Itik Goreng Untuk Encik Suami

9:49 PTG

Jam menunjukkan angka 7.19 minit malam.
Firdaus sudah tidur.
Fuad & Fairuz dengan kerja masing-masing.
Encik Suami keluar jumpa bossnya.
Amie meniarap di ruang tamu mengadap Mr. Lappy sambil diperhatikan oleh televisyen. Televisyen yang perhatikan kita ye, bukan kita yang tengok dia.... hiks!
Sesekali terhidu aroma yang enak... entah dari mana.
Mmmm... siapa yang masak ni? Masak apa?
Kami makan malam sebelum pukul 6 petang tadi.
Bila tengok Fairuz & Fuad, masing-masing konsentrasi dengan kerja masing-masing.
Aroma masakan terus menerpa hidung!
Amie bingkas bangun ke dapur!

Aroma misteri tadi rupanya datang dari slow cooker di dapur! Ada seperiuk daging itik sedang direnih! Daging itik itu sebenarnya sudah lebih dua minggu tersimpan dalam peti sejuk. Pagi tadi Amie keluarkan dan letakkan di atas sinki. Memandangkan bungkusan daging itik itu agak besar, banyaklah ruang dalam bahagian sejuk beku yang tak boleh digunakan untuk menyimpan bahan lain. Kemudian Amie dan Encik Suami pun keluar membeli-belah di pasar. Dalam perjalanan ke pasar, Encik Suami tanya, kenapa keluarkan itik?
Amie kata, tak cukup ruang nak isi ikan dan lain-lain.
Masaklah itik tu, sedap bahagian dadanya, kata Encik Suami.
Rebus, lepas tu goreng, katanya lagi. Wah itu resepi keluarganya turun temurun.... kata Amie dalam hati.
Malaslah nak masak. Itik tu keras, jawab Amie sebab teringat dua minggu lepas hampir satu hari rebus itik! Kami beli dua ekor itik jantan... entah berapa kilogram beratnya! Besar!
Rebuslah guna slow cooker, lama-lama lembutlah... kata Encik Suami lagi.
Tengoklah nanti, Amie tak berjanji!
Ketika Amie menyiapkan hidangan tengahari, Amie masukkan daging itik tadi ke dalam slow cooker. Amie bubuh serai, hirisan halia, bawang putih, bawang besar dan serbuk pati ayam. 

Rupanya daging itik yang direnih selama setengah hari menjadi lembut! Amie toskan airnya dan Amie perap seketika dengan bahan kisar seperti halia, bawang putih, bawang besar, lada hitam, lada putih dan juga sos tiram. Kemudian Amie goreng. Sambil menggoreng itik yang lembut isinya itu, terbayang Encik Suami yang akan pulang sebentar lagi... tentu suka hatinya dapat makan itik goreng! Sebelum itu mari kita lihat resepi Itik Goreng di bawah ini.

Bahan-bahan:
1 ekor itik seberat 2 kg - bersihkan dan potong ikut citarasa
3 cm halia - hiris nipis
2 batang serai - dititik
7 ulas bawang putih - diketuk
1 labu bawang besar - belah 6
4 sudu makan sos tiram
2 sudu makan serbuk pati ayam 
1 liter air panas mendidih
minyak

Bahan kisar:
5 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
3 cm halia
1 sudu teh lada hitam
1 sudu makan lada putih 

Cara:
1. Masukkan air panas bersama halia, serai, bawang putih dan bawang besar ke dalam slow cooker. 
2. Masukkan daging itik, dan taburkan serbuk pati ayam. Tutup periuk dan tekan butang 'high'. Biarkan itik masak sehingga empuk.
3. Keluarkan daging itik dan toskan.
4. Perap daging itik bersama bahan kisar dan sos tiram selama 20 minit.
5. Goreng hingga garing.... kalau tak suka garing, goreng sekejap saja.
6. Angkat dan toskan minyaknya.

Ketika Amie sedang goreng itik, tiba-tiba Encik Suami muncul di pintu dapur. Sedapnya bau.... katanya! 
Fairuz & Fuad pula menyerbu ke dapur! Firdaus yang sedang tidur terbangun!
Jadi, kami pun makanlah sekali lagi.... makan Itik Goreng cicah sos cili Thai, tak sempat nak sediakan plum sos!

7 comments

  1. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  2. Masak guna pressure cooker pun boleh kan Amie. Rasanya lebih cepat. Setengah jam jer kot. Hmmm Kjee pun nak gi cari itik lah... menggoda sungguh... huhuhu arini puasa...

    BalasPadam
  3. Kjee... takdak pressure cooker he he heee....

    BalasPadam
  4. koyo pingin nyicipi...aku orak pernah mangan bebek...

    BalasPadam
  5. Memang terbaiklah resepi nie. Saya dah cuba. Terima kasih banyak2.

    BalasPadam
  6. Senarai harga daging salai cik yah

    Daging

    300grm rm35
    500grm rm55
    1kg rm95

    Ayam kampung salai premium rm55

    Ayam kampung salai(kecil) rm45

    Itik salai Seekor rm60

    Itik salai separuh rm35

    CARA ORDER:

    NAMA:
    ALAMAT LENGKAP:
    NO TEL:
    PRODUCT YANG ANDA PILIH:

    dan HANTAR kat no di bawah����

    http://wasap.my/+60129222423/dscy

    BalasPadam
  7. Saya nak tanya....Apa fungsi "SOS TIRAM" tu....
    ?

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe