Sambal Belacan Manggis

11:49 PG

Lupa dah bila masanya buat Sambal Belacan Manggis!

Tak apalah!
Tepek jew di sini untuk rujukan anak-anak akan datang, sebab mereka pun suka makan sambal belacan manggis!

Seingat Amie ketika itu ada lebihan beberapa biji buah manggis yang tidak dimakan. Jadi, eloklah buat sambal belacan.

 Inilah isi manggis itu.

Kewajipan yang tidak boleh ditinggalkan, dalam apa juga sambal Encik Suami memang mahu tambah jus limau samada limau kasturi atau limau nipis! Amie pun bubuh lebih sikit, dan memang nampak cair jugalah sambal tu...ahaks! Jom lhat resepinya di bawah ini.

Bahan-bahan:
5 biji buah manggis - ambil isinya
garam / gula / perasa pilihan
7 biji limau kasturi - ambil jusnya

Bahan tumbuk - jangan terlalu lumat
20 biji cili padi
2 biji cili merah
2 cm belacan - bakar

Cara:
1. Masukkan isi manggis ke dalam lesung yang mengandungi bahan tumbuk.
2. Lenyek-lenyekkan sedikit isi manggis menggunakan alu.
3. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
4. Perahkan jus limau kasturi.
5. Kacau sebati dan isikan ke dalam mangkuk.

Nyum...nyummm!
Isi manggis sudah sedia manis.
Tambah gula pasir, lagilah manis.
Kita seimbangkan dengan jus limau kasturi.... jadinya masam-masam manis!

6 comments

  1. woww.. 1st time tengok sambal belacan manggis ni

    BalasPadam
  2. 1st time manggis boleh buat sambal ni Amie.mesti sedap ni

    BalasPadam
  3. kecur liur nengok kak oi... walaupun perut dh kenyang lunch awal arini

    BalasPadam
  4. Warisan Petani,
    cubalah... biasanya sambal belacan mangga, belimbing buluh, binjai, kali ini dengan manggis pula.

    Den.dyen,
    boleh try.

    Acik Erna,
    Cuba buat Acik, sedap!

    Norhidana,
    heheeee... jemput jamu mata ye.

    Ujie,
    boleh cuba, sambal belacan jew bubuh manggis.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe