Murtabak Kulit Popia

6:15 PTG

Antara juadah berbuka puasa yang menjadi pilihan ketika membeli di pasar Ramadhan, salah satunya sudah tentulah murtabak! Kami sekeluarga pun 'hantu' muratabak! Apa kata kita cuba buat sendiri, boleh pilih bahan yang kita suka dan boleh pula kita nikmati sepuasnya!

Mula-mula, jangan lupa buat bawang jeruk. Mudah saja, kupas sebiji atau dua biji bawang besar. Kemudian hiris-hiris dan bubuh cuka serta gula. Biarkan semalaman. Maknanya kalau nak makan murtabak waktu berbuka puasa, eloklah buat bawang jeruk ketika masak sahur...hiks!
Sebenarnya, banyak resepi murtabak yang menggunakan kulit popia. Kalau rajin, bolehlah tanya-tanya pak google. Amie pun sebenarnya sudah beberapa kali membuatnya, pelbagai inti Amie cuba. Semuanya sedap belaka. Cuma, tak terfikir pula untuk kongsikan di sini sebab Amie rasa ramai yang dah tahu cara penyediaannya.  Apa pun, petang ini, sementara menanti waktu berbuka puasa, Amie ambil kesempatan untuk paparkan resepinya. Murtabak Kulit Popia ini Amie buat kelmarin!

Bahan-bahan:
Kulit popia saiz besar secukupnya - Amie dapat 11 keping mutabak
minyak

Bahan inti:
1 paket daging atau ayam kisar seberat 500 gram
3 sudu besar rempah kari daging
5 biji telur
2 labu bawang besar - hiris halus / nipis / cincang
7 tangkai daun ketumbar - hiris
3 ulas bawang putih - cincang
5 biji bawang merah - cincang
garam / gula  / perasa pilihan secukupnya

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan goreng bawang putih serta bawang merah hingga kekuningan.
2. Perlahankan api dapur, dan tambahkan serbuk rempah kari. Jika terlalu kering, tambahkan sedikit air.
3. Masukkan daging atau ayam kisar.
4. Masak sehingga daging kering, dan perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
5. Biarkan daging kisar sejuk.
6. Dalam sebuah bekas, pukul telur dan masukkan bawang besar serta daun ketumbar. Kemudian masukkan daging kisar. Gaul rata.
7. Panaskan kuali leper dan sapukan sedikit minyak.
8. Ambil sekepng kulit popia dan sudukan inti secukupnya.
9. Lipat kiri dan kanan kulit popia, dan kemaskan menjadi bentuk segi empat.
10. Letakkan di atas kuali dan balik-balikkan kedua belah murtabak supaya masak sekata.
11. Apabila murtabak kelihatan kuning keemasan, angkat.

Alhamdulillah!
kalau di Sabah, selain jeruk bawang dan timun, peniaga murtabak sediakan sambal kicap! Walllaaa.... enak banget!

4 comments

  1. Sedapnya. Kami sekeluarga pun hantu murtabak k.amie.

    Boleh la cuba lepas ni. Lagi puas makan kalau buat sendiri kan.

    BalasPadam
  2. kami sekeluarga pun gemarkan murtabak bila waktu berbuka. tapi belum pernah buat sendiri lagi. rajinnya amie.. nampak macam mudah je nak buat ye. entahkan rajin, entahkan tidak... apapun t.kasih berkongsi idea..

    BalasPadam
  3. Amie, PH dan bookmark nak buat nanti. Kena tunggu mood rajin :) Anyway, PH nak ucapkan Selamat Hari Raya kepada Amie sekeluarga.

    BalasPadam
  4. Puan Hazel,
    cuba ye...pasti nak buat lagi!

    Madiha,
    sedap tau...puas makan!

    PH,
    Terima kasih ucapannya PH. Cuba ye...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe