Tips Buat Sambal Belacan Mangga Sedap!
9:46 PTGHai senangnya dalam hati! Ada buah mangga air yang manis-manis masam. Ada belacan Siam dan gula kabung Siam mendarat di LD. Apa lagi! Jom kita jamu selera. Kita buat Sambal Belacan Mangga guna belacan dan gula kabung Siam! Banyak pilihan belacan yang boleh digunakan, tapi kali ini Amie pilih Siam punya.
Hidangan tengahari kami hari ini:
- Nasi putih
- Ikan Temenong Rebus Air Asam
- Sayur Taugeh & Tauhu Tumis
- Latok
- Siput Tarik
- Sambal Belacan Mangga
Sambal Belacan Mangga. |
Hidangan nasi & lauk-pauk. |
Siput Tarik. |
Mangga Kampung @ Mangga Air |
Sambal Belacan Mangga |
Jom, Amie kongsikan resipi Sambal Belacan Mangga. Tips nak dapatkan sambal yang sedap ini tak lain tak bukan, gunakan belacan Siam dan gula kabung Siam...ahaks! Dua kali ulang sebagai peringatan mesra untuk selera sendiri. Mangga kampung yang dikenali sebagai mangga air ini pula bukan calang-calang mangga tau! Mangga undang kami yang berkilo-kilogram beratnya itu pun tak dapat lawan kelazatan mangga air kih kih kih! Apalagi kalau mangga air masak di pokok. Dengan rasanya yang manis-manis masam itu....adeeeehhhh!
Bahan-bahan:- 1 sudu besar belacan Siam
- 2 sudu besar gula kabung Siam
- 5 biji bawang merah
- 11 biji cili padi
- 1 biji cili merah
- 1 biji mangga kampung / mangga air - kupas kulit - cincang
- 3 biji limau kasturi - ambil jusnya
- garam / perasa pilihan
- Tumbuk cili padi, cili merah, dan belacan hingga hancur.
- Kemudian masukkan bawang merah, dan tumbuk sebiji demi sebiji.
- Seterusnya masukkan belacan dan gula Siam, garam / perasa pilihan. Tumbuk lagi hingga sebati.
- Masukkan mangga air cincang dan tekan-tekan dengan anak lesung, supaya tidak merecik.
- Akhir sekali, perahkan jus limau nipis.
- Gaul sebati, dan hidangkan.
15 comments
Asyik bangeettt cicah sambal belacan mangga. Masam manis pedas. Cantik cengkerang siput tarik tu. Buat kraft cantik :)
BalasPadamTak pernah lagi makan siput tarik. Curious pulak saya. Terliur tengok mangga air bulat-bulat tu. Adeh
BalasPadamKecur dibuatnya..
BalasPadamSedapnya sambal belacan mangga tu...masam2 masin pedas ...cicah ulam pun sedap..
BalasPadamSIPUT LAUT NAMPAK SEDAP TU PUAS PULA NK CUNGKIL ISINYA YA
BalasPadamMenyelerakan...
BalasPadamDulu- dulu sukanya menyicah buah- buah masam dengan garam belacan.
BalasPadamLa ni tengok mangga tu masih terliur.Tapi tak berani makan..seriau gigi..Hihihi.kena tukar kepada ubat gigi sensodyne dulu baru boleh makan masam-masam
Agaknya kurang sedap kalau guna belacan dan gula kabung Malaysia.
BalasPadamMemang mewah makanan laut, saya dahulu duduk di Labuan mewah makan udang dan jalan ke Sabah baru jumpa dan rasa siput tarik. Sini memang tidak jumpa siput tarik.
Memang lawan sangatlah lauk-lauk Kak Amie tu dengan Sambal Belacan Mangga, ni yg boleh buat makan nasi banyak, tapi kepuasan tu yang penting, hihi.
BalasPadamaduhaiii...menjejh air liur ni ha tengok sambal belacan tu..sedapnya siput tu kak amie..fav SA tu..selalu makan kat Johor je
BalasPadamWaduh2 sedapnyaaaaa tgok rupa dia tuu
BalasPadamApa rasa isi siput tarik kak amie? Tak pernah makann so curious rasanya hehehe
BalasPadamSiput tarik . Memang susah nak jumpa,siput ni kan
BalasPadamsedapnya nmpk sambal belacan mangga ni..
BalasPadamtak pernah buah sambal belacan lagi, boleh try nanti gunakan resepi dan tips ni
BalasPadam