Kuey Teow Goreng Udang

8:27 PTG

Alhamdulillah...
Hari ini 5 hari umat Islam menunaikan ibadat puasa di bulan Ramadhan. Mudah-mudahan akan sempurnalah sepurnama kita lalui bulan yang mulia ini.
Tahun ini, kita tak berapa lincah di dapur menyediakan hidangan berbuka untuk seisi keluarga. Kita lebih banyak habiskan masa laya Firdaus. Maklumlah cuti sekolah, tak hantar budak kecik tu ke kampung! Jadi, ambillah peluang untuk 'berdua-diaan' dengannya. Encik Suami, setiap petang membawa pulang kuih-muih dan kita hanya masak menu tambahan seperti mee goreng, mee hoon sup atau nasi dengan sejenis atau dua jenis lauk. Nak tangkap gambar? Aduuusss... tiap sore cuaca mendung. Siap masak pun hanya tinggal seminit dua kedengaran azan Maghrib berkumandang. Waktu berbuka puasa dah tiba.
Petang tadi, dapat jugalah tangkap menu berbuka puasa kami yang simpel dimple tu... Seperti biasa, Encik Suami bawa balik kuih yang dibeli di bazaar Ramadhan. Karipap dan popia! Rasanya hari-hari kuih itu memang tak tinggal! Maklumlah semuanya hantu karipap! Hantu popia juga!
Kita dah keluarkan ikan, dan sotong. Ingatkan nak panggang ikan, buat kerabu mangga dan goreng sotong bersalut tepung. Bila kita nak masak, Encik Suami yang baru pulang dari kerja berkata: Ada udang. Ada kuey teow... sayur sawi, fish cake bla bla bla.... Mommy goreng koey teow ya! Baba nak mandi, nak solat.
Kita pun simpan ikan dalam peti sejuk. Ambil separuh sotong yang sudah dibersihkan, dan letakkan rice cooker di tempat asal. Goreng Kuey teow sajalah!

Kita ni seakan-akan goreng kuey teow berlauk udang pulak dah! Padahal kita tambahkan sotong dan fish cake juga, tapi kita lebihkan udang. Macam tunjuk perasaan jew kat Encik Suami ha ha haaaa.... Barangkali dalam 1/2 kilogram kita masukkan udang sebagai perencah. Adalah dalam 17-18 ekor.

Bahan:
1 kg kuey teow - bilas dan toskan
1/2 kg udang harimau - bersihkan
2 keping fish cake - hiris nipis
1 cawan hirisan sotong
2 batang sayur sawi - potong - pisahkan batang dengan daun
1 biji telur
2 sudu besar sos tiram
5 sudu besar kicap lemak manis Habhals
3 sudu besar sos tomato
4 sudu besar sos cili
1 sudu kecil perencah Maggi Cukup Rasa
4 sudu besar minyak

Bahan hiris:
1 labu bawang besar
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan hiris hingga kekuningan.
2. Masukkan udang, sotong dan fish cake.
3. Tumis kesemua bahan di atas hingga masak.
4. Tambahkan batang sawi dan masukkan telur. Kacau seketika.
5. Masukkan kuey teow bersama daun sawi.
6. Perasakan dengan sos tiram, kicap lemak manis, sos tomato, sos cili dan perencah Maggi Cukup Rasa.
7. Kacau rata.
8. Padamkan api dapur.


5 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe