Sambal Belacan Buah Duku

by - 10:36 PG

Jumpa lagi di pagi Isnin yang redup. Moga semua dalam keadaan sihat sahaja. Masak apa tengahari ini? Amie belum jenguk dapur, tetapi Amie akan kongsikan salah satu menu hidangan tengahari kami kelmarin iaitu Sambal Belacan Buah Duku.

Sebelum itu bolehlah lihat resepi sambal belacan Amie's Little Kitchen dengan buah-buahan seperti di bawah ini:


Sambal Belacan Buah Duku


Sambal Belacan Buah Duku ini sedap sangat dimakan bersama ikan bakar atau ikan goreng serta ulam-ulaman.
Bahan untuk membuat Sambal Belacan Buah Duku



Sebaiknya gunakan isi duku yang tidak berbiji.


Sambal Belacan Buah Duku.

Kalau rajin, boleh tumbuk sambal belacan buah duku dalam lesung. Amie gunakan pengisar sahaja.

Bahan-bahan:
  • 10 biji buah duku - ambil isinya yang tidak berbiji
  • 1 sudu besar belacan - bakar
  • 1 biji cili merah
  • 20 biji cili padi kampung
  • 5 biji limau kasturi - ambil jusnya  & ambil kulit dari sebiji limau kasturi yang sudah diperah - cincang kulit limau kasturi tadi
  • garam / gula / perasa pilihan
Cara:
  1. Masukkan cili merah, cili padi, jus limau kasturi, belacan, garam / gula /perasa pilihan ke dalam pengisar.
  2. Tambahkan separuh daripada isi buah duku.
  3. Kisar semua bahan dengan cara menekan butang on sekejap-sekejap supaya tidak terlalu halus.
  4. Untuk kisaran kali terakhir, masukkan lebihan isi buah duku.

Makan dengan ikan goreng pun dan cukup sedap!


Jangan lupa ulam-ulaman sebagai pelengkap hidangan.

You May Also Like

15 ulasan

  1. Sedap tu...masam2 manis...cicah ikan bakar pun sedap

    BalasPadam
  2. saya suka singgah blog akak, tengok gambar menu makanan akak..terus rasa gembira..hehe

    BalasPadam
  3. Apa saja sambal belacan, sy suka sangat, bila baca ada buah duku, mengesip2 ailio di anak tekak ni 😅

    BalasPadam
  4. Ikan goreng tu terlior sungguh..Dapat cicah tu dengan sambal duku tu dah cukup sedap tum...

    BalasPadam
  5. Betul betul rare sangat ni sambal belacan campur buah duku. Bolehlah kan kita buat dia. Rasa masam masam ganti limau atau buah masam lain pun okay jugak. memang terbaik lawankan dengan ikan goreng dan ulam-ulaman.

    BalasPadam
  6. hari isnin semalam tak masak apa2 pon kak, tengah stress sebab peti sejuk rosak.. hahaha

    kampung saya banyak buah dulu kalau musim, tapi tak pernah dengar orang buat sambal belacan dulu, ini kali pertama dengar

    BalasPadam
  7. Aduhai sambal belacan tu...ni anak suka makan tau..hehhee

    BalasPadam
  8. Wah.. Buah duku dalam sambal ni saya tak pernah terfikir. Maybe sebab di rumah ni, duku tak pernah tak habis

    BalasPadam
  9. Tak pernah lagi buat atau makan sambal belacan buah duku.

    BalasPadam
  10. tiap kali masuk blog masak-masak kak amie ni , memang tak lepas peluang la dapat timba menu yang luar biasa

    BalasPadam
  11. tengok pun dah rasa kecur kak... mesti sedap

    BalasPadam
  12. Pandainya kak amie olah masakan

    BalasPadam
  13. Rasanya semua buah yang masam boleh letak dalam sambal belacan.

    BalasPadam
  14. Sedapnyaaaaa....kalau SA cukup ikan goreng cicah belacan tu......confirm bertambah nasi...

    BalasPadam
  15. Tak terfikir pun buah duku boleh dibuat sambal belacan. Selalunya buah dukunya habis. Tak sempat lah nak buat sambal. Baru tahu

    BalasPadam