Bubur Kacang Hijau dengan Durian

8:49 PTG

Petang tadi hujan lebat. Sejuk! Teringat ada semangkuk kecil 'simpanan' Bubur Kacang Hijau dengan Durian dalam peti sejuk, terus keluarkan dan panaskan. 

Apabila cuaca sejuk, aroma durian pun semerbak apabila wap mula berkeliaran di ruang dapur! Sedap sungguh dapat makan Bubur Kacang Hijau dengan Durian., apalagi kalau dicecah dengan roti atau biskut!



Bubur Kacang Hijau dengan Durian ini Amie masak kelmarin petang sewaktu anak-anak buah muncul di dapur. Amie sudah rebus kacang kemudian Amie padamkan api dapur. Seperti biasa, setelah kacang hjau yang direbus menjadi sejuk, Amie pun akan masukkan segala bahan yang lain untuk melengkapkannya menjadi bubur yang sedap.

Oleh kerana anak-anak buah ringan tulang meneruskan kerja masak bubur kacang hijau, jadi Amie serahkan kepada mereka sambil beri arahan seterusnya. Ada permintaan dua orang anak buah yang belum sampai ke rumah Amie. Dua orang ini tak mahu makan bubur kacang hijau dengan durian. Jadi, sebelum bubuh santan dan durian, Amie minta anak buah di dapur ambil sedikit dan masukkan ke dalam periuk kecil. Kemudian tambahkan santan sahaja  Jadi, dapatlah penuhi keinginan dua anak buah yang tak mahu makan bersama durian.

Bubur kacang hijau dalam periuk besar ditambah isi durian dan santan. Oleh sebab sudah cukup manis dengan rasa durian, jadi tambahkan saja 1 cawan santan pekat. Gula pasir pun hanya 3/4 cawan sahaja.

Bubur Kacang Hijau dengan Durian ini sangat sedap sebab kacang hijau tidak hancur. Itulah keistimewaannya rebus dahulu kacang hijau sampai empuk, dan kemudian sejukkan sebelum dipanaskan kembali dan tambah segala aksesori yang digemari.

Terima kasih MIL atas tunjuk ajar masak bubur kacang hijau.

Bahan-bahan:
  • 2 cawan kacang hijau
  • 1 tin isi jagung
  • 20 ulas durian
  • 1 cawan sagu biji - bilas
  • 2.5 liter air
  • 1 cawan santan pekat
  • 3/4 cawan gula pasir - boleh kurang atau lebih ikut tahap kemanisan yang diingini
  • 1 helai daun pandan - siat dan simpul
  • 2 cm halia - diketuk
  • secubit garam
Cara memasak:
  1. Masukkan kacang hijau bersama air ke dalam periuk.
  2. Masak sehingga mendidih. 15 minit kemudian tutup periuk dan padamkan api dapur.
  3. Biarkan selama 30-45 minit.
  4. Nyalakan semula api dapur. Masukkan halia, jagung tin dan sagu biji ke dalam periuk.
  5. Setelah sagu biji kembang, masukkan gula pasir dan durian serta daun pandan. Kacau selalu sehingga gula larut.
  6. Kemudian tuangkan santan pekat dan taburkan secubit garam.
  7. Biarkan seketika sehingga kuah mula mendidih.
  8. Kacau beberapa kali dan padamkan api dapur.

32 comments

  1. ada jugak beli kacang hijau dua hari lepas, mmg dah rancangan nak buat bubur kacang hijau.. insyaAllah esok, kalau rajin.. hehehe

    BalasPadam
  2. kl hujan lebat jga
    baru terlintas dlm fikiran nk buat td he hee sb ada lebihan kacang hijau rebus buat bubur syuro dan
    durian frozen pun ada

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dah jadi ke bubur kacang hijau dengan duriannya?
      Selamat menjamu selera Cik Nor.

      Padam
  3. Masa sy kecik2 dulu, sy sangat tak suka bubur kacang yang ada halia dan bubur kacang yang ada durian. Sekarang ni, bolehlah makan yang ada durian, macam tersuka tanpa sengaja pulak 😜

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bak kata Mama Cella: Perubahan usia adakalanya turut mengubah selera kita.

      Padam
  4. Terima kasih kongsi petua untuk kacang hijau tidak hancur. Insyaallah nak try.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh try. In syaa Allah kacang hijau tak hancur. Empuk dan sedap rasanya.

      Padam
  5. Saya suka bubur kacang dan suka durian,tapi kena makan asing2.hihihi
    Sama juga budu dan tempoyak saya akan makan asing-asing.Tapi selera ni tak boleh nak jangka.Kadang berubah2..hihihi
    Tips rebus kacang tu menarik.Boleh cuba lepas ni.TQ cikgu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu. Selera tak sama.
      Kalau makan karipap saya suka makan kulit dengan intinya saja. Yang kelim tepi tu tolak tepi hihihiii.
      Cubalah tips arwah MIL saya. Orang kata try and error. Tak menjadi, kena cuba lagi hingga berjaya.

      Padam
  6. https://madey09.blogspot.com/2021/09/buat-sendiri-suci-murni-kuih-kacang.html
    salam ziarah terjah blog puan ya

    BalasPadam
  7. Ammi suka bubur kacang hijau.. Tp anak2 semua tak suka. Kalau bubur pulut hitam haaaa yg tu laju takyah jemput mangkuk dh sampai

    BalasPadam
    Balasan
    1. Citarasa anak-anak dengan orang tuanya memang berbeza ya Ammi.

      Padam
  8. Sini malam tadi hujan. IH kalau kami buat bubur guna gula melaka.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Biasa gunakan gula melaka, tapi kehabisan stok pula. Sedapkan guna gula melaka.

      Padam
  9. Sedap ..semerbak bau durian..akal pun suka juga cicah dgn roti atau biskut 4 segi tu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haaa biskut 4 segi tu memang sedap cecah bubur. Cecah milo, kopi pun sedap sangat.

      Padam
  10. mak saya pun suka sejukkan dulu kacang hijau supaya tak lembik sangat buburnya.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kan Sal.
      Bila dikunyah terasa lemak kacang hijau.

      Padam
  11. Menyelerakan makan bubur ramai-ramai, besar hati melayan bila ada anak buah yang ringan tulang ..meriah.

    BalasPadam
  12. Dah lama rasanya SA x menikmati bubur kacang hijau...bukan x suka..suka sanagt cumanya angin dan bila seorang tak boleh makan kat rumah ni memang tak masak la...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak apalah SA.
      Boleh makan bubur lain pula. Banyak bubur yang sedap selain bubur kacang.

      Padam
  13. Sedapnya bubur kacang hijau durian panas panas makan bila hujan ni. Suka makan tapi encik suami tak suka sangat. Nak masak untuk sorang memang becinta betul memikirkan proses yang agak lama.

    BalasPadam
  14. musim durian tak sah kalau tak buat bubur kacang durian... tak lengkap rasanya

    BalasPadam
  15. mmg sedap kalau mkn panas2 time waktu hujan..

    BalasPadam
  16. Assalamualaikum salam sejahtera warga group��
    �� Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye����

    1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit lutut kronik dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4, pesakit asma kronik dan juga produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit.

    2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba beliau. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh diubati insya Allah.☺����

    3)Pengamal perubatan herba ni dah banyak pengalaman berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan asma. Ramai yg dh pulih.

    4)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dll.


    5) Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi bunyi tulang yg sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.

    Sy share melalui pengalaman sy sendiri yg mengikuti perkembangan pejuang2 kanser ni....sy sendiri pun guna produk die (jus herba) dah 5tahun setia walaupun sembuh terus juga minum sebagai supplement.

    Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar kanser yg tepat .����

    ▪Adik Luqman -kanser GIST-Anoerectal Tumor
    Skg sudah sembuh dari kanser.
    ..........................................................................
    ▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
    Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 6tahun.
    Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
    Terkini (2020): Beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
    ………………………………………………………………………....
    ▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
    Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.
    ..........................................................................
    ▪Puan Musriharni pesakit asma kronik sejak kecil yang terpaksa menggunakan healer setiap hari. Beliau juga pesakit gastrik kronik(GERDyang menyebabkan berangin satu badan sehingga terasa ke pinggang. Perut membuncit dan mengeras kerana terlampau banyak angin sampai sesak nafas dan anxiety akibat nya menggigil dan seram sejuk.
    Sekarang kesihatan Alhamdulilah semakin baik, gastrik dan anxiety dah takde dan asma pun tak perlu guna healer lagi. Paru2 dah elok semula.
    ..........................................................................
    ▪Puan Rohana Binti Ismail seorang yang cergas dan aktif dalam mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu dan lain2 gunung di Malaysia tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan sehingga nk turun tangga di ofis pun terpaksa turun bagaikan ketam turun tangga sebab lutut bengkak. Setelah minum jus ini, dalam masa 1 minggu saja kaki beliau dah sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 mingu saja mampu berjoging kembali, naik bukit dlm 8km jauh nya dah tak sakit2 dah lutut.
    ..........................................................................
    Call order wasap@call- En mohd zuhairi- 0174687570

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe