Sambal Telur Pengantin

11:25 PG

Selamat Hari Malaysia. 16 September 2021. Moga negaraku terus aman dan makmur. Marilah kita sentiasa bersyukur tinggal di sebuah negara yang berbilang kaum, berbilang bangsa tetapi dalam keadaan harmoni. Mudah-mudahan rezeki begini akan terus berpanjangan.

Apa sarapan pagi ini?
Amie goreng bihun dan masak sambal telur. Kelmarin bawa pulang bunga telur dari rumah pengantin. Jadi hari ini Amie masak Sambal Telur Pengantin. Amie gunakan serbuk cili dan tambahkan sos cili Thai serta sos tomato. Untuk naikkan aroma, Amie masukkan daun kari.

Jadi, sarapan pagi ini kami makan bihun goreng bersama Sambal Telur Pengantin dan minum kopi Cap Kuda Terbang.

Kawan-kawan sarapan apa pula?


Sambal Telur Pengantin.



Sarapan pagi Khamis:
  • Sambal Telur Pengantin
  • Bihun Goreng
  • Kopi Cap Kuda Terbang
  • Buah Tembikai
Bihun Goreng 

Sambal Telur Pengantin.
Bahan-bahan:
  • 5 biji telur rebus yang sudah dikupas
  • 2 sudu besar  serbuk cili
  • 2 sudu besar sos cili Thai
  • 1 sudu besar sos tomato.
  • 1 pelepah daun kari- lurutkan
  • minyak
  • 3/4  cawan air
  • garam /gula / perasa pilihan
Bahan tumbuk / kisar:
  • 3 ulas bawang putih
  • 3 biji bawang merah
  • 1/2 sudu kecil belacan
Cara memasak:
  1. Panaskan minyak. Goreng telur rebus hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan.
  2. Tinggalkan 3 sudu besar minyak bekas gorengan telur.
  3. Masukkan daun kari dan goreng hingga terbit aroma.
  4. Perlahankan api. Kemudian masukkan bahan kisar diikuti dengan serbuk cili.
  5. Kacau seketika dan tuangkan air. Biarkan mendidih.
  6. Masukkan sos cili Thai dan sos tomato.
  7. Setelah tumisan terbit minyak, masukkan telur rebus yang digoreng tadi.
  8. Tambahkan garam / gula / perasa pilihan.
  9. Kacau / gaul beberapa kali dan padamkan api dapur.

17 comments

  1. nampak sedap. nama pun unik heheh thankyou resepi ^^

    BalasPadam
  2. sedapnya. lama tak gi kenduri kahwin. sarapan roti je. mak ayah puasa sunat, tak selera makan sorang. hehe

    BalasPadam
  3. Rindu pula Sambal Telur Pengantin setelah agak lama tak makan Telur Pengantin..Kalau dapat telur pindang lagi syiok...

    BalasPadam
  4. Lama tak makan telur pengantin. Buat sendiri jelah kan akak

    BalasPadam
  5. Wahhh.. kita ada sandwich telur, orang LD ada sambal telur. Mak telur ni, ada kat KL dah jadi nasi ayam 😜😜😜

    BalasPadam
  6. Sarapan kat restoren mamak je sebab teringin tosei :-)
    Suka kalau dapat telur banyak dari kenduri kahwin masak camni. Tapi kalau rebus sendiri dan masak sambal camni tak pernah lagi.

    BalasPadam
  7. teringin tengok sambal telur tu.. telor tu akak goreng dulu kan?

    BalasPadam
  8. Akak pun kalau dapat banyak telur pengantin baut sambal jugak..atau kekadang buat masak kurma atau kari telur..

    BalasPadam
  9. lama tak mkn telur pengantin, sbb dah lama tak pergi kenduri..

    BalasPadam
  10. Oooo telur kenduri kahwin..hehhe...SA ingat memang nama nyer Sambal Telur Pengantin

    BalasPadam
  11. Boleh cuba nanti. Tak pernah guna sos cili thai dalam masakan..

    BalasPadam
  12. Dapat bunga telur, kalau dapat sekali banyak dari kenduri kahwin memang buat sambal telur. Tak larat nak makan telur rebus banyak banyak kan. jadikan lauk sambal telur pun sedap. Cantik kejadian hasil masakan kak Amie, sambal telur dan bihun goreng tu.

    BalasPadam
  13. Berkilat lauk sambal telur pengantin.

    BalasPadam
  14. ade lagi ye kenduri kawen bagi telur. susah skrg ni nak jumpe kenduri kawen bg telur

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe