Kuetiau Sup Udang

12:25 PTG

Jumpa lagi.
Berehat seketika dari BDR. 

Sarapan apa pagi tadi?
Amie masak Kuetiau Sup Udang.
Kali ini Amie kisar kulit udang, tapis dan masukkan dalam ramuan sup.

Rasanya?
Sudah tentulah sangat sedap!

Firdaus pun minta tambah kuah sup dalam mangkuk! Tapi budak kecil ini hanya meratah udang dan fish cake saja....hiks!


Bahan-bahan untuk sup:
  • 1 cawan isi udang
  • 1 cawan fish cake
  • 1 cawan hirisan sawi jeruk
  • 1 cawan hirisan lobak merah
  • 1 batang sawi - potong ikut citarasa
  • 2 cawan air kulit udang yang dikisar + tapis
  • 3 cawan air
  • 1 sudu kecil lada putih tumbuk
  • 3 cm halia muda - hiris halus
  • 1 biji tomato - potong dadu
  • 3 ulas bawang putih - pecahkan
  • garam / perasa pilihan
Bahan lain:
  • kuetiau secukupnya - bilas dan toskan
  • cili jeruk
  • kicap lcili padi & bawang putih cincang
  • limau kasturi

Cara memasak:
  1. Masukkan air dan air tapisan kulit udang yang dikisar ke dalam periuk. Nyalakan api dapur.
  2. Kemudian masukkan lobak merah, hirisan jeruk sawi, halia dan bawang putih.
  3. Setelah kuah mendidih, masukkan udang dan fish cake serta lada putih.
  4. Seterusnya masukkan sayur sawi dan tomato. Masak seketika lagi.
  5. Perasakan dengan garam / perasa pilihan secukupnya.
  6. Kacau beberapa kali dan padamkan api dapur.
  7. Hidangkan panas untuk dinikmati bersama kuetiau.

Cili padi & bawang putih cincang + kicap.

Kuetiau Sup Udang & The Gang.

 Sekarang sudah pukul 12.06 minit tengahari. Sudah masuk waktu solat Zohor di daerah LD. Selepas solat boleh sambung BDR semula.

10 comments

  1. Daus suka ngelat eh, kuey teow tak makan, udang ngan fish cake jer dia makan, hehehe

    BalasPadam
  2. takyah tumis2 ye kak..
    ammi suka kalau gi kedai sup dia jernih je. kalau buat kat rumah sup dia mcm keruh sikit

    BalasPadam
  3. Kalau kuew tiow sup Pak Zain suka la ni...SA x berapa suka kuew Tiow...prefer mee atau bihun je...

    BalasPadam
  4. sedapnya nampak. jarang mkn kuey teow sup udang.

    BalasPadam
  5. sedapnya hirup kak, mestilah sedap bila manis kulit udang tu dalam sup

    BalasPadam
  6. Bagus betul cikgu masak healty setiap hari.Saya ni tak tau bila nak ikut jejak🤭

    BalasPadam
  7. Eh rasa macam dah komen. Hilang agaknya komen siang tadi.
    Sedap kuetiau sup udang. lagi lagi diblend dah ditapis air udang tu. Makan panas panas dengan sambal kicap memang padu :)

    BalasPadam
  8. Menariknya . Selalu kuetiau sup ayam or daging . Jarang2 nk buat sup udang macam ni

    BalasPadam
  9. cili kicap tu yg selalunya akan jadikan makanan sup2 ni jadi sedap dan menyelerakan

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe