Sambal Goreng Babat Dengan Terung Pipit & Petai

2:14 PTG

Tak ingat hidangan makan hari apa. Yang Amie ingat tiga hari berturut-turut Encik Suami tanya : Tak kukus ikan kerapu? Dia nak makan ikan kerapu kukus pulak dah. Bukan setakat kukus, tapi katanya masak ikan berhias. Aduhai! Pening kepala fikir berhias yang macamana? Katanya lagi, orang Cocos di kampungnya selalu masak ikan berhias di majlis-majlis hari jadi atau kenduri!

Itu yang tak jadi masak ikan kerapu walaupun  tiga hari berturut-turut ditanya!
Macamana rupa ikan kerapu berhias tu? 

Akhirnya Amie masak Sambal Goreng Babat dengan Terung Pipit & Petai sambil memikirkan rupa ikan kerapu kukus berhias!


Sambal Goreng Babat dengan Terung Pipit & Petai


Hidangan Tengahari:
  • Nasi Putih
  • Sambal Goreng Babat dengan Terung Pipit & Petai
  • Sambal Goreng Kates
  • Ulam Kacang Bedi Celur & Petai
  • Sambal Tomato Versi Udang Kering
  • Oren

Ikan Kerapu Kukus Berhias.

Inilah Ikan Kerapu Kukus Berhias. Kukus ikan kerapu dahulu bersama bawang putih, hirisan halia dan sos ikan. Kemudian sediakan sos dengan apa sahaja bahan hiasan seperti capsicum, kobis bunga, brokoli dan sebagainya. Amie tambahkan sos tiga rasa Mahsuri. Setelah ikan separuh masak, tuangkan bahan sos tadi ke atasnya. Apabila Amie hidangkan, Encik Suami kata : Haaa... beginilah ikan kerapu kukus berhias! Aduhai!

Sambal Goreng Kates.

Ini pula Sambal Goreng Kates. Nama saja sambal, tapi tak rasa pedas pun. Seperti biasa, ikut tradisi masakan MIL, di akhir sentuhan masakan tuangkan jus limau nipis! Sedapnya...rasanya macam masakan MIL suatu ketika dahulu.

Ulam Kacang Bendi & Petai. 

Oren

Bahan-Bahan:
  • 400 gram babat (perut lembu)
  • 1 cawan terung pipit – leraikan dari tangkainya
  • 1 cawan isi petai
  • 1 sudu kecil pati asam jawa
  • Minyak untuk menggoreng
  • Garam / gula / perasa pilihan secukupnya

Bahan kisar:
  • 10 tangkai cili kering
  • 3 ulas bawang putih
  • 7 biji bawang merah
  • 2 cm halia

Cara penyediaannya:
  1. Rebus babat hingga empuk. Kemudian potong dadu dan goreng hingga garing. Ketepikan
  2.  Goreng terung ipit hingga layu. Angkat dan ketepikan.
  3. Tinggalkan 3 sudu besar minyak bekas gorengan  bahan di atas di dalam kuali dan tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
  4. Tambahkan pati asam jawa, garam / gula / perasa pilihan secukupnya.
  5. Akhir sekali masukkan babat, petai, dan terung pipit.
  6.  Gaul rata dan padamkan api dapur.

21 comments

  1. ya Allah kak geramnya nengok sambal babat kak oi... rindunya nak makan babat macamtu...

    nasibla isterinya rajin n pandai masak kalau tidak camnelah ikan kukus berhias tu ye ehehehehe...

    BalasPadam
  2. Ikan kerapu kukus...sedapnyaaaa....ada plak berhiasnya ye kak...kira menepati citarasa suami akak x?hehehe..sambal babat tu nampak sedap

    BalasPadam
  3. sedappnya
    petai cantik isinya, cicah sambal aduhaii berselera rasa

    BalasPadam
  4. Banyak menu rare hidangan lauk pauk kak Amie. Sedapnya nampak ikan kerapu kukus berhias tu. Namanya kemain lagi berhias. Alhamdulillah akhirnya dapat jugak suami kak Amie makan ikan kerapu kukus berhias.

    BalasPadam
  5. nampak sedap babat masak sambal...selalu makan sate babat je..

    BalasPadam
  6. Telioq sambal goreng babat dengan sambal goreng kates tu....Selamat menjamu selera

    BalasPadam
  7. Haha punyalah nama ikan berhias rupanya ikan 3 rasa. Ingatkan resipi luar biasa tadi.

    BalasPadam
  8. kat kelate ni kami buat air asam atau kerabu je utk perut lembu ni. Lps ni buleh la cuba resepi baharu babat ni...

    BalasPadam
  9. bukan orang aje nak berhias, ikan pun sama. hehe.

    BalasPadam
  10. Amboii permintaan en suami bkn main lagi ya..ikan kukus berhias..nasib baik isterinya dh bertaraf chef..

    BalasPadam
  11. pertama kali dengar sambal goreng kates. macam2 aje amie ni masak lah..

    BalasPadam
  12. Besar besar petai tu Kak Amie. Sedap makan tu..

    BalasPadam
  13. sedap nampak ikan kerapu kukus berhias tu. fevret saya gak ikan kerapu tu..

    BalasPadam
  14. Aduh, sakit rahang sy menahan gelak dengar ayat Ikan Kerapu Berhias tu. Agaknya Encik Suami Kak Amie teringat peristiwa makan damai masa jadi pengantin dulu tak??? 🤭🤭🤭

    BalasPadam
  15. Nampak sedap2 belaka
    Gambar2 pun cantik

    BalasPadam
  16. semuanya sedap sedap... tiba2 rasa terliur betul nak makan kerapu 3 rasa ke..stim ke..

    BalasPadam
  17. laahhh ingatkan apa lah resepi ikan kerapu rebus berhias. Tapi nampak sedap pulak bila berhias-hias. Oh babat sedapnya sambal goreng babat.

    BalasPadam
  18. sedap nmpk ikan kukus berhias tu. cntik pon ya jgk.. haha

    BalasPadam
  19. Sedap menu2 kak amie.. masak mcm ni nampak menarik utk dicuba. Heheh

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe