Sarapan Tosei & Idli

10:16 PG

Bertemu lagi di alam maya. Pagi ini LD mendung. Matahari tidak kelihatan walaupun sekarang sudah pukul 10 pagi. Mari kita teruskan aktiviti pagi ini dengan membuat kerja-kerja rumah yang tidak pernah selesai. Sebelum itu, jangan lupa alas perut sebagai pembekal tenaga.

Sarapan kami pagi ini ditaja oleh Encik Suami dari Restoran Rumpun Selera. Kalau disebut nama restoran yang terletak di Seri Perdana ini, memang tak lain tak bukan masakan mamak yang menjadi pilihan. Kami suka beli makanan di sana sebab penyajiannya bersih, cekap dan cepat.. Semua pekerjanya berpakaian kemas, seragam,  bertudung dan memakai kasut bertutup. Tukang masak lelaki pula semuanya tutup kepala dengan topi. Jadi, sekurang-kurangnya jaga rambut tidak gugur ke dalam makanan. Pelanggan boleh melihat mereka masak sebab dapur terletak di bahagian tepi restoran.

Jom sarapan tosei dan idli serta gang yang seangkatan dengannya termasuk chutney, sambar dan paceri kelapa lada merah. Seperti biasa, memang Encik Suami tahu kita suka makan tosei dengan kari kambing, maka dibelikannya jugalah benda itu!

Pesan Bonda: Kalau suami bawa pulang apa-apa makanan, berterima kasihlah. Kalau tak suka makanan itu, diam-diam sajalah. 

Baik Bonda.

Tosei & Idli.

Tosei & Idli & The Gang.



Tose dan idli sebenarnya diperbuat dari adunan bahan yang sama.Bezanya, tose di masak atas kuali dalam bentuk leper manakala idli dimasukkan dalam acuan dan dikukus. Fizah dari Blog Sihatimerahjambu pernah sebut, rasa tose ini ada rasa masam. Ya, memang ada sedikit masam sebab adunan diperam semalaman atau sekurang-kurangnya 6 jam. Boleh lihat paparan resipi yang pernah Amie buat di sini: TOSEI & THE GANG.


                       
Gambar di atas: Tosei & The Gang hasil air tangan Amie. Boleh sediakan bahan pencecah atau lauk yang kita gemari.

Chutney Kelapa.

Paceri Kelapa.

Sambar.

Kari Kambing.


Lengkapi sarapan pagi dengan secawan teh putik bunga ros  panas yang harum.

22 comments

  1. Akak suka cicah paceri kelapa tu amie..suka tosei rasa masam2 sikit

    BalasPadam
  2. Dah banyak kali nak tanya tapi lupa..
    Tosei kat sana,memang bentul roll macam tu ker cikgu?
    Nampak kemas...
    Kalau kat sini biasa jumpa depa lipat dia macam apam balik besar tu ja

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ada tosei gulung, ada tosei lipat macam apam balik yang besar tu, ada tosei macam lempeng. Lain restoran lain bentuknya.

      Padam
    2. Oh...menarik pula yang gulung tu.Selalu sini nampak yang lepata sahaja.

      Padam
  3. Saya suka tosei sebab ada rasa masam. Apapun lama tidak beli tosei daripada mamak.
    Selamat menjamu selera.

    BalasPadam
  4. kalau tengok gambar kak Amie, dari tak suka boleh tergoda nak makan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahahaaa.... sebenarnya saya makan mesti nak lebih kuah dan lauk, barulah laju tolak masuk perut.

      Padam
  5. SA suka makan Tosei kat Kayu Nasi Kandar area opis SA...alahai...bila la nak complete vaksin ni...rindunya nak mengopi kat kedai mamak

    BalasPadam
    Balasan
    1. In syaa Allah....tak lama lagi bolehlah makan tosei.

      Padam
  6. idli dan tosei ni ppn kegemaran saya.. tosei tu senang la nak jumpe, idli tu susah sket.. kene pi kedai india baru ade

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya, di LD pun tosei hari-hari ada tapi idli sekali-sekala saja muncul.

      Padam
  7. Suka tosei sebab ada rasa masam. Cuma dah lama tak menikmati tosei sejak berpindah ke PP ni. Belum tau mana nak cari kedai yang ok.

    BalasPadam
  8. Kalau beli di kedai favourite memang takleh kata apalah, sedap macam biasa kan. Kita pun rasa senang hati bila penyediaan dia bersih. Antara menu menu ni saya tak pernah rasa sebab tak biasa dengan kedai mamak :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mamak di LD tu pun dah jadi orang sini pulak, sebab kahwin dengan orang LD juga. Semua pekerjanya orang tempatan. Memang servis sangat bagus. Pelanggan tak putus-putus datang.

      Padam
    2. Ohhh patutlah. Orang tempatan sangat mementingkan kebersihan. Terbaik servis mereka. Itu yang buat orang datang berkali kali.

      Padam
  9. rasa nak dine in kat kedai mamak lepas baca entry ni. sedapnya tosei

    BalasPadam
  10. jarang jarang mkn tosei..tp nmpk sedap pulak tgk kt blog kak amie..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe