Udang Goreng Salut Tepung BESTARI Campur ENO
9:08 PTGSebulan lamanya Fairuz berada di LD. Urusan suntikan vaksin dos pertama dan kedua sudah selesai pada 22 Ogos 2021. Petang kelmarin, Fairuz beli tiket penerbangan ke Kota Kinabalu, dan bersama Encik Suami pergi ke balas polis memohon kebenaran rentas daerah.
Pulang dari balai polis, Fairuz terus tanya : Mommy masak apa hari ini?
Ketika itu hari hampir senja. Amie masih lagi berada di hadapan komputer menyiapkan kerja. Selepas solat Maghrib Amie bergegas ke dapur. Goreng mee hoon dan goreng cucur jagung campur udang kegemaran anak-anak. Fairuz masuk dapur. Hai anak! Sambil menggoreng cucur jagung campur udang, air mata turut bercucuran!
Ketika menaip entri ini tak semena-mena air mata menitis lagi. Amie kesat air mata. Tiba-tiba Firdaus menegur : Kenapa Mommy?
Tak ada apa dik. Mommy rasa panas. Peluh masuk ke mata.
Harapnya hari ini sebelum Fairuz terbang, dapatlah kami makan tengahari bersama. Amie gorengkan udang salut tepung BESTARI dan tambahkan serbuk ENO. Resipi ini Amie pernah kongsikan di sini: RANGUPNYA UDANG GORENG SALUT TEPUNG BESTARI CAMPUR ENO
Siapa yang tolak Udang Goreng Salut Tepung BESTARI Campur ENO memang rugilah... ahaks! Ratah begitu saja tanpa sos pun sangat sedap.
Udang Goreng Salut Tepung BESTARI Campur ENO. |
- Nasi Putih
- Udang Goreng Salut Tepung BESTARI Campur ENO
- Ikan Kutambak @ Temparing Goreng
- Ikan Bolu @ Susu Masak Rebus Kuning
- Sayur Petola Tumis Pecah Telur
- Sambal Tempoyak
- Limau Sunkist
Ikan Kutambak @ Temparing Goreng. |
Sayur Petola Tumis Pecah Telur. |
Sambal Tempoyak. |
Ikan Bolu @ Susu Masak Rebus Kuning |
Limau Sunkist. |
Bahan-bahan:
- 400 gram udang - buang kepala, kulit dan tarik urat hitam - tinggalkan ekor - kelar-kelar sedikit di bawah perut udang
- 2 sudu besar tepung jagung
- 2 sudu besar tepung gandum
- 5 sudu besar Campuran Tepung Bestari Pedas
- 1 biji telur
- 1 sudu kecil serbuk ENO
- air secukupnya - untuk adunan seperti jemput-jemput
- minyak
- Dalam sebuah bekas, campurkan tepung jagung, tepung gandum, tepung Campuran Tepung Bestari Pedas, serbuk ENO dan telur.
- Tuangkan air sedikit demi sedikit dan adun sebati seperti membuat adunan jemput-jemput.
- Biarkan selama 5 minit.
- Panaskan minyak untuk goreng terendam.
- Ambil bahagian ekor udang dan celupkan isi udang ke dalam adunan. Kemudian masukkan ke dalam minyak gorengan. Ulangi lagi.
- Setelah udang kelihatan kuning keemasan, angkat dan toskan.
17 comments
sungguh mengiurkan udang salut tepung tu
BalasPadamYa Afeezz, kalau boleh Firdaus nak makan sorang hihihii.
PadamSemua sedap....tiap kali nampak nama ikan yang lain dari yang lain SA google je..baru tau macam mana rupa ikan tu...hehehe..then beli...then masak..then makan sendiri...macam ikan jepun tu...
BalasPadamKadang-kadang kalau jumpa ikan yang baru pertama kali Kak Amie beli, kalau rasanya sedap, berkata pulalah dalam hati: Kenapalah dari dulu tak nak cuba makan ikan ini hihihii.
PadamOh begini rupa udang salut tepung dengan ENO. Selalu nampak di kedai.
BalasPadamMemang rugi sungguh la kalau siapa tak makan udang goreng ni, nampak melalui gambar pun dahhhh sedapppppp.
BalasPadamUdang salut tepung campur eno . Menarik ni . Nampak skin tepung udang tu flawless je kan
BalasPadamNampak gebu dan ranggup udang tu..seolah memanggil2 utk mkn.
BalasPadamSelalu juga nampak dalam oldpost cikgu goreng udang tepung letak Eno..
BalasPadamPernah nak cuba,tapi belum menjadi lagi
Kat tempat saya ni nak cari Eno ori yng biru tu kemain susah..Merata 7E & farmasi mencari tak dapat Eno biru tu.Yang bersepah Eno halia,orange & lemon.
Cantik macam kat kedai Thai. Next time boleh cuba tapi kena beli Eno dulu.
BalasPadamIkan susu tu nampak sedap buat rebus kuning. Adakah rasanya masam masam?
udang dimasak apapun sedap ja kan
BalasPadamMenarik! Salam Jumaat kak amie! :)
BalasPadamAlahai..hujan di dapur ye mommy. Siapa yang tolak udang salut tepung ni memang rugilah dia. Sedap makan sorang pun tak sedar boleh habis.
BalasPadamAlahai, begitulah lumrah kehidupan, berpusing-pusing. Dulu kita tinggalkan mak, kini anak pula tinggalkan kita demi menuntut ilmu, sabar ya Kak Amie.
BalasPadamApapun hidangan Kak Amie tetap tak mengecewakan.
fav udang tu..tkpernh try goreng ada ltk eno tu
BalasPadamAllah! sempurnanya udang kak amie..elok bersalut!
BalasPadammenariknya udang salut tepung tu. msti sedap ratah mcm tu je..
BalasPadam