Sup ayam yang sangat sedap sudah tentunya..... Sup Ayam Hadnyai!

12:49 PTG

Selamat berpuasa buat semua teman pengunjung Amie's Little Kitchen. Hari ini Amie paparkan resepi Sup Ayam Hadnyai, sup ayam yang sangat Amie gemari dan diterima baik juga oleh seisi keluarga kami. Kalau nak tahu di mana keenakan dan keistimewaan sup ini, kenalah cuba sendiri ye... Amie sudah banyak kali memasak resepi ini, dan atas permintaan Encik Suami untuk makan lauk berkuah semasa bersahur malam tadi, jadi Amie dengan senang hati menyediakan seadanya. Terima kasih buat empunya resepi asal Sup Ayam Hadnyai iaitu Pyonda. Amie ubah suai sedikit resepi ini ikut bahan yang Amie ada... oleh sebab tidak ada stok limau nipis, Amie gunakan jus lemon tetapi rasanya tetap lazat!


Resepi : Sup Ayam Hadnyai
Sumber : Pyonda

Bahan-bahan:
1 kg ayam - potong ikut suka
5 batang serai - tumbuk pecah
7 cm lengkuas - hiris sederhana nipis dan tumbuk pecah
2 kuntum bunga lawang
5 biji buah pelaga
3 batang kayu manis 
3 kuntum bunga cengkih
1 liter air
sedikit minyak
garam / perasa pilihan
hirisan daun sup dan daun bawang serta daun & batang sadri - Amie gunakan daun ketumbar
Amie tambah 2 batang lobak merah & 4 biji kentang

Bahan tumbuk:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
3 biji cabai
4 cm halia
2 sudu besar ketumbar biji
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan tumbuk sehingga naik bau.
2. Masukkan ayam dan gaul rata. Tutup selama 5 minit.
3. Masukkan batang sadri.
4. Tambahkan air dan masukkan lobak merah serta kentang. Biarkan hingga masak.
5. Perasakan dengan garam / perasa pilihan.
6. Hidangkan bersama hirisan daun bawang, daun sup dan perahkan sedikit limau nipis.


Jika anda inginkan kelainan rasa sup ayam, Sup Ayam Hadnyai merupakan pilihan terbaik untuk anda dan keluarga!

6 comments

  1. Salam ramadhan k amie
    Selamat berpuasa
    Sedapp ni sesuai menu bln puasa

    BalasPadam
  2. Terima kasih Amie sebab share resipi yang sedap ni, insyaAllah nak cuba juga nanti.
    Dah balik umrah dah ke Amie..

    BalasPadam
  3. wah, menggodanya menu..sedap makan sup ayam..

    BalasPadam
  4. Wahh nampak menarik sangat. Kalu ikut resipi saya (yg belajar dari mak saya), saya masukkan asam keping. Wahh kalu perah lemon mesti sedap kan.

    Saya nak cuba juga lah!

    BalasPadam
  5. assalam kak....salam ramadhan..
    nggayah sop pei ki lo....kapan2 pingin nggawe lah...

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe