Bubur Candil Cempedak

11:06 PG

Jumpa lagi.
Berehat seketika dari BDR.
Amie kongsikan resipi Bubur Candil Cempedak yang Amie masak dan bawa ke kampung minggu lepas. Resipinya sama sahaja dengan bubur candil yang biasa kita makan tetapi untuk candil cempedak ini Amie bulatkan doh kemudian tekan di bahagian tengah supaya menjadi leper. Bentuknya sama seperti vadai kepeng. Vadai kepeng ialah sejenis pencuci mulut, makanan tradisi masyarakat Banjar. Bahan yang digunakan untuk membuat vadai kepeng pun lebih kurang sama dengan bubur candil orang Jawa. Lebih kurang begitulah dari apa yang Amie perhatikan di kampung kami. Maklumlah, hubungan kejiranan yang erat di antara kaum Banjar dan kaum Jawa di kampung kami menjadikan kami sentiasa berkongsi hidangan  dan bertukar-tukar juadah terutama ketika bulan puasa.

Kelainan yang terdapat pada Bubur Candil Cempedak ini berbanding bubur candil biasa ialah Amie tambahkan isi cempedak yang dikisar ke dalam adunan. Kemudian, Amie tambahkan juga isi cempedak segar sewaktu memasak bubur ini.

Bayangkan, dengan aromanya yang semerbak dan rasa lemak manis ditambah sagu biji dan isi jagung serta harum daun pandan!

Kami bawa ke kampung. 
Sudah semestinya anak-anak buah dan ipar duai teruja untuk menikmatinya!

Dan sesungguhnya, Bubur Candil Cempedak memang sedap!

Bahan-bahan:
  • 2 cawan tepung pulut
  • 1 sudu besar tepung gandum
  • 1 cawan isi cempedak  - buang biji  - jadikan puri (kisar halus)
  • 2 cawan isi cempedak - tak perlu buang biji
  • 1/2 cawan air - boleh tambah / kurang ikut keperluan
  • 1/2 cawan sagu biji - bilas dan toskan
  • 1 tin isi jagung
  • sedikit pewarna hijau epal dan kuning telur
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 2 liter air untuk merebus
  • 2 liter air untuk merendam candil
Bahan kuah:
  • 300 ml santan pekat + 600 ml air
  • 1 cawan parutan gula melaka - masak dengan 1/2 cawan air hingga larut - tapis - boleh tambah / kurangkan gula ikut citarasa - boleh gunakan gula lain seperti gula pasir
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 2 helai daun pandan - siat dan simpul
Cara:
  1. Campurkan tepung pulut dan tepung gandum serta garam ke dalam sebuah bekas.
  2. Masukkan puri cempedak dan air sedikit demi sedikit dan uli menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di tangan.
  3. Bahagikan doh kepada 3 bahagian. 1 bahagian titikkan pewarna hijau epal dan satu lagi pewarna kuning telur. Satu bahagian lagi biarkan begitu sahaja.
  4. Bulat-bulatkan doh mengikut saiz yang disukai. Amie tekan bahagian tengah doh menjadi leper seperti bentuk vadai kepeng.
  5. Didihkan air sehingga menggelegak dan masukkan candil ke dalam periuk.
  6. Apabila  candil timbul, bolehlah angkat dengan penapis dan masukkan ke dalam air sejuk supaya tidak melekat di antara satu sama lain.
  7. Untuk kuah candil, masukkan santan ke dalam periuk, diikuti dengan sagu biji, isi jagung, isi cempedak dan candil, garam dan daun pandan.
  8. Kacau sehingga  kuah mula mendidih, dan terus padamkan api dapur.

15 comments

  1. Ni memang mantap ni Amie..dgn harum cempedak menusuk hidung..lemak manis kuahnya...aduhhh...bikin terliur

    BalasPadam
  2. wad..dapnye nampak gak.. makan panas2..sedap! tq for the recipe kak!

    BalasPadam
  3. Pastinya semerbak satu rumah ni ...Cikgu memang kreatif la..

    Kat kampung saya biasanya musim cempedak,isinya dibuang biji dan dijemur menjadi cempedak kering(rupa & rasa macam pisang salai)
    Cempedak kering ninbiasanya dijadikan pengat aka serawa.

    BalasPadam
  4. dapat cempedak yang manis, memang sedaplah candil ni. lamanya tak makan

    BalasPadam
  5. elok rupanya kak, mesti sedap cempedak tu dahla bau dia harum

    BalasPadam
  6. Nampak sedap.. Cara buat pun macam senang ..

    BalasPadam
  7. kalau kak ana baca dari resepi amie ni macam bubur anak lebah, tapi lebih sedap bila ada isi cempedak ni kan :)

    BalasPadam
  8. Nanti bolehlah cuba buat bubur candil letak isi cempedak sekali. Terasa sedap lagi ada isi cempedak dengan tepung. Terima kasih kak Amie share resipinya.

    BalasPadam
  9. tak pernah makan jgk bubur candil. tp nmpk sedap..

    BalasPadam
  10. SAa x pernah makan lagi bubur cempedak ni...nampak sedap tu kak

    BalasPadam
  11. Ada rasa cempedak asli dan candilnya ada puri cempedak....pasti terangkat ni makan

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe