Sambal Goreng Kulit Cempedak dengan Ayam

10:46 PG

Selamat pagi semua.
Sarapan apa pagi ini?
Amie sediakan nasi goreng dan Sambal Goreng Kulit Cempedak dengan Ayam. 
Orang lain jadikan kulit cempedak dijeruk menjadi mandai.
Amie jadikan kulit cempedak sebagai sambal goreng saja. Malas nak menjeruk dibuat mandai.

Kulit cempedak yang fresh ini apabila ditumis, aduhai! Aromanya cukup menggoda. Tak sabar nak makan. Oleh kerana beberapa hari lepas tak sempat makan SAMBAL GORENG KULIT CEMPEDAK DENGAN PETAI & IKAN MASIN, jadi kali ini Amie buat Sambal Goreng Kulit Cempedak dengan Ayam pula.

Kulit cempedak bersama jeraminya yang masih segar dan manis akan menghasilkan warna gelap berkaramel apabila digoreng. Apabila terhidang Sambal Goreng Kulit Cempedak dengan Ayam, memang rasa nak ratah-ratah sahaja.

Huurrmmm... selagi ada cempedak memang itu sajalah yang diolah! Nanti cempedak sudah ucapkan selamat tinggal, kena tunggu lagilah pada musim seterusnya.

Sambal Goreng Kulit Cempedak dengan Ayam & Nasi Goreng

Nasi Goreng

Sambal Goreng Kulit Cempedak dengan Ayam.

Bahan-bahan:
  • 2 cawan kulit cempedak yang sudah dikupas / dibersihkan - potong ikut saiz yang disukai - gaul dengan sedikit garam - bilas -toskan
  • 2 cawan daging ayam - cincang kecil
  • 3 sudu besar cili kering kisar
  • 10 tangkai cili padi hijau - cincang
  • 3 ulas bawang putih - hiris
  • 3 biji bawang merah - hiris
  • 1 labu bawang besar
  • minyak secukupnya
  • garam / gula / perasa pilihan
Cara memasak:
  1. Panaskan minyak. Goreng kulit cempedak seketika. Angkat dan toskan.
  2. Goreng daging ayam cincang hingga masak. Angkat dan toskan.
  3. Tinggalkan 4 sudu besar minyak di dalam kuali.
  4. Tumis bawang putih dan bawang merah hingga kekuningan.
  5. Masukkan cili kering kisar dan tumis hingga terbit minyak.
  6. Kemudian masukkan kulit cempedak, daging ayam , hirisan cili padi dan bawang besar.
  7. Taburkan garam / gula / perasa pilihan secukupnya.
  8. Gaul beberapa kali dan padamkan api dapur.
Jom sambung BDR.

17 comments

  1. Kulit buah cempedak pun boleh makan ke? Tak tahu pun.. Biasa makan biji cempedak saja.

    BalasPadam
  2. Tak pernah makan lagi sambal kulit cempedak.
    Teringin jugak nak mencubanya

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau ada cempedak bolehlah kupas kulitnya. Boleh cuba olah.

      Padam
  3. Tengok pun dah boleh agak sedap tu...
    Ada petai pulak...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kulit cempedak jumpa petai, dua-duanya kawan baik dalam satu kunyahan!

      Padam
  4. sedap tu kak, suka tengok nasi goreng jagung akak tu... tu kalau dana masak gitu mau Aiyan nangis nak asingkan jagung tu heheheh...

    BalasPadam
  5. Kalau kt rumah saya,nasi grg apa pun memang laris..

    BalasPadam
  6. sedap pula tgk nasi goreng kak amie..buh jagung..xpernah lg buat gitu hehee

    BalasPadam
  7. Kulit cempedak memang sedap.
    Teringat saya masa kat Malaysia, walaupun bukan mahir sgt buat mandai tapi sedap juga lah rupa2nya..walaupun derhaka resepi (org rendam lama tapi saya kurangkan masa.. hihi).

    BalasPadam
  8. Nampak sedap ni Kak Amie. Baiklah, nanti saya cuba buat guna kulit buah cempedak fresh macam kak Amie. Nak menjeruk macam kurang rajin pulak. Nanti saya tiruvasi resipi kak Amie ni ye. Terima kasih kak Amie :)

    BalasPadam
  9. Mcm mana ye rasa kulit cempedak tu mesti chewy2 kan

    BalasPadam
  10. lepas musim cempedak musim apa pulak ye? seronok tengok kak Amie mengolah resepi

    BalasPadam
  11. tak pernah mkn kulit cempedak, tp klau msk mcm kak amie ni mesti sedap kan..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe