Telur Itik Masak Lemak Cili Padi Sama Terung Pipit

8:45 PTG

Lama rasanya tak sembang dengan Bonda tentang telur-telur itik yang Bonda bersihkan setiap pagi. Entah berapa ratus biji yang dikutip setiap pagi... bertambahkah atau sudah berkurangkah jumlahnya? Cuma seingat Amie, memang telur-telur itik yang dikutip itu tidak sempat diasinkan sebab sudah ramai pelanggang menempah. Kata Bonda, orang kampung kami dan orang kampung berhampiran kampung kami juga sekarang ini kalau buat kenduri kahwin pun, sampai menempah 500 biji telur itik.... hah? Telur itik dibuat hidangan kenduri kahwin? Ya... kata Bonda. Oh! Mungkin dijadikan lauk untuk orang-orang yang datang rewang kot! Atau selera orang sekarang sudah mula berubah... tak semestinya menghidangkan nasi minyak semasa majlis kahwin... entahlah!

Telur Itik Masak Lemak Cili Padi Sama Terung Pipit ini Amie olah petang tadi, untuk hidangan malam kami. Amie ikut cara Bonda masak.... pecahkan telur ke dalam air mendidih, dan biarkan masak seketika. Kemudian angkat telur tadi, dan kemudian barulah dimasak bersama bahan-bahan lain. Untuk dapatkan rasa yang enak, gunakanlah santan pekat ye... santan dari kelapa segar, dan bukannya dari serbuk kelapa atau santan kotak. Tapi itu semua terpulanglah pada citarasa dan kesenangan masing-masing. Gunakan cili padi kampung, dan juga kunyit hidup. Barulah nanti timbul aromanya yang tersendiri! Jangan lupa siat sedikit daun kunyit dan masukkan bersama bahan masakan tadi.
Oh!.... Hampir terlupa nak cerita tentang bahan tambahan yang Amie bubuh dalam masakan ini. Amie goreng terung pipit hingga layu, dan kemudian campurkan dalam masakan tadi. Adeeeehhhh..... wadeedeeeehhhh!
Ketika makan, Fuad sangka terung pipit itu kacang peas! Bila dia gigit... dia kata kenapa rasanya lain?

Bahan-bahan:
4 biji telur itik
1 cawan terung pipit - pisahkan dari tangkainya
250 ml santan pekat 
1 helai daun kunyit - siat-siat
1 batang serai - diketuk
garam / perasa pilihan secukupnya

Bahan tumbuk:
10 biji cili padi kampung
2 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
1/2 sudu teh belacan
2 cm kunyit hidup

Cara:
1. Didihkan air di dalam periuk. Pecahkan telur itik dan rebus sebiji demi sebiji sehingga masak. Keluarkan dan toskan.
2. Goreng terusng pipit hingga layu. Keluarkan dari kuali dan toskan minyaknya. Ketepikan.
3. Masukkan santan pekat ke dalam periuk. Campurkan kesemua bahan tumbuk, daun kunyit dan serai.
3. Jerang di atas api sederhana. Masukkan telur itik dan masak sehingga kuah mendidih. Kacau supaya tidak pecah santan.
4. Akhir sekali masukkan terung pipit yang sudah digoreng tadi bersama garam / perasa pilihan.
5. Padamkan api dapur.

9 comments

  1. K.Sham kurang minat dengan terung pipit.. tp telur itik.. NO PROBLEM.

    BalasPadam
  2. sedapnya Mie masak lemakk lapo lah pulak

    BalasPadam
  3. tak pandai untuk dapatkan telur yang sebiji-sebiji, selalu asyik pecah jer.

    BalasPadam
  4. Salam Amie...kat sini jarang jumpa telur itik yg ada cuma telur asin jer.

    BalasPadam
  5. Saya lebih menggemari telur itik berbanding telur ayam.

    Idea yang menarik ni campur terung pipit dalam masak lemak :-)

    BalasPadam
  6. kita kureng sikit ngam telur itikk.. hehhe singgah n follow sini. jemput baca entri terbaru syaza tentang kereta idaman

    BalasPadam
  7. Lamanya tak lawat dapur Amie, baca juga mendaki gunung tu...bestnya..
    7 tahun kat sini ntah bila agaknya dpt naik puncak gunung, harapan je sampai, orgnya tetap dibawah...hehe

    BalasPadam
  8. Saya tak pernah makan telor itik melainkan telor itik asin.. masak lemak nampak sedap!

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe