Mee Kari Udang Terlajak Sedap!

7:35 PTG

Siapa suka mee kari sila angkat tangan!
Encik Suami suka sangat makan mee kari. Kita jew yang malas masak. Jadi kalau jalan-jalan cari makan, bila terjumpa mee kari, memanglah Encik Suami tidak lepaskan peluang untuk memesannya.  Petang tadi, semangat untuk masak-masak datang semula, mungkin disebabkan hujan dan cuaca sejuk, jadi perut menjadi lapar. Tambahan pula Fuad dan Fairuz asyik ke dapur buka tudung saji yang tidak ada isi!
Rasa kasihan pula, sebab dari pagi membantu Encik Suami membuat kerja-kerja di sekeliling rumah. Tengahari berehat, makan dan solat kemudian sambung buat kerja semula. 
Tepat pukul 5 petang, siaplah sajian Mee Kari Udang untuk seisi keluarga.

Dan sudah tentunya Encik Suami paling berselera menghadap Mee Kari Udang. Rasanya, beberapa kali juga Encik Suami menambah.

Hidangan Mee Kari Udang ini merangkap sebagai makan petang hingga ke malam!

Untuk menikmati Mee Kari Udang yang sedap, sudah tentulah kita perlu menyediakan kuahnya yang enak! Sedap kuah, sedaplah rasa keseluruhannya. Jadi, untuk paparan kali ini, Amie sediakan kuah kari udang mengikut olahan dan citarasa sendiri. Alhamdulillah, kuah mee kari udang menepati selera kami sekeluarga. Encik Suami yang asyik makan mee kari di luar pun terpikat dengan air tangan isteri kesayangannya....wakakaaaa!


Ini dia kuah Mee Kari Udang. Kuah yang tenang jangan disangka tak ada buaya....huwaaaaa! Hahaaaa.... banyak rahsia di dalam mangkuk kuah ini. Wokeh. Jom kita lihat apa bahan yang Amie gunakan untuk menghasilkan kuah mee kari udang yang terlajak sedap ini.

Bahan-bahan:
1 kg udang harimau - kupas kulit - bilas dan toskan kulitnya - (kulit udang direbus menggunakan 1 liter air hingga mendidih, dan kemudian sejukkan seketika sebelum dikisar bersama tambahan 2 liter air - tapis  - ketepikan)
3 biji tomato - potong dadu
2 labu bawang besar - hiris kasar
10 biji bebola ikan - dibelah 4
2 keping kek ikan - dihiris nipis
1 cawan santan pekat
4 sudu besar serbuk rempah kari ikan 888
2 tangkai daun kari - lurutkan daunnya
2 keping asam gelugur
4 sudu besar minyak
garam / gula / perasa pilihan secukupnya

Bahan kisar:
10 tangkai cili kering
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1 cm belacan
1 cm halia

Bahan tambahan:
1 kg mee kuning - dicelur seketika kemudian dibilas - toskan
isi udang dicelur hingga masak - toskan
3 batang sawi - potong-potong dan celur - toskan
1 cawan taugeh 
10 biji bebola ikan - goreng - toskan - belah 4
2 keping kek ikan - goreng - toskan - hiris nipis
3 biji telur - rebus - kupas dan belah 6
6 biji limau kasturi 
hirisan daun sup 
hirisan cili merah

Cara:
1. Panaskan minyak, dan tumis bawang besar hingga kekuningan. 
2. Kemudian masukkan daun kari, bahan kisar serta tomato yang dipotong dadu serta serbuk rempah kari. Jika terlalu kering, tambahkan sedikit air. Masak menggunakan api sederhana panas sehingga tomato hancur dan terbit minyak.
3. Masukkan asam keping dan air rebusan udang dan biarkan masak mendidih selama 20 minit. Lebih lama lebih baik, sebab kuah akan sebati dan lebih sedap.
4. Masukkan santan pekat,  bebola ikan, kek ikan dan separuh isi udang.
5. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan secukupnya.
6. Kacau beberapa kali, dan padamkan api dapur.
7. Hidangkan panas bersama mee kuning dan bahan lain.



Untuk menikmati Mee Kari Udang yang lebih sedap, jangan lupa sediakan kicap lada. Seperti biasa, Amie hanya gunakan kicap pedas Mahsuri dengan kicap lemak manis ABC, tambah hirisan cili padi, dan perahkan jus limau kasturi...walllaaaa!

Inilah antara bahan sampingan sebagai pelengkap hidangan Mee Kari Udang termasuk sayur sawi, taugeh - Amie tak celur taugeh, sebab kami suka makan begitu sahaja, rangup eh! Telur rebus, kek ikan, bebola ikan, daun sup dan juga isi udang yang dicelur.

 Jemput makan Mee Kari Udang Terlajak Sedap!

 Amie sukakan kuahnya!
Tambah kuah sahaja beberapa kali sebab sedap!

Sewaktu menulis entri ini, telinga dapat mendengar seseorang sedang menarik kerusi di meja dapur dan bunyi sudu berlaga dengan mangkuk....haaaa tentu ada yang sedang mengulang makan Mee Kari Udang Terlajak Sedap tu!

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe