Daging Goreng Dengan Nangka

10:26 PTG

Setiap kali terpandang buah nangka di pasar, rasa ingin beli dan masak dengan daging. Amie pernah terlihat menu daging dimasak bersama hirisan nangka, tetapi hanya sekali pandang sahaja ketika lalu lalang di laman FB. Amie cuba cari tetapi tidak jumpa. Masakan itu bukan dari negara kita. Rasanya dari negara China. Apa yang Amie ingat, daging lembu dihiris tipis kemudian ditumis menggunakan api yang besar. Selepas itu dimasukkan hirisan nangka. Rasanya mereka makan begitu sahaja tanpa nasi!

Akhirnya Amie ajak Encik Suami beli nangka madu dan daging lembu segar. Tak sabar rasanya untuk cuba resipi yang sudah berbulan-bulan lamanya Amie idamkan!

Seperti biasa, memang kena pandai-pandailah agak apa bahan yang digunakan dalam masakan. Nanti Amie kongsikan resipinya di bawah ini. Daging Goreng Dengan Nangka ini sedap diratah begitu saja!

Daging Goreng Dengan Nangka

Bahan-bahan:
  • 300 gram daging mebu segar - hiris tipis
  • 5 ulas nangka madu - hiris 
  • 1 labu bawang besr - mayang kasar
  • 3 ulas bawang putih - pecahkan / cincang
  • 2 cm halia muda - hiris seperti batang mancis
  • 1 sudu kecil lada putih - tumbuk
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar kicap lemak manis
  • garam / gula / perasa pilihan jika perlu
  • 4 sudu besar minyak
Cara memasak:
  1. Panaskan minyak dengan api besar.
  2. Masukkan bawang putih dan halia.
  3. Kemudian masukkan daging dan goreng kacau.
  4. Setelah daging berubah warna, masukkan hirisan buah nangka, diikuti dengan bawang besar, sos tiram dan kicap lemak manis.
  5. Gaul rata. Jika tidak cukup rasa, boleh tambahkan perasa pilihan seperti garam dan lain-lain.
  6. Akhir sekali taburkan lada putih tumbuk.
  7. Gaul dua tiga kali, dan padamkan api dapur.

Daging Goreng Dengan Nangka

Memang sedap makan begitu saja. Halia muda yang dihiris halus itu pun tak perasan masuk mulut! Turut menemani hidangan makan tengahari selain Daging Goreng Dengan Nangka ialah terung yang digoreng dengan sedikit minyak, ala-ala panggang begitulah. Ada petai untuk dijadikan ulam.

Petai dan terung goreng /panggang.

Ikan Kembung Panggang.

Amie panggang ikan kembung, tapi panggang manja-manja saja. Maknanya tak panggang sampai garing. Masih kekalkan 'jus' dalam ikan. Jadinya, lembut jew sewaktu dicubit cecah dengan sambal tomato stok baharu.

Sambal Tomato.


Tertunailah hasrat hati untuk makan Daging Goreng Dengan Nangka.


Hidangan Tengahari.



16 comments

  1. sedap nampaknya tu, kombinasi rasa manis nangka.

    BalasPadam
  2. Sedapnyaa. Lain dari yg lain. Nyum nyum.. telan air liur je lah.

    BalasPadam
  3. Boleh masuk list ni... takut beli nangka habis makan macam tu je.

    BalasPadam
  4. sedapnya lahai kak amie..menyelerakan semua menu kak amie ni :)

    BalasPadam
  5. Ingatkan nangka muda,rupanya nangka masak..Unik masakan ni..Kalau ingat boleh cuba ni,nampak sedap

    BalasPadam
  6. Nampak sedap kak..

    Arwah masak kari nangka dulu. Sedap rasa dia jadi mcm daging

    BalasPadam
  7. Baru beli nangka madu...entah-entah dah habis sebelum sempat masak jadi lauk..hehehehe Nampak macam sedap je.

    BalasPadam
  8. Pagi2 dah menggoda dengan menu ciptaan baru.. kalau meratah, kena banyak tu baru puas, Kak Amie

    BalasPadam
  9. wahhhh nampak menarik nih kak, mesti sedap sebab nangka tu dah manis di campur dengan daging pulak...

    BalasPadam
  10. Lain dari yang lain. Biasa nampak sayur nangka je. Sedap juga ye digoreng bersama daging. Terasa manis karamel tu bila digoreng.

    BalasPadam
  11. Bagus lah kak amie rajin mencuba.....bestnya...tapi tu la...SA plak x leh makan nangka...maybe bleh cuba campur bahan lain...

    BalasPadam
  12. sedapnyaa.. xtau pula nangka boleh dimasak dengan daging..

    BalasPadam
  13. daging goreng mmg fav..sedapnya tgk nangka tu

    BalasPadam
  14. Daging hiris itu macam cara masakan Cina. Unik dipadu dengan hirisan nangka.

    BalasPadam
  15. tak pernah terfikir gabungan nangka dan daging lembu. nampak sedap. tak sangka orang China bubuh nangka dalam masakan

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe