin saja (dalam palstik yang dipegang Encik Suami). Kami menapak semula menyeberang jalan, dan bergerak ke hadapan sambil menyaksikan burung merpati yang berterbangan. Tiba di hadapan Royal Al-Andalus Hotel, ada orang sedang berkerumun. Rupanya, penjual jubah sedang rancak berjual beli dengan orang ramai. Encik Suami tidak lepas peluang. Di kesempatan itulah Encik Suami sibuk memilih saiz jubah! Untuk dirinya, untuk anak-anak! Jubah lelaki sahaja yang ada di situ.

Jam menunjukkan hampir pukul dua petang. Kami terus menuju ke lift, dan suasana agak lengang kerana kurang pengguna lift ketika itu. Kami harap tuala sudah tersedia di dalam bilik. Hendak mandi, dan tukar pakaian sebelum turun semula ke Masjid Nabawi.

Tuala masih belum dihantar ke bilik!
Entah berapa kali, sejak tiba di hotel ini kami meminta tuala.
Nampaknya, banyak jemaah umrah yang masih belum terima tuala!

Teringat Encik Suami tanya sewaktu kami bermalam di Gardens Condominium:

Encik Suami: Kita tak bawa tuala kah ke sana?
Amie : Eh, kenapa pula hendak bawa tuala? Bukankah hotel memang sediakan tuala?
Encik Suami: Ooooo... mana tahu tidak disediakan tuala.

Tapi kita diam-diam sahajalah, takut Encik Suami pulangkan paku buah keras pula.


Selepas cuci buah tin, kami makan sebiji dua dan selebihnya simpan dalam peti sejuk. Kemudian kami bersihkan diri. Pandai-pandailah gunakan kain masing-masing untuk keringkan badan. Waktu asar dijadualkan pada pukul 03:23 petang. Jadi, sebelum pukul 02:45 petang kami sudah bersedia untuk ke pintu lift, turun ke lobi.

Sampai di lobi, kami menuju ke kaunter dan memaklumkan kepada petugas di situ bahawa bilik kami belum menerima tuala. Petugas kaunter berjanji akan memberitahu pekerja hotel untuk hantar tuala ke bilik kami. 

Jadual waktu solat di Madinah dan Mekah dibekalkan kepada setiap jemaah umrah.

Jadual Waktu Solat yang disediakan untuk kami (diletakkan di bahagian belakang tanda nama), memudahkan jemaah umrah mengetahui waktu dan membuat persediaan awal. Kami diingatkan untuk masuk ke masjid satu jam lebih awal sebelum tiba waktu solat fardhu. 

Petang itu, kami berpisah di pagar 335, dan bergerak menuju ke pintu masing-masing dan sudah tentunya ambil kesempatan minum segelas air zamzam. 
Bismillahirrahmanirrahim:


اللهم إني أسألك علماً نافعاً، ورزقاً واسعاً، وشفاءً من كل داء
Ya Allah,  aku memohon pada-Mu ilmu yang bermanfaat, rezeki yang luas, dan kesembuhan dari segala macam penyakit.

Entri berkaitan Umrah 2023:
  1. KOTA KINABALU - BANDAR SERI BEGAWAN : B1822 ROYAL BRUNEI AIRLINES
  2. DARI BRUNEI AIRPORT KE KING ABDULAZIZ INTERNATIONAL AIRPORT JEDDAH
  3. SOLAT SUBUH BERJEMAAH & LAWATAN ZIARAH DI SEKITAR MASJID NABAWI
  4. JUS BUAH YANG DIRINDUI!
  5. MENUNGGU DAN DITUNGGU
  6. BUAH TIN SEGAR : SAR 30 SEKILOGRAM
  7. AIR ZAMZAM : PENGHULU SEGALA AIR DI DUNIA!
  8. MASJID QUBA' : MASJID PERTAMA DALAM SEJARAH ISLAM
  9. KEBUN KURMA ABU FAISAL
  10. JABAL UHUD : TEMPAT BERLAKUNYA PERANG UHUD
  11. MARI KE RAUDHAH : TAMAN SYURGA DI DUNIA
  12. LAUT AIR MATA DI SUBUH HARI
  13. ROZEN FOR GOLD & JEWELLERY
  14. DEWAN MAKAN DI ROYAL AL-ANDALUS HOTEL @ CLASSY AL-ANDALUS SUITES
  15. MELAWAT PERKUBURAN BAQI' - JANNAT AL-BAQI' / BAQI' AL-GHARQAD
  16. HARI JUMAAT DI MASJID NABAWI
  17. MAKAN NASI KAMBING DAN SHISH KEBAB
  18. MAKAN HATI UNTA DI SYAREQ QURBAN
  19. BERMUNAJAT DI RAUDHATUL JANNAH
  20. MASJID IJABAH : TERKABULNYA DUA DARI TIGA DOA RASULULLAH SAW
  21. KESAN DARAH RASULULLAH SAW SETELAH CEDERA DALAM PERANG UHUD
  22. MASJID AD-DEREA (AL-DAR'A) : TEMPAT RASULULULLAH SAW BERDOA PADA MALAM SEBELUM PERTEMPURAN UHUD
  23. MASJID BANI HARAM : PERISTIWA MAKANAN SEDIKIT MENJADI BANYAK DI RUMAH JABIR BIN ABDULLAH
  24. GUA SAJADAH : TEMPAT RASULULLAH SAW SUJUD BEGITU LAMA SEHINGGA MUAZ IBN JABAL MENYANGKA BAGINDA WAFAT!
  25. TELAGA GHARAS (GHRAS) : MATA AIR SYURGA YANG DIGUNAKAN UNTUK MEMANDIKAN JENAZAH RASULULLAH SAW
  26. TELAGA CINCIN : TEMPAT HILANGNYA CINCIN RASULULLAH SAW BUAT SELAMA-LAMANYA
  27. TELAGA IZIQ & TEMPAT SINGGAH RASULULLAH SAW DI KEDIAMAN KULTSUM BIN AL-HADM
  28. BUSTANUL MUSTAZIL (KEBUN MUSTAZIL)
  29. CHICKEN SEEKH KABAB & BIRYANI LAHAM DI ZAITOON RESTAURANT
  30. RASA SAYU APABILA MENGENANGKAN AKAN MENINGGALKAN MADINAH
  31. BERBURU MUSTAJABAH DOA DI RAUDHATUL JANNAH
  32. BUKIT MAGNET DI LEMBAH JIN
  33. WAKTU TENGAH HARI DARI PAGAR 335
  34. CHAPLI KEBAB & BIRYANI CHICKEN
  35. NASI BUKHARI AYAM PANGGANG
  36. MADINAH DIBASAHI HUJAN
  37. DISANGKA KARI AYAM RUPANYA KARI KAKI KAMBING!
  38. SELAMAT TINGGAL MADINAH AL-MUNAWARAH.
  39. IHRAM : PAKAIAN IHRAM, LARANGAN IHRAM & PERKARA YANG DIBOLEHKAN
  40. MIQAT IHRAM : BIR ALI
  41. MAKAN MALAM DI RNR AL-MASAMAAH
  42. MAKKAH HOTEL & TOWERS
  43. TAWAF & SA'I
  44. MAKAN UDANG GORENG DAN MINUM JUS BUAH PUKUL TIGA PAGI
  45. GELANG KUNING : ECONOMY FAR EAST MEAL
  46. UMRAH KE-2 - MIQAT DI HUDAIBIYAH
  47. IKTIBAR DI ATAS KELALAIAN SENDIRI
  48. KUNAFA : PENCUCI MULUT TRADISIONAL TIMUR TENGAH YANG SEDAP!
  49. JABAL TSUR
  50. JABAL AR-RAHMAH (BUKIT KASIH SAYANG) TEMPAT PERTEMUAN KEMBALI NABI ADAM AS DAN HAWA
  51. MIQAT IHRAM UMRAH KETIGA DARI MASJID JI'RANAH
  52. LAMB MADINI
  53. BERCUKUR RAMBUT DI SELURUH KEPALA
  54. MAKAN MALAM DI BANI HASHIM RESTAURANT
  55. SARAPAN NASI GORENG & TERUNG GORENG
  56. PERJALANAN KE THAIF : ZIARAH MASJID ABDULLAH IBN ABBAS
  57. MENCARI MADU DI THAIF
  58. BERSIAR-SIAR DI PERKAMPUNGAN THAIF
  59. MAKAN NASI MAGADIR DI THAIF
  60. LAWATAN KE KILANG MINYAK WANGI ROS DI RASHED AL QURASHI FACTORY, THAIF
  61. MINUM TEH ARAB & MAKAN JAGUNG BAKAR DI TENGAH KABUS
  62. MASJID QARNUL MANAZIL
  63. SESUNGGUHNYA ALLAH TIDAK MENYUKAI ORANG-ORANG YANG BERLEBIH-LEBIHAN.
  64. HIJIR ISMAIL, MULTAZAM, & MENCIUM HAJAR ASWAD
  65. NASI ARAB BURUNG PUYUH, SAMBOOSA & JUS MANGGA
  66. MENDAKI KE GUA HIRA
  67. MAKAN NASI UNTA @ KABSHA HASHI @ CAMEL KABSHA
  68. IKAN KUTAMBAK DI TANAH ARAB
  69. MENCARI ARABIC NOUGAT HONEY ROSE
  70. HARI TERAKHIR DI MAKKAH - TAWAF WIDA' (TAWAF PERPISAHAN)
  71. KENALI WARISAN BUDAYA ARAB DI MUZIUM AL AMOUDI MAKKAH
  72. KING ABDUL AZIZ INTERNATIONAL AIRPORT @ JEDDAH INTERNATIONAL AIRPORT
  73. DARI JEDDAH INTERNATIONAL AIRPORT KE BRUNEI INTERNATIONAL AIRPORT

9 comments

  1. Apa rasanya buah tin segar Kak Amie? Mungkin sy terlepas pandang, tak jumpa pula buah tin fresh di tanah suci dulu :(

    BalasPadam
  2. Seronok baca cerita Amie dan suami masa di sana. Harap saya akan sampai sana juga, satu hari nanti, Insya-Allah.

    BalasPadam
  3. SA teruja betul tengok buah- buah segar tu kak Amie...bestnya...pernah makan buah tin..memang sedap, ada rasa manis2 lemak..

    BalasPadam
  4. tak pernah makan buah segar dari sana, kak.
    indahnya dpt merasa fresh kat sana.

    BalasPadam
  5. Jauh daging Bakso sampai ke Madinah, tu yang sampai SAR20. Mungkin kalau teringin sangat pejam mata je lah dengan harga dan saiz yang sebegitu!
    Freshnya buah tin tu.

    BalasPadam
  6. biasa makan buah tin kering manis tu je dapat makan buah tin segar tengok depan mata saya pula yang rasa excited kak....

    BalasPadam
  7. mesti menyesal kan takk tak bawak tuala walau sehelai dari sini. Ingatkan buah-buah kat sana murah agak mahal jugak ye kak. Yelah kat sana kan mesti la sana sini penuh umat manusia

    BalasPadam
  8. Bila tenguk buah yang fresh dan besar tu rasa geramnya. Tapi memang sedap buah-buahan di sana.

    BalasPadam
  9. Sedapnya...walau Arab tanahnya banyak yang tandus tapi kuasa Allah melimpahkan aneka buahan termasuk buah tin..antara buah syurga ni...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe