Menu Sarapan Pagi Merangkap Makan Tengah Hari

1:32 PTG

Jumpa lagi. Nampaknya cuaca agak mendung tetapi terasa pula bahang panas matahari. Alhamdulillah,urusan sepanjang pagi ini dipermudahkan. Mudah-mudahan akan sentiasa dipermudahkan oleh-Nya pada hari-hari berikutnya.

Sudah makan tengahari?

Pagi tadi Amie sediakan sarapan berat merangkap makan tengahari. Tak perlu berulang bersilat di dapur. Jadi, dapat fokus sepenuhnya kerja-kerja yang perlu diselesaikan. 

Amie goreng nasi. Malam tadi Encik Suami bawa pulang nasi berkat. Seperti biasa, kalau nasi sampai waktu malam, memang Amie akan simpan dalam peti sejuk. Esok paginya boleh diolah jadi jasi goreng.

Seperti biasa nasi berkat orang Cocos memang ada serunding ikan, dan lauk-pauk lain seperti ayam goreng dan ikan goreng. Amie goreng nasi bersama serunding ikan, tambahkan bawang besar dan bawang putih cincang serta Sambal Tomato Versi Udang Kering sebagai perencahnya. Lauk-pauknya pula Amie panaskan semula. 

Untuk lengkapkan menu, Amie sediakan minuman kopi panas yang direnih bersama gula sarang lebah.Tambahkan juga keropok goreng dan hirisan buah betik. 



Hidangan sarapan merangkap makan tengahari Selasa:
  • Nasi Goreng Berkat
  • Ayam Goreng
  • Ikan Alu-Alu & Udang Goreng
  • Ulam Kobis Celur, Lobak Merah, Terung Goreng, Sambal Goreng Kates dan Telur Masin
  • Kerupuk Singkong Pedas
  • Buah Betik
  • Kopi Cap Lampu Gula Sarang Lebah


Nasi Goreng Berkat

Ayam Goreng

Ikan Alu-Alu & Udang Goreng

Kobis & Lobak Merah Celur, Terung Goreng, Telur Masin & Sambal Goreng Kates.


Dalam entri yang lalu, Amie namakan keropok ini Kerupuk Singkong Pedas seperti tulisan yang tertera di luar bungkusannya. Ada yang kata keropok bawang. Ada yang panggil keropok PANDA sebab di luarnya ada gambar panda. Semuanya betul. Dan cara menggorengnya pula kena hati-hati, tak boleh minyak terlalu panas sebab keropok ini sangat cepat kembang! Tak sempat angkat warna sudah bertukar kata blogger KAMSIAH YUSOFF

Amie masih belum dapat hasil gorengan yang putih gebu. Macamana MAMA CELLA.? Nanti kita bubuh minyak banyak-banyak dalam kuali. Lepas tu kita bubuh keropok dalam penapis gorengan. Celup beberapa saat ke dalam minyak hingga kembang dan terus angkat. Mama Cella cuba dulu ya. Nanti kongsikan hasilnya hihihiii!


Buah Betik.


Kalau tak keluar ke mana-mana, eloklah mulakan sarapan pagi dengan memakan buah betik. In syaa Allah dengan menjamah buah ini akan membantu proses cuci perut sepanjang hari. In syaa Allah, bersih perut kita.

11 comments

  1. nasi masuk peti sejuk, esoknya digoreng..memang cantik kejadiannya...hehehe..

    BalasPadam
  2. 2 in 1. breakfast dan lunch sekali jalan

    BalasPadam
  3. Hehe rumah saya banyak betik. Memang ada sahaja buah ini atas meja.

    BalasPadam
  4. Alhamdulillah..selalu dapat nasi berkat. Dah ada nasi kalau nak dipanaskan memang buat nasi goreng je lah jawabnya kan. Tengok betik, baru makan balik kampung haritu.

    BalasPadam
  5. Orang di LD memang sudah boleh berkenduri ya kak Amie. Terliur sy dgn perkataan berkat tu. Nikmatnya lain macam 😍

    BalasPadam
  6. seronok kalau dapat nasi berkat siap dengan lauk2 sekali. skrg ni susah nak dapat nasi berkat dah, kenduri pon dah jarang2 ada

    BalasPadam
  7. Masam ranum elok buah betik tu. Terasa manisnya walaupun tengok gambar macam ni..

    BalasPadam
  8. teringin pulak nak makan betik dok tengok buah betik di entri akak... lama tak makan rasanya

    BalasPadam
  9. Makan betik memang lawas. Ala rindunya nasi berkat. Kat kg dulu2 malam jumaat selalu ada yasinan. Dan selalunya mesti ada berkat. aduhaiiiii rindunya nasi berkat kenduri

    BalasPadam
  10. Okey, sekarang jadi teringin hendak makan betik hahahah
    Betul, kak. Keropok panda tu leceh sedikit nak menggorengnya. Nak tunggu betul-betul kembang tahu-tahu dah bertukar warna coklat dah...

    BalasPadam
  11. setuju, buah betik sgt bagus untuk melancarkan usus kita.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe