Pastil & Air Lada

10:05 PG

Jumpa lagi di pagi Khamis yang mendung. Suhu 26'C. Waktu Subuh pagi tadi tepat pukul 4:52 pagi. Selesai solat Amie bersama Encik Suami turun ke pasar. Cari sayur dan buah. Kemudian beli makaaan untuk sarapan pagi.

Pagi ini kami sarapan makanan tradisi Bajau dan Bugis.  Kami beli pastil Pastil ialah sejenis makanan masyarakat Bajau dan Suluk yang sangat terkenal di Lahad Datu dan beberapa daerah lain di Sabah.


Pastil & Air Lada

Pastil.

Bentuk pastil tidak ubah seperti karipap tetapi intinya jauh berbeza. Kalau karipap kita inti kentang, pastil inti bihun sama ada bihun putih atau bihun berkicap. Bihun digoreng kosong tanpa sayur. Pastil dinikmati bersama air lada. Air lada diperbuat daripada bawang putih dan cili padi tumbuk, tambah cuka, garam dan gula. Boleh tambah kicap jika suka. 

Air Lada.

Pastil.

Inilah rupa inti pastil. Bergantung juga kepada si pembuat pastil. Kalau masakan intinya sedap dan bihun lembut, sedaplah rasanya apabila dituang air lada. Kalau inti bihun agak kasar, terbantutlah rasanya nak makan pastil seterusnya. Walaupun bihun dikatakan digoreng kosong, tetapi tetap ada perencah untuk menyedapkan rasa termasuklah hirisan kecil lobak merah.


Cara makan pastil bukan celup dalam air lada, tetapi tuangkan air lada ke dalam pastil. Kami beli 8 biji pastil tetapi 6 biji daripadanya masuk perut Firdaus! Suka betul budak kecil ini makan pastil. Biar dia makan kenyang-kenyang. 

Selepas ini boleh siapkan kerja sekolah yang tertangguh. Kelmarin Amie mesyuarat, jadi tak sempat pantau PDPR Firdaus. Terpaksalah qadha' selesaikan pagi ini sebelum sambung PDPR menjelang pukul 12:30 tengahari nanti. Sambil Amie buat kerja sendiri, sambil-sambil pantau kerja Firdaus. 

Budak ini, buat kerja beberapa minit kemudian laru keluar tengok kucing!

Amie dan Encik Suami masih boleh bersarapan pagi walaupun pastil sudah habis. Kami beli buras, pulut panggang Bugis dan ayam palekko.


Sarapan pagi Khamis:
  • Pastil
  • Buras
  • Ayam Palekko
  • Pulut Panggang Bugis
  • Serondeng Kelapa Ikan Bilis
  • Air Halia
Pulut Panggang @ Kecolle

Ini pulut panggang Bugis. Bentuknya tiga segi. Kata penjual pulut panggang ini nama dalam bahasanya disebut kecolle. Entahlah, betul atau salah ejaannya.  Kalau salah minta maaf, sebab baru pertama kali dengar. Isinya pulut kosong dibungkus segi tiga dengan daun pisang dan dipanggang. Tidak ada inti. Boleh dinikmati bersama serondeng kelapa dan lauk lain

Buras nasi & pulut.

Serondeng Kelapa & Ikan Bilis.

Ayam Palekko


Ayam Palekko ini diolah bersama cili padi. Rasanya sudah tentulah pedas. Biasanya ayam dipotong kecil-kecil.

Sekian, cerita sarapan menu tradisi Bajau / Suluk dan Bugis dari LD.

Kawan-kawan sarapan apa?


13 comments

  1. rare sungguh makanan ni. ku sangkakan karipap..

    BalasPadam
  2. dana biasa nampak ni di you tube mukbang dari indonesia pastil ni kak, intinya bukan kentang tapi bihun dan pelbagai lagi...

    sedapnya pulut tu makan dengan serunding kelapa tu kak oi

    BalasPadam
  3. Terliur tengok ayam Palekko tu, tapi perut saya tak tahan pedas, tak bolehla buat breakfast. terkejut pagi-pagi. teringin nak cuba Pastil

    BalasPadam
  4. Dulu kecoh kt fb karipap berinti bihun..ramai penguna dr sabah dok xplain mmg mcm tu intinya pastil

    BalasPadam
  5. Pernah nampak tapi tak tahu pulak namanya Pastil. Sedap cara makan macam tu. Saya makan popia tu macam tu jugak. Tak pandai nak cicah. tuangkan sos dalamnya baru nikmat makan. Betul betul suka Firdaus makan sampai 6 biji tu. Dah jemu agaknya hilang fokus. Main dengan kucing lagi seronok :)

    BalasPadam
  6. Pernah dengar kata karipap sabah intinya mihun.Rupanya nama pastil bukan karipap.Macam kat Kedah ada kuih memang tak tumpah macam karipap.Intinya kelapas pedas bacam.inti pulut udang namanya spera.
    Tapi pasti tu nampak kulit dia nipis cantik & pastinya rangup.Kalau ada resipi share la cikgu...teringin nak cuba

    BalasPadam
  7. Makanan lebih kurang macam Semenanjung Malaysia tapi olahan berbeza.

    BalasPadam
  8. pertama kali dengar pastil rupanya anak beranak karipap

    BalasPadam
  9. ooo kisahnya...pastil ni intinya bihun..SA x pernah rasa lagi

    BalasPadam
  10. Ohhhhh inti yang berbeza, kira macam makan karipap dengan bihun jugak la hehehe, kulit luar macam kulit karipap, inti dalam bihunn. Nampak sedappp!

    BalasPadam
  11. buras saja yang pernah saya makan kak...yang lain tu rare sangat.

    BalasPadam
  12. Dari satu gambar ke satu gambar, makin terliur saya dibuatnya. Paling tergoda tengok serondeng. Saya pernah makan pastil tu kak tetapi baru tahu namanya pastil. Selama ini panggil karipap bihun je.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe