Acar Ikan Masin Jeruk Belimbing Buluh

12:47 PTG

Hari ini Jumaat, penghulu segala hari. Semoga Allah memberkati perjalanan hidup kita sepanjang hari ini dan hari-hari seterusnya.

Sudah masak untuk keluarga tengahari ini? Amie sedang tunggu Encik Suami pulang dari masjid. Alhamdulillah. Tidak ada halangan untuk menunaikan solat Jumaat di masjid. Namun begitu, kenalah hadir lebih awal untuk elak kesesakan di dalam masjid.  Pukul 11 pagi, Encik Suami sudah bersiap. Maklumlah waktu Zohor di LD hari ini pukul 12:08 minit,  lebih awal berbanding di Malaya. 

Hari ini Amie masak Acar Ikan Masin Jeruk Belimbing Buluh. Boleh klik di sini untuk melihat resipi : JERUK BELIMBING BULUH.



Oleh kerana hendak cerita tentang kewujudan belimbing buluh, segala bawang putih dan bawang merah tertinggal dalam periuk. Apabila hendak dijadikan entri baru perasan ketiadaan  bahan-bahan tersebut! Tak apalah. Biarlah bawang putih dan bawang merah duduk berdamai dalam periuk!


Bahan-bahan:
400 gram ikan putih masin - rendam hingga lembut dan potong dadu
1 cawan belimbing buluh jeruk
3 sudu besar serbuk cili
15 ulas bawang putih - kupas
15 biji bawang merah kecil - kupas
20 biji cili padi minyak
3 cm halia - hiris halus
2 sudu besar serbuk kari ikan
1 sudu kecil pati asam jawa - bancuh dengan 50ml air
1/2 cawan cuka
4 sudu besar gula
200ml minyak
sedikit garam / perasa pilihan

Bahan kisar:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis halia serta bahan kisar hingga wangi.
2. Masukkan serbuk kari, dan bancuhan air pati asam jawa. Masak sehingga pecah minyak.
3. Masukkan cili padi minyak, bawang putih, bawang merah serta ikan putih masin. Gaul sebati.
4. Setelah kesemua bahan tadi masak, tambahkan cuka, gula dan sedikit garam / perasa dan belimbing buluh jeruk.
5. Perlahankan api dapur dapur dan biarkan masak sepenuhnya sehingga terbit minyak sekali lagi.
6. Padamkan api dapur.
7. Sejukkan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.


Jeruk Belimbing Buluh.



23 comments

  1. Makan dengan nasi kosong panas pun dah sedap sangat ni 😍

    BalasPadam
  2. Tertelan2 ailio saya baca post Kak Amie hari ni. Lauk macam ni, cukuplah satu dengan nasi panas2.. sedapnya 😍

    BalasPadam
    Balasan
    1. Adeeehhh... cukup rasa! Semua ada, masam, masin, manis.... gaul jew dengan nasi putih panas...wallaaaa....!

      Padam
  3. Aduh...nampak jeruk belimbing tu dah ngences.
    Tapi kalau nak ratah gigi ngilu.Dijadikan lauk macam ni,makan dengan nasi putih tanpa lauk lain,boleh berulang tambah ni...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang sedap tu makan dengan lauk satu ini saja. Aeeehhh... enak banget!

      Padam
  4. aduhai...telan air liur SA tgok...nampak sedap tu ha...

    BalasPadam
  5. Teringin belimbing buluh. Baru semalam sebut tanya Lurviey mana nak beli belimbing buluh..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Oooo yee... harap dapatlah cari belimbing buluh sampai jumpa.

      Padam
  6. Akak suka makan bawang putih dan merah dalam jeruk/ acar ..sedap

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sedapkan bawang putih bawang merah dalam acar.

      Padam
  7. Lauk yang menyelerakan. Walaupun tak pernah makan acar ikan masin jeruk belimbing buluh tapi kecur tengoknya Kak Amie. Bila belimbing buluh terlebih popular, bawang dilupakan. hihi..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sesekali makan nasi putih dengan acar ikan masin memang sedap tau Fizah. Jangan letak lauklain, nanti kurang keenakan acar ikan masin hihihiii.

      Padam
    2. betul betul. Setuju sangat. Kalau letak lauk lain alamatnya lambat nak habis lauk sedap nan satu ni.

      Padam
  8. Belum dapat rasa lauk acar ikan masin dengan belimbung buluh.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kebetulan ada jeruk belimbing buluh, jadi masukkan sajalah dalam acar ikan masin.

      Padam
  9. kecur air liur nengok jeruk belimbing buluh tu kak oi

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe