Kiriman Buku Himpunan Kuih Muih Tradisional Etnik Melaka Daripada Blogger Fairus Mamat

8:33 PTG

Kecil tapak tangan, nyiru saya tadahkan! Kiriman Buku Himpunan Kuih Muih Tradisional Etnik Melaka daripada blogger FAIRUS MAMAT selamat tiba pada pukul 4:30 petang tadi. Ketika itu Amie sedang makan tengahari. Hari ini lewat  masak sebab tertidur selepas keletihan PDPR tanpa rehat dari pagi.

Memang tak muat tapak tangan dengan ukuran buku 30 cm X 20 cm itu. Apabila Amie buka bungkusan, sebuah buku dengan isi kandungan yang merupakan dokumentasi yang 'Tak Lapuk Dek Hujan, Tak Lekang Dek Panas' dari negeri Melaka seolah-olah meminta Amie terus membuka dan membaca helai demi helai. Ia bukan sekadar buku resipi rahsia keluarga yang diturunkan dari satu generasi ke generasi berikutnya, tetapi merupakan himpunan warisan budaya negeri Melaka yang dikongsi bukan sahaja di sekitar meja makan, bahkan penyatuan budaya dan kepercayaan serta asimilasi dalam etnik.


Di bahagian kulit buku  sebelah belakang, terdapat catatan tentang usaha penerbitan pertama  untuk menyatukan semua resipi kuih muih tradisional yang dibuat oleh pelbagai etnik di negeri Melaka. Kuih muih tersebut merangkumi kuih Melayu, kuih Orang Asli, kuih lima sub etnik Cina, kuih India dan tiga etnik Peranakan termasuk kuih Baba Nyonya, Chetti dan Portugis.

Selain itu, idea untuk menerbitkan buku ini adalah untuk memperingati kepentingan kuih manis dan savori dalam kalangan masyarakat di negeri lain. Memang teruja sungguh membelek dan membaca buku ini kerana pengisiannya bertujuan untuk menonjolkan kebersamaan dalam masyarakat dengan dilengkapi foto dan maklumat yang berkaitan dalam membuat setiap hidangan.


Terima kasih yang tidak terhingga buat Encik Fairus Mamat yang telah mengirim buku ini menyeberang Laut China Selatan. Kak Amie sangat menghargainya dan kalau boleh malam ini akan terus selak helaian demi helaian untuk mengetahui dan memahami semua isi kandungannya. Buku setebal 180 muka surat ini diterbitkan oleh Perbadanan Muzium Melaka. (PERZIM).

Sebagaimana ikhlasnya Encik Fairus Mamat kirmkan buku ini, begitu jugalah ikhlasnya Kak Amie terima. Rasa teruja dan tidak sabar untuk meneliti kandungan buku ini, begitu jugalah perasaan yang sama untuk mencuba pelbagai resipi yang ada. Lagilah apabila melihat pelbagai jenis resipi pelbagai etnik yang tidak pernah dilihat dan diketahui sebelum ini.

Bahagian hadapan buku Himpunan Kuih Muih Tradisional Etnik Melaka


Kulit belakang Buku Himpunan Kuih Muih Tradisional Etnik Melaka.


Membaca bahagian isi kandungannya sahaja, sudah tidak sabar untuk selak helaian seterusnya.

Memang banyak sungguh ilmu pengetahuan yang akan diperolehi apabila membaca buku ini. Apa tidaknya. Inilah kali pertama Amie terbaca entang resipi Orang Asli, Kaum Temuan dan Kaum Chetti.



Kuih bahulu, kuih penuh nostalgia!

Kuih Abok-Abok : Entah berapa puluh tahun tidak pernah menikmatinya lagi!
Waktu kecil dahulu selalu ikut Bonda rewang, dan jumpa kuih ini di temat kenduri.

Kuih Cakar Ayam : Selalu beli di kantin sekolah rendah.


Kuih Cucur : Selalu gagal mendapat bentuk yang sepatutnya. Buat SK di Tanah Jauhar, marilah sama-sama jangan taubat dahulu sebelum dapat buat bentuk kuih cucur seperti ini. Orang  KL sudah cun buat cucur ini. Siap bubuh warna hijau, eksperimen ala-ala bingka Ambon lagi...hihihiii!



Masakan Tradisi Portugis

Lempeng Ubi Berinti.

Mama Cella : Nanti kita cuba resipi Lempeng Ubi Berinti dan Ubi Rebus Madu!

Ubi Rebus Madu.

Ada pula Pisang dan Ubi Bakar Berkulit!
Memang semuanya menggamit memori!

Sekali lagi terima kasih buat BLOGGER FAIRUS MAMAT kerana memberi peluang untuk Kak Amie mngenali dan menambah ilmu tentang kuih muih tradisional etnik Melaka. Moga Encik Fairus Mamat sekeluarga sentiasa sihat dan dimurahkan rezeki.

Blogger ini mengusahakan perniagaan d'Sambal licious dan boleh didapati melalui pembelian online di Shopee. Ada 3 jenis sambal yang ditawarkan iaitu Sambal Petai Bilis Pedas, Sambal Bilis Pedas & Sambal Sotong Kering. Mudah-mudahan perniagaan sambal akan terus maju. Aamiin.

Sekian.
Terima kasih kerana sudi membaca coretan kali ini.



34 comments

  1. Alhamdulillah.. Dah sampai pun. Cepat betul. Melaka - Sabah 2 hari saja.. Masa buat buku ni kami memang pergi ke tempat-tempat etnik tersebut untuk pengambaran. Memang seronok buat buku ni.. Buku ni juga telah memenangi anugerah buku negara tahun 2020 kategori buku warisan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya, saya pun terkejut tengok tarikh pos 8/9 sampai 10/9. Alhamdulillah. Memang teruja sungguh belek buku tu. Bagus sangat usaha PERZIM ketengahkan pelbagai khazanah warisan negeri Melaka. Banyaknya nilai budaya yang masih belum terungkap dalam masyarakat di negeri lain. Harap boleh dijadikan contoh oleh negeri-negeri yang lain. Tahniah Encik Fairuz sebagai Assistant Curator PERZIM.

      Padam
  2. Wahhhh
    Sukanya saya dapat tengok kemeriahan menu-menu nostalgia 🥰🥰🥰.
    Pulut tetal,abuk-abuk,kuih cucur(cucur jawa).Ubi bakar juga mengimbau kenangan lalu.
    Tengok lempeng ubi ,memang auto ingat kat Cikgu Amie tau...!
    Ubi rebus madu tu adakah sama macam cikgu pernah cakap mak cikgu rebua ubi menggunakan air tebu?
    Sudah berpuluh tahun tak makan ubi rebus air tebu(cicah pula nisan tebu)
    Owh...saya pula yang teruja..hihihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pengat pisang air tebu Mama Cella, bukannya ubi.
      Itulah, bukan sahaja dapat membaca resipi tetapi memahami sekali latar budaya setiap etnik yang diketengahkan.
      Nanti saya cuba masak mana-mana resipi yang bahannya boleh didapati di LD.

      Padam
  3. Alhamdulillah
    Semakin bersemanganlah mendapur nampaknya

    BalasPadam
  4. Tahniah. Sesuai bagi Puan Amie yang rajin buat kuih juga. Selamat mencuba.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih NA.
      Tepat sekali. Bak kata peribahasa : Orang mengantuk disorongkan bantal hahahaaa.

      Padam
  5. Macam best ja buku ni. Btw, Tahniah kak

    BalasPadam
  6. Akak pasti lps ni blog Amie makin meriah dgn pelbagai resepi baru dari buku ni..

    BalasPadam
    Balasan
    1. In syaa Allah. Banyak resipi kuih muih tradisional yang boleh dicuba.

      Padam
  7. Suka gak beli buku resepi supaya buleh minta dgn isteri masakkan apa2 menu yg menarik dlm tu.

    BalasPadam
  8. Wah…Tahniah! Cantik menarik bukunya.
    sesuai untuk Amie yang rajin memasak.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih Ujia.
      Betul tu, luar dalam buku memang menarik, penuh informasi.

      Padam
  9. Wah ..., kalau dekat boleh pinjam bukunya. He he ... Selamat malam, dari seberang, ananda Amie.

    BalasPadam
  10. alhamdulillah
    seronok blh try resepi2 org Melaka
    mesti sedapp2

    BalasPadam
    Balasan
    1. Macam-macam resipi kuih muih tradisional etnik Melaka.
      Tak sabar nak cuba.

      Padam
  11. Seronok dapat buku resipi. Kuih muih tradisional pulak tu. bolehlah Kak Amie cuba nanti. Tahniah Kak Amie dapat hadiah dari Encik Fairus. Semoga murah rezeki kedua duanya. Aaaminnn...
    Kalau cuba jangan lupa share hasilnya Kak Amie :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. In syaa Allah Kak Amie akan kongsikan hasil masakan itu nanti.
      Memangsuka sangatlah Kak Amie dapat buku begini. Dapat tambah ilmu tentang latar budaya etnik di Malaysia.

      Padam
    2. Sesuai sangat dengan Kak Amie yang selalu masak dan banyak ilmu tentang masakan tradisional ni :)

      Padam
  12. Bestnya ..buku masak2 teringat pulak buku masak2 kita yang tak jadi di print tu kan kak amie ha haa

    BalasPadam
    Balasan
    1. Itulah.... terbayang-bayang 3 buah buku resipi kita terbit.
      Berbulan-bulan habiskan masa menyiapkannya. Dah tandatangan perjanjian penerbitan, tiba-tiba dibatalkan pula. Allahu Akbar. Sabar sajalah. Mungkin rezeki kita tidak bersama penerbit itu.

      Padam
  13. Alhamdullillah tahniah blogger Fairus namie tetu boleh cuba resepi tradisi Melaka..sedap semuanya

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya Kak PI. Melaka bukan sahaja terkenal dengan cencaloknya, tapi juga resipi kuih muih tradisinya.

      Padam
  14. Dah boleh try banyak lagi resipi ni kak Amie. Kuih cucur tu sedap bebenoo. Suka makan!

    BalasPadam
  15. Tahniah kak Amie. Lepas ni makin meriah lah blog kak Amie masak kuih tradisional Melaka pulak

    BalasPadam
  16. Best dan tahniah kak amie dapat buku ni...SA suka baca buku- buku macam ni...

    BalasPadam
  17. Tahniah kak amie! Nanti boleh la kak amie try resipi baruuuu kannn, mesti sedappp!

    BalasPadam
  18. makin giat lah aktiviti memasak kak amie nanti. nanti share yer kuih-kuihnya

    BalasPadam
  19. Wah, menariknya! Selepas ini banyaklah hidangan kuih-muih dari Melaka yang Kak Amie boleh cuba.

    BalasPadam
  20. tahniah kak amie. byk resipi kuih muih yg boleh dicuba tu..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe