Makan Nasi Magadir di Thaif

10:59 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Beberapa kali juga Amie tanya Ustaz Ali Amin untuk kepastian nama Nasi Magadir. 

Apabila Amie rujuk Pak Google, ada nama yang hampir sama iaitu mejadra, mjeddrah, mujaddara, mujadara,  mujaddarah tetapi bahan yang digunakan berbeza dengan Nasi Magadir. 

Jadi, kita sebut Nasi Magadir sahajalah. Nampaknya, banyak jugalah jenis-jenis nasi Arab yang baru dikenali ketika berada di Makkah. Selama ini, kalau disebut nasi Arab hanya terfikir nasi mandhi, nasi magluba dan nasi kabsah sahaja. Bagaimanapun, setiap hidangan nasi Arab, sudah tentu ada cili hijau dan ketulan bawang merah besar!

Nasi Magadir

Setalam Nasi Magadir makan bertiga.


Ketika ini sudah pukul dua petang. Masing-masing berasa lapar. Ditambah pula dengan suhu yang sangat dingin. Kami berada pada ketinggian 1,700 meter dari aras laut. Sekejap-sekejap kabus menyelubungi kawasan, dan sekejap-sekejap suasana menjadi terang.


Ketika musim sejuk sudah tentulah banyak daun-daun pokok berguguran. Yang kelihatan hanyalah ranting pokok bunga ros dan pohon-pohon delima yang kering.  Kelihatan beberapa biji buah delima yang kering dan layu tertinggal di ranting.

Pohon delima yang kering.


Jom kita pilih tempat makan di taman.


Restoran dalam taman.

Teh Arab

Dalam suhu dingin, memang tak cukup minum segelas kecil Teh Arab.

Setiap seorang dapat sebekas kunafa yang sedap!

Kami dihidangkan setalam Nasi Magadir khas untuk bertiga.

Jom intai Nasi Magadir.

Inilah Nasi Magadir! Memang sedap, dan terbayang kalau ada ikan goreng.... ahaks!

Ada sos sambal.

Bismillahirrahmanirrahim.

Abadikan gambar kenangan bersama Jemaah Umrah Sabah.
Sumber : Makkah Tower Group 2712222








Selepas makan Nasi Magadir, kami menuju ke bahagian belakang dan di situ kami minum lagi Teh Arab panas beraroma pudina sepuas-puasnya!

17 comments

  1. sedappnya
    taman Yg cantik jga
    dgn cuaca sejuk menikmati teh panas memang sy terbayang suasana nyaman tu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sayang juga sebab datangnya waktu musim sejuk, daun-daun hilang dari ranting.

      Padam
  2. nampak simple tapi mesti rasanya sedap kan, tapi kalau orang jenis suka kuah mesti `seret` makan gini kak hheheheh. Kunafa tu nampak simple tapi mesti sedap kan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya Dana, boleh buat seret juga tu.
      Kunafa tu, ya Allah...makan sedikit, ingatkan nak bawa balik naik bas, rupanya tertinggal! Encik Suami pun tertinggal kunafanya!

      Padam
  3. Adumakkkk.. Kak Amie tayang nasi arab lagi. Mungkin sebutannya g tapi ejaannya huruf lain, tak.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang puas hatilah makan dan jumpa banyak jenis nasi arab di Tanah Arab ni SK.

      Padam
  4. Cantik tamannya..akak...ayama tu nampak sedap sanagt..terliur SA..nampak juicynya...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Agaknya kalau datang musim bunga atau musim panas, lagi cantik kan SA sebab bunga-bunga sedang berkembang, dan buah-buahan masak di tangkai.

      Padam
  5. Lawo tempat makannya. Sedulang makan berempat kalau ada sambal belacan ikan kering pergh menambah-nambah ni. eh kita plak yg ober

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu Notie. Nasi Arab ni memang sedap, makan dengan ikan goreng lagi sedap. Apa lagi ada sambal belacan hahahahaa...

      Padam
  6. terliur pula tengok nasi magadir...nak kena masak nasi arab juga la gayanya,saya lepas demam ni btambah pula selera makan pantang nampak gambar makanan terliur sungguh2

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nampak sedap kan Afzan. Pertama kali ni dengar dan makan nasi magadir.

      Padam
  7. Orang yang biasa makan nasi arab pasti boleh bezakan jenis nasinya.. kalau saya semua nasi arab sama hehe..
    Portion 3 orang makan tu macam boleh 4-5 orang makan.
    Alahaiii.. teringinnya Kunafa.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Macam di tempat kitalah juga kan Faizah. Banyak jenis nasinya macam nasi lemak, nasi kerabu, nasi kuning, nasi urap, nasi dagang dsb.Asanya nasi tapi dipelbagaikan resipinya.
      Kunafa tu, saya pun teringat-ingat kunafa kami yang tertinggal di Thaif!

      Padam
  8. Masyaa Allah...tempat menarik..makanan sedap..teruja tengok

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pahang Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Selangor Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe