Sambal Belacan Siam Air Tangan Anak Buah

by - 12:36 PTG

Sewaktu anak-anak buah hendak datang ke rumah kami tempohari, Amie sudah siapkan Sambal Belacan Siam dan simpan di dalam peti sejuk. Oleh kerana akan ada ikan bakar dan ulam-ulaman, jadi bolehlah cecah dengannya. Anak-anak buah pula cadang nak buat sambal sendiri apabila sampai di rumah kami. Amie pun sediakan bahan-bahan untuk membuat sambal kegemaran mereka. Sebelum itu Amie tunjukkan Sambal Belacan Siam yang sudah siap.

Apabila anak-anak buah cuba makan Sambal Belacan Siam tadi, masing-masing sepakat mengatakan tak perlu buat sambal yang mereka cadangkan. Kata mereka Sambal Belacan Siam sudah cukup sedap!

Tapi kena tambah lagi. Takut tak cukup sebab sedap, kata anak buah.
Kalau begitu, baiklah kamu yang buat. Nanti auntie tunjukkan caranya, kata Amie pula.
Semuanya bersetuju dan inilah peluang untuk mereka belajar buat Sambal Belacan Siam.

Senang kerja!
Arahkan saja kumpul bahan itu dan ini. Dapatlah semangkuk besar Sambal Belacan Siam yang dicampur dengan sambal yang Amie sudah buat.

Jom lihat Sambal Belacan Siam hasil air tangan anak-anak buah kami.

Sambal Belacan Siam.

 Bahan-bahan:

  • 2 sudu besar belacan Thailand
  • 4 sudu besar gula kabung / gula Siam
  • 10 biji bawang merah
  • 30  biji cili padi
  • 2 biji cili merah
  • 2 biji tomato saiz sederhana - belah 4
  • 15 biji limau kasturi - ambil jusnya  (ambil tiga biji yang sudah diperah - cincang)
  • garam / perasa pilihan

Cara:

  1. Masukkan kesemua bahan ke dalam pengisar.
  2. Tekan button on sekejap-sekejap supaya sambal tidak hancur.

Sambal Belacan Siam.


Baki Sambal Belacan Siam dibahagi sama rata, dibawa pulang anak-anak buah. Alhamdulillah. Masih terasa-rasa meriah dan seronoknya melayan anak-anak buah! Yang seorang sudah terbang ke Kota Kinabalu pada petang Sabtu dan yang seorang lagi hari ini berangkat ke Kota Kinabalu juga melalui jalan darat. Moga selamat sampai.

You May Also Like

47 ulasan

  1. Makan dengan tomyam sedap ni..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya. biasanya dalam set masakan Thailand, memang disajikan sambal belacan, tom yam, som tam, telur dadar dan ikan goreng sos Thai.

      Padam
  2. Makan dengan nasi panas dan ulam-ulaman campur ikan masin bulu ayam pun dah cukup ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul sangat tu. Cukup dah untuk jamu selera.

      Padam
  3. Hebat penangan "Siam" ni kan...
    Tapi memang resipi & makanan mereka sedap serta diterima di seluruh dunia..terliur pulak sambal belacan tu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Inilah penangan sejak balik dari Bangkok... muka tak tahu malu. Tiap kali makan kalau ada hidangan sambal belacan, mesti nak minta tambah. Akhirnya bawa balik belacan siam dengan gula siam sekali.

      Padam
  4. kak Amie bagi lah contoh bergambar belacan siam dan gula siam tu.. dah beberapa kali lalu lalang sambal ni, teringin juga lah nak buat.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ada beberapa kali saya share entri sambal belacan Siam. Nantilah kalau saya buat lagi saya share gambar ya.

      Padam
  5. Wah..cukup sempurna termasuk rasanya

    BalasPadam
    Balasan
    1. In syaa Allah.
      Cukup bahan dan cukup rasa, sempurnalah sambalnya.

      Padam
  6. terima kasih resepinya kak amie!

    BalasPadam
  7. dana biasa juga buat sambal belacan gini tp bukan belacan siam kak... hehehhe
    dana suka boh kulit limau kasturi tu, auto tambah sedap dan bau harum

    BalasPadam
    Balasan
    1. Abang Farid belikan belacan Siam dengan gula Siam, tu yang selalu menyambal belacan Siam hahahaaa. Memang sedap bubuh kulit limau kasturi tu. Wangi dan sambalpun nampak ceria hihihii.

      Padam
  8. Balasan
    1. Sekali-sekala Uncle. Nak juga merasa versi yang dah siap.

      Padam
  9. Wow....nice soups,thanx for posting such amezing recipe.if you read tech article you can visit our blog https://www.humbaa.com

    BalasPadam
  10. Dari sehari ke sehari ammi nak order gula kabung. Masa nak guna bukan main ingat lagi.. Pastu lepas siap masak terus lupa

    BalasPadam
  11. terbaik kak amie..boleh la shida cuba buat juga sambal version ni
    tq sharing kak :)

    BalasPadam
  12. Alahai bagaikan terasa pedas,manis,masam dan masinnya Amie..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alahai.... sambal ini hanya tinggal tatapan sahaja. Dah habis pun...kenalah buat lagi sebab terasa-rasa pedas, manis, masam dan masinnya hihihiii.

      Padam
  13. Belacan Siam tu macamana Kak Amie? Kita ada belacan Tg Dawai je :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Beli di shopee PH. Rasa dia ada beza dengan belacan kita.

      Padam
  14. Pasti sedap sambal belacan Amie ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang sedap Rosa hahahaaa... tu pasal anak-anak buah minta tambah lagi.

      Padam
  15. Tengok sambal belacan kak amie terus teringat kedai tomyam... sama sebiji macam ni...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kan... Lina. Tak lengkap kalau tak ada sambal belacannya.

      Padam
  16. Meriah dapur Kak Amie ada anak anak buah belajar sambal belacan siam. Penangan sambal belacan siam sedap, terus semua nak belajar. Siap dapat bekal bawak balik.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang meriah Fizah. Selalunya sunyi sepi di dapur. Sekali-sekala riun rendah rasa seronok sangat.

      Padam
  17. Sambal belancan ada limau memang syedapp woahh.

    BalasPadam
  18. sambal belacan siam, belacannya mesti dari siam kan

    BalasPadam
  19. Wow nampak sedap tu tapi kalau mama makan mmg gatal la hidung verhari2

    BalasPadam
  20. gune belacan malaysia tak bole ke kak?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ikut suka citarasa nak guna belacan apa. Kebetulan akan ada belacan Diam dan gula Siam, jadi namakan Sambal Belacan Siam.

      Padam
  21. mesti sedap sbb air tangan anak buah..

    BalasPadam
  22. Semua anak- anak buah sediakan...senang kerja makcik2 ye...

    BalasPadam