Singgang Tempoyak Sotong

8:09 PTG

Bertemu lagi untuk kesekian kalinya di dapur kecil yang tidak sepertinya ini.
Syukur Alhamdulillah, walaupun telah kehilangan kamera DSLR, tetapi semangat untuk berkongsi resepi belum pernah padam. Walaupun tidak ada rotan, akar pun berguna. Biarpun tidak ada kamera DSLR, kamera HP pun boleh pakai. Bila lihat hasilnya, macam tongang terbaliklah pulak letak kedudukannya...hiks!
Memang rasa ngeri bila mengenang kembali kisah kecurian yang berlaku dua hari lepas, apalagi ketika bersendirian di rumah mengemaskini APDM seperti sekarang. Untuk menghilangkan rasa takut, Amie cuba menulis entri masakan. Sesekali, mata pun tertoleh-toleh ke arah tingkap tempat pencuri meloloskan diri, dan mata terkedip-kedip melihat langsir yang bergerak terkena angin kipas. Sebenarnya rasa trauma itu masih ada, apalagi bila terbayang sepasang kasut pencuri di bawah sofa! Oh! Tuhan.... semoga apa yang kami bayangkan bahawa pencuri itu telah berada di dalam rumah kami sebelum kami masuk ke bilik tidur itu tidak benar!
Oh!
Lupakanlah itu semua!
Jadikan sebagai iktibar dan peringatan.
Mari kita lihat resepi Singgang Tempoyak Sotong di bawah ini.

Bahan-bahan:
400 gram sotong - bersihkan - potong ikut suka
1 batang serai - diketuk
1 helai daun kunyit - siat
7 biji cili merah dan cili putih
500 ml air
garam / gula / perasa pilihan

Bahan kisar / tumbuk:
1 sudu besar tempoyak
5 biji cili padi
2 cm kunyit hidup
2 ulas bawang putih
3 biji bawang merah

Cara memasak:
1. Masukkan bahan tumbuk, dan serai ke dalam periuk. Tuangkan air dan jerang di atas api dapur.
2. Setelah kuah mendidih, masukkan sotong bersama cili padi merah dan cili putih. 
3. Masak lebih kurang 2 minit.
4. Masukkan daun kunyit, garam / gula / perasa pilihan.
5. Kacau sekali dua, dan padamkan api dapur.

4 comments

  1. Asalam..terima kasih share resipi sotong..

    BalasPadam
  2. baru sempat baca psl kes kecurian di rumah akak tu...
    moga akak sekeluarga banyak bersabar ya... betul kata akak xpelah hilang barang2 tu jnji takde nyawa yg terancam..

    sedih2 sempat lg akak bt singgang sotong yek, sedap jgk nampaknya tu kak...

    BalasPadam
  3. Etuza,
    waalaikumussalam, resepi mudah dan ringkas.

    Dunia Zumal,
    silakan.

    Norhidana,
    alhamdulillah, semuanya selamat, cuma masih trauma.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe