Belacan Cocos (Terasi)

7:58 PTG

Mari sembang Belacan Cocos atau disebut juga sebagai terasi. Masih lagi cerita suasana makan malam bersama anak-anak buah. Kali ini Belacan Cocos dihasilkan oleh anak buah kami, keturunan Cina + Cocos. Ketika digoreng, kejadiannya agak leper kerana anak buah campurkan sekali sos ikan sardin dalam adunan belacan. Biasanya MIL tidak gunakan sos, dan Amie ikut cara MIL. Apa pun memang menjadilah Belacan Cocos itu.

Oleh kerana masing-masing hendak makan Belacan Cocos, jadi berebut-rebutlah mengambil  dari bekasnya. Firdaus pula memang sukakan Belacan Cocos. Memang mahu menitislah air matanya sebab hanya dapat dua ketul!

Setelah selesai makan-makan, kakak ipar tunjukkan bekas Belacan Cocos. Di dalamnya ada cili padi dan limau kasturi yang dibelah tetapi tidak diperah. Sepatutnya, sebelum makan Belacan Cocos, perahkan dahulu jus limau kasturi di atasnya!

Itulah kemeriahan bersama anak-anak buah yang entah bila akan berulang kembali.

Sebelum ini Amie telah kongsikan resipi Belacan Cocos dalam beberapa entri di bawah ini:


Anak buah Amie buat Belacan Cocos gunakan 3 tin ikan sardin. Resipi yang Amie kongsi di bawah ini adalah resipi untuk hidangan keluarga dengan menggunakan 1 tin kecil ikan sardin sahaja.

Bahan-bahan:
  • 1 tin kecil ikan mackerel ( gunakan ikan sardin tin pun boleh) - asingkan isi dengan sos
  • 1 biji telur
  • minyak
  • garam / perasa pilihan
Bahan tumbuk :
  • 5 biji cili padi - boleh tambah atau kurangkan - ikut kepedasan yang diingini
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 biji bawang merah
  • 1 sudu kecil  / besar belacan - boleh tambah / kurang
Cara:
  1. Tumbuk bawang putih, bawang merah dan cili padi. Terpulang nak tumbuk lumat atau separuh lumat. Kemudian masukkan belacan dan tumbuk sebati.
  2. Ambil isi ikan sardin sahaja, tinggalkan sosnya. Masukkan ke dalam lesung.
  3. Tumbuk sedikit ikan mackerel / sardin agar sebati dengan bahan tumbuk yang lain. Pada masa ini bolehlah masukkan bahan perasa.
  4. Pecahkan sebiji telur ke dalam lesung.
  5. Gaul sebati bersama bahan tumbuk di dalam lesung.
  6. Panaskan minyak, dan goreng seperti menggoreng jemput-jemput. Terpulang untuk membentuknya, nak lonjong, nak bulat atau leper.
Belacan Cocos (Terasi)


12 comments

  1. Nampak sedap Amie...tak terpikir pula belacan boleh dipelbagaikan kegunaanya.

    BalasPadam
  2. macam sedap jer rupanya belacan cocos ni. ingatkan macam belacan melaka. boleh try nanti resepinya. resepi pon nampak mudah

    BalasPadam
  3. Menarik resepi ni. Alahai kesian Firdaus kena berebut dengan sepupu ye. Nanti suruh mommy buat banyak-banyak lepas ni

    BalasPadam
  4. menarik pulak tengok kejadiannya, saya nak cuba buat jugak la
    kalau jadi saya share dengan akak, kalau tak jadi saya diam je hihihi

    BalasPadam
  5. kalau bahasa indonesia mereka memang panggil belacan, terasi kan kak?
    oooo dana ingat belacan biasa tu rupanya belacan buat sendiri dengan ikan, macam bergedil pula rupanya cuma takde kentang... sian firdaus dapat rasa sikit je

    BalasPadam
  6. Ni satu lagi menu yang teringin sangat nak buat taptapi selalu lupa.Asal baca menu ni teringat nak buat.Lepas tu lupa lagi🤭

    BalasPadam
  7. Lain orang lain versi caranya. Alahaii kesian Firdaus dapat 2 ketul je. Biasa dapat makan lebih. Takpe, next time mommy buat lagi.

    BalasPadam
  8. Macam bergedil mackerel pun ya juga kan sebab rupanya.

    BalasPadam
  9. mesti sedap kan.. tak pernah tau sebelum ni..

    BalasPadam
  10. yg ada resdung ni kalau makan achom achom x kak?

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe