Loho'

9:55 PTG

Hari ini Amie masak loho', sejenis masakan ikan dalam kalangan masyarakat Bajau. Dalam bahasa kita, lebih dikenali sebagai singgang. Lebih kurang begitulah. Biasanya kita makan dengan nasi, tetapi loho' dimakan bersama putu, tompek atau tinompek iaitu makanan tradisi masyarakat Bajau yang diperbuat daripada ubi. Untuk melengkapkan menu loho' ini, perlu disediakan pencecahnya iaitu cili padi dengan jus limau kasturi.

Resipi loho' ini Amie pernah kongsikan di sini: LOHO'

Banyak jenis ikan boleh diolah menjadi loho' termasuk ikan putih, kerapu. merah, belais dan sebagainya. Sewaktu Amie bermalam di Pulau Bum-Bum suatu ketika dahulu memang tak sabar nak makan loho'. Awal pagi hari, tuan rumah sudah rebus ikan segar. Apabila mendidih, aroma serai dan halia bersatu bersama ikan segar semerbak menyambut kedatangan pagi! Kami makan dengan putu, cecah cili padi picit perah jus limau kasturi!

Loho'.

Hidangan tengahari Jumaat:
  • Nasi Putih
  • Loho'
  • Sayap Ayam Goreng Tepung BESTARI
  • Kacang Buncis Tumis dengn Capsicum & Udang
  • Sambal Tempoyak
  • Keropok Ketam
  • Limau Sunkist & Epal Merah
Kacang Buncis Tumis dengan Capsicum & Udang.

Sayap Ayam Goreng Tepung BESTARI.

Sambal Tempoyak.


Keropok Ketam.

Limau Sunkist & Epal Merah.


Amie masak seekor sahaja ikan batu @ kutambak @ temparing. Encik Suami sepotong, Amie sepotong. Firdaus awal-awal lagi sudah pesan supaya gorengkan ayam untuknya. Masakan loho' memang sedap jika gunakan ikan segar.
Kita lihat resipinya di bawah ini. Walaupun seakan sama dengan masakan singgang, tetapi ikutkan tradisinya loho' dimakan bersama putu, ompek atau tinompek bersama cili padi picit tambah jus limau kasturi. Tidak menjadi kesalahan makan loho' dengan nasi.
Amie sangat berterima kasih kepada kawan-kawan yang sudi berkongsi resepi tradisi mereka. 

Bahan-bahan:
  • 1 ekor ikan batu @ kutambak @ temparing  - bersihkan dan potong 2
  • 2 batang serai - diketuk
  • 2 cm halia - ketuk
  • 1/2  labu bawang besar - hiris kasar
  • 2 biji tomato - belah 2
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • asam jawa / asam keping - optional
  • 600ml air
  • garam / perasa pilihan
Cara:
  1. Didihkan air di dalam periuk. Masukkan halia, serai, bawang besar dan serbuk kunyit. Biarkan seketika.
  2. Masukkan ikan batu @ kutambak @ temparing dan masak sehingga ikan menjadi lembut.
  3. Tambahkan tomato dan biarkan seketika.
  4. Perasakan dengan garam / perasa pilihan.

Ikan batu @ kutambak @ temparing.

Cili padi picit dengan jus limau kasturi berpisah tiada!

Putu'

Inilah putu yang diperbuat daripada ubi yang dikukus.

Bamban @ bianbam.

Yang berbungkus dalam daun pisang di hadapan putu ini ialah bamban atau bianbam yang juga diperbuat daripada ubi kayu. Ada kalanya bianbam dibungkus dengan daun kelapa. Cara makannya juga sama seperti makan putu atau tompek.

Tompek @ tinompek.

Dan yang ini ialah tompek atau tinompek. Juga diperbuat daripada ubi kayu. Bezanya dengan putu hanyalah cara memasaknya. Putu dimasak cara kukus tetapi tompek dimasak cara goreng tanpa minyak.


13 comments

  1. Betul, tidak salah loho' makan dengan nasi.

    BalasPadam
  2. unique sgt makanan ni. kalau jumpa sure nak cuba.

    BalasPadam
  3. Melihat rupa masakan tu memang sebijik masak singgang. Ah, sy membayangkan ia banjir dalam pinggan nasi sy 😜

    BalasPadam
  4. Macam-macam nama lauk/masakan yang saya tak tahu.. Hehe

    BalasPadam
  5. Akak tertarik dgn putu yg berbalut daun tu..nampak unik dan sedap

    BalasPadam
  6. Banyaknya belajar nama menu dan perkataan baru harini. Terima kasih kak Amie kongsikan menu menu rare. Ini kalau jawap soalan exam padankan gambar dengan nama menu memang failed ni. ��

    BalasPadam
  7. MASAKAN TRADISI YG SEDAP SIMPLE TAPI KENA RAJIN MENGOLAHNYA KAN

    BalasPadam
  8. Nampak sedap makan dengan tompek. Baru tahu hari ni makanan tradisi ni.

    BalasPadam
  9. Unik nama & makanan suku kaum kat sana...
    Terliue putu & tompek makan dengan ikan tongkol bakar & anggur laut..tapi jauh naw..hihihi
    Bianbam tu macam lamban jugak ke cikgu?

    BalasPadam
  10. Unik nama Loho tu kak...rupanya sama dengan masakan singgang..SA suka masak macam ni..sihat dan segar je badan lepas makan tu

    BalasPadam
  11. Kacang Buncis Tumis dengan Capsicum & Udang tu yang nampak paling menyelerakan bg saya

    BalasPadam
  12. loho tu sama mcm singgang rupanya. unik sgt..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe