Ikan Panggang & Sambal Tomato
8:53 PTG
Anak-anak dan Encik Suami tak cerewet tentang makan. Baik hari biasa atau hari berpuasa, apa yang dhidiangkan itulah yang mereka jamah. Yang agak pening kepala sudah tentulah kita, tukang masak tak bertauliah! Kadang-kadang tak tahu nak masak apa, terutama bila menjelang waktu bersahur. Amie perhatikan, Encik Suami suka makan sayur berkuah ketika bersahur, jadi sebelum masuk tidur, Amie akan renih sup menggunakan slow cooker. Biasanya Amie campurkan kepingan ayam, lobak merah, cendawan shiitake dan juga white fungus. Bila bangun waktu sahur hanya masak nasi dan sediakan lauk lain seperti ikan panggang di bawah ini. Dan sebelum tidur juga, Amie akan sediakan beberapa keping ikan, perap dengan garam kunyit dan simpan dalam peti sejuk. Sementara menanti nasi tanak, Amie pun panggang ikan gunakan kuali ajaib. Senang saja kan?
Ikan alu-alu yang Amie panggang ini Amie hidangkan dengan sambal tomato. Memang Amie sudah sediakan sambal tomato lebih awal dalam kuantiti yang banyak! Waktu berbuka puasa pun boleh dimakan bersama ayam goreng atau ikan goreng! Walaupun sudah beberapa kali Amie paparkan resepi sambal tomato ini, tapi Amie kongsikan juga untuk entri kali ini sebagai tatapan bersama.
Bahan-bahan:
5 biji tomato - cincang / potong dadu
5 biji bawang besar - cincang / potong dadu
100 gram udang kering - rendam hingga kembang - toskan - kisar kering
asam keping / pati asam jawa (pilihan)
garam / gula secukupnya
1/2 cawan minyak
Bahan kisar:
50 gram cili padi kampung
10 biji bawang merah
10 biji bawang putih
5 biji buah keras
10 gram belacan
Cara:
1. Panaskan minyak, dan masukkan bawang besar. Goreng atau tumis hingga bawang besar berwarna layu kekuningan.
2. Kemudian masukkan udang kering yang dikisar / ditumbuk.
3. Masukkan pula bahan kisar.
4. Kacau rata, dan seterusnya masukkan tomato cincang.
5.Jangan lupa perlahankan api dapur dan selalulah kacau sambal ini. Kalau yang suka rasa lebih masam, bolehlah tambahkan pati asam jawa atau asam keping!
6. Apabila semuanya sudah sebati, hancur lunyai, tambahkan garam atau perasa pilihan anda!
Untuk tutorial lengkap Sambal Tomato Sedap boleh klik di sini : SAMBAL TOMATO SEDAP.
0 comments