Kari Ikan Mayong dengan Nanas

7:40 PTG

Lama sungguh tak makan ikan duri @ mayong!
Setiap kali nak beli di pasar, Encik Suami kata: Tak payahlah!
Akhirnya, kelmarin terbeli juga 3 ekor ikan mayong di gerai tepi jalan!
Dah beli mayong, teringat pulak telur ikan mayong di Pantai Remis....huhuhuuuu!
Lepas ni nak cari juga mayong saiz besar, nak cari telurnya!

Rasanya, masakan Kari Ikan Mayong dengan Nanas petang tadi sungguhlah sedap! Mungkin perut lapar sangat kot! Kebetulan Encik Suami pulang lewat, jadi kami anak-beranak makan dahulu sebab jadual waktu makan malam kami setiap hari sebelum pukul 6 petang. Menjelang azan Maghrib barulah Encik Suami sampai. Biasanya begitulah, Encik Suami akan telefon kalau banyak kerja yang perlu diselesaikan, dan suruh kami makan dahulu. Maklumlah selepas itu banyak urusan lain seperti menghantar Fairuz ke kelas tuisyen.

Inilah 3 ekor ikan mayong @ ikan duri yang Amie geram sangat tengok tergantung di gerai ikan!

 Memandangkan anak-anak suka masakan kari, jadi Amie pun usahakan mencari bahan yang ada di dapur untuk olah ikan mayong ini.


Antara bahan untuk masakan kari ikan mayong.
Alhamdulillah, ada santan segar!
Ada nanas juga!

Setelah dibersihkan, Amie perap seketika ikan mayong dengan perahan jus lemon. Terpulanglah macamana nak bersihkan ikan mayong ini. Boleh juga perap dengan jus limau nipis, atau asam jawa dengan sedikit garam.
Wokey...
Kita lihat bahan-bahan yang digunakan untuk masakan ini.

Resipi : Kari Ikan Mayong dengan Nanas
Bahan-bahan:
1 kg ikan mayong - bersihkan - potong ikut saiz yang dikehendaki
400 gram nanas yang sudah dipotong
3 cawan air
2 cawan santan
4 sudu besar serbuk kari ikan
2 keping asam gelugur
1/2 cawan minyak
garam / gula / perasa pilihan secukupnya

Bahan kisar:
10 biji cili kering
7 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
2 cm kunyit hidup
1 sudu kecil belacan

 Bahan kisar di atas sudah digaul sebati dengan serbuk kari ikan.


Bahan tumis:
1 labu bawang besar
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 sudu kecil campuran biji sawi, jintan putih dan halba
3 tangkai daun kari - lurutkan

 Bahan tumis.


Ingatkan nanas ini rasanya masam sebab nampak warnanya yang agak pucat seperti belum masak, jadi Amie sediakan asam jawa dan asam gelugur. Kalau kurang masam, tambah saja asam gelugur atau asam jawa.


 Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan penumis sehingga harum.
2. Masukkan bahan pes - bahan kisar yang digaul sebati dengan rempah kari. Jika terlalu kering, tambahkan sedikit air. Masak menggunakan api perlahan sehingga pecah minyak.

3. Kemudian masukkan nanas, dan masak hingga nanas layu.
4. Seterusnya, tambahkan dua cawan air dan biarkan sehingga mendidih.

 5. Ketika ini bolehlah rasa sama ada, ada rasa masam atau tidak. Ketika inilah Amie masukkan dua keping asam gelugur.

 6. Masukkan ikan mayong. 

7. Tuangkan santan.
8. Setelah kuah mendidih dan ikan masak, tambahkan perasa seperti garam / gula / perasa pilihan.
9. Padamkan api dapur.


 

3 comments

  1. fuh ikan mayong masak asam pedas campur jeruk kobis...pergggg sedapnya. Telur dia kalau musim dia banyak di goreng je pun sodap.

    BalasPadam
  2. sama tak nama dia dengan ikan belukang?

    BalasPadam
  3. Selamat Hari Raya Aidil Fitri buat Amie sekeluarga. Saya selalu masak Kari Kepala Ikan Mayong sebab fav my other half. Tapi dah agak lama juga tak masak.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe