Santai Petang

2:49 PTG

Mendung belum berlalu. Suasana alam semakin gelap. Hujan tidak juga turun. Kita sambung tugas untuk buat laporan. Sementara itu Firdaus ikut PDPR subjek Bahasa Arab secara google meet. Oleh kerana Amie gunakan komputer, Firdaus gunakan HP saja. Laptop pula macam ada penyakit sejak akhir-akhir ini. 

Minggu lepas Amie sudah dicerap selama 3 jam dari pukul 7-10 pagi oleh pentadbir. 20 minit sebelum PDPR bermula, lap top buat hal. Rasa nak pitam waktu itu! Mana nak bangunkan murid, mana nak urus link. Kalau PDPR bermula pukul 7 pagi, seawal 6:30 pagi memang Amie sudah kejutkan murid. Berikan ucapan 'kasih sayang', pesan isi perut dahulu dan sembang-sembang dahulu sementara menunggu yang lain hadir.

Firdaus sedang mengikuti PDPR.

Mangga Muda.

Kelmarin Encik Suami bawa pulang mangga muda. Memang betul-betul mangga muda! Belum ada idea nak buat apa. Kawan-kawan, ada cadangan tak nak buat apa dengan mangga muda yang betul-betul muda ni?

29 comments

  1. Laptop buat hal memang menggangu, HP banyak menolong, buat kerabu, buat rojak hehe.. Santai kat luar cicah garam belacan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu. HP banyak membantu.
      Sedap kan makan mangga cecah garam belacan, ramai-ramai santai luar rumah.

      Padam
  2. Kalau laptop buat hal memang boleh spoil mood jadinya.
    Aduh! terasa-rasa masam pula kat lidah mangga tu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Itu laaa... nak pula waktu sangat diperlu untuk diselia. Memang terus panik jadinya.

      Padam
  3. Banyak dugaan PdPR ni. Semangat Firdaus masuk kelas Bahasa Arab. Nampak mangga muda terus terbayang mangga muda cicah kicap, gula dan cili picit. Buat kerabu mangga rangup rangup masam sedap gak kot tu. Takpun buat jeruk.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya, seronok Firdaus dapat jumpa ustaz dan kawan-kawan.
      Best ni kalau ada gang makan mangga muda.

      Padam
  4. Sedapnya buat sambal,tumbuk dgn isi ikan yg dibakar/rebus,cili padi,letak garam sukit..tak pun sambal ikan kering..fuhh..

    BalasPadam
  5. selamat bersantai kak amie, betul tu desktop dan laptop saya pun macam dah mula berperangai

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aduhai... laptop kakak jenis marhaen punya Syaz.

      Padam
  6. Buat jeruk, kak Amie mangga mudanya.

    Amboiii.. tekun Daus hadap pdpr

    BalasPadam
    Balasan
    1. Rangup nanti hasil kejadiannya bila dibuat jeruk kan.
      Serius jew budak kecik tu kan.

      Padam
  7. PdPRK pun kena cerap juga ek
    Kena buat lesson plan tak

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya Wak. Kami wajib dicerap samada melalui aplikasi google meet, microsoft teams atau zoom.
      Lesson plan memang perkara wajib dibuat. Lesson plan dalam PDPR ni kena hantar secara online (ERPH) setiap kali sesi PDPR, kena buat laporan SPDPR, kehadiran murid juga wajib diisi. Sama saja Wak kerjanya, cuma dibuat online. Aktiviti kokurikulum pun wajib buat secara online.

      Padam
  8. mangga muda makan gitu jer cicah kicap gula sedap gak

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sedapkan Afeezz. Teringat zaman dulu di kampung, makan mangga muda cecah kicap gula makan bawah pokok.

      Padam
  9. Serius muka Firdaus PDPR. Fokus ya...
    Mangga muda buat sambal la sedap kot.. Tak pun cicah kicap atau cuka.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau depan guru memang dia fokus, kalau dengan kita main-main saja budak ni hihihiiii.
      Macam-macam kan bolhe dibuat kalau ada mangga muda.

      Padam
  10. mula-mula dana ingat buah apa tu comel sangat rupanya mangga muda... di jeruk sedap, dibuat kerabu sedap jugak kan kak

    BalasPadam
  11. Ingatkan PDPR ni cikgu-cikgu tak dicerap, rupanya masih dibuat ye. Selamat mengajar kak Amie. Harap dipermudahkan urusan mengajar secara bersemuka nanti

    BalasPadam
  12. PDPR bila laine problem bila laptop problem bila HP problem semuanya jadi tunggang terbalik problemnya.

    BalasPadam
  13. Buat jeruk kak amie.....hehehhe....terliur SA kak

    BalasPadam
  14. Sedapnya... buat jeruk, buat kerabu, buat sambal. Dap dap dap!

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe