Pages

Ahad, 29 Jun 2014

Sup ayam yang sangat sedap sudah tentunya..... Sup Ayam Hadnyai!

Selamat berpuasa buat semua teman pengunjung Amie's Little Kitchen. Hari ini Amie paparkan resepi Sup Ayam Hadnyai, sup ayam yang sangat Amie gemari dan diterima baik juga oleh seisi keluarga kami. Kalau nak tahu di mana keenakan dan keistimewaan sup ini, kenalah cuba sendiri ye... Amie sudah banyak kali memasak resepi ini, dan atas permintaan Encik Suami untuk makan lauk berkuah semasa bersahur malam tadi, jadi Amie dengan senang hati menyediakan seadanya. Terima kasih buat empunya resepi asal Sup Ayam Hadnyai iaitu Pyonda. Amie ubah suai sedikit resepi ini ikut bahan yang Amie ada... oleh sebab tidak ada stok limau nipis, Amie gunakan jus lemon tetapi rasanya tetap lazat!


Resepi : Sup Ayam Hadnyai
Sumber : Pyonda

Bahan-bahan:
1 kg ayam - potong ikut suka
5 batang serai - tumbuk pecah
7 cm lengkuas - hiris sederhana nipis dan tumbuk pecah
2 kuntum bunga lawang
5 biji buah pelaga
3 batang kayu manis 
3 kuntum bunga cengkih
1 liter air
sedikit minyak
garam / perasa pilihan
hirisan daun sup dan daun bawang serta daun & batang sadri - Amie gunakan daun ketumbar
Amie tambah 2 batang lobak merah & 4 biji kentang

Bahan tumbuk:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
3 biji cabai
4 cm halia
2 sudu besar ketumbar biji
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan tumbuk sehingga naik bau.
2. Masukkan ayam dan gaul rata. Tutup selama 5 minit.
3. Masukkan batang sadri.
4. Tambahkan air dan masukkan lobak merah serta kentang. Biarkan hingga masak.
5. Perasakan dengan garam / perasa pilihan.
6. Hidangkan bersama hirisan daun bawang, daun sup dan perahkan sedikit limau nipis.


Jika anda inginkan kelainan rasa sup ayam, Sup Ayam Hadnyai merupakan pilihan terbaik untuk anda dan keluarga!

6 ulasan:

  1. Salam ramadhan k amie
    Selamat berpuasa
    Sedapp ni sesuai menu bln puasa

    BalasPadam
  2. Terima kasih Amie sebab share resipi yang sedap ni, insyaAllah nak cuba juga nanti.
    Dah balik umrah dah ke Amie..

    BalasPadam
  3. wah, menggodanya menu..sedap makan sup ayam..

    BalasPadam
  4. Wahh nampak menarik sangat. Kalu ikut resipi saya (yg belajar dari mak saya), saya masukkan asam keping. Wahh kalu perah lemon mesti sedap kan.

    Saya nak cuba juga lah!

    BalasPadam
  5. assalam kak....salam ramadhan..
    nggayah sop pei ki lo....kapan2 pingin nggawe lah...

    BalasPadam