Cucur Udang Berjagung

1:27 PTG

Assalamualaikum.
Alahai.... entri Amie terpadam tanpa disengajakan! Tak sempat baca komen dari kawan-kawan! Apa pun untuk kenangan anak-anak kami yang sangat suka makan Cucur Udang Berjagung, Amie tuliskan kembali resepinya untuk rujukan akan datang. Amie pun sudah terlupa apa yang Amie bebelkan dalam entri tersebut pagi tadi. resepi ini sangat mudah, tanpa sebarang bahan penaik, tidak menggunakan air panas mendidih atau pun telur. Memang inilah menu kegemaran anak-anak sehingga kalau Amie tidak sempat sediakan, mereka sendiri akan buat. Cuma, atas permintaan anak-anak, Amie tidak bubuh daun kucai atau daun bawang.
Lain kali jari-jemariku sepatutnya lebih berhati-hati! Jangan klik sebarangan, nanti menangis tak berlagu... sib baik entri pasal cekodok, kalau menu lain yang lebih special,  yang penat-lelah menyediakannya, memang haru dibuatnya!


Resepi : Cucur Udang Berjagung
Idea dan Olahan : Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
3 cawan tepung gandum
15 ekor udang kertas saiz besar - buang kulit dan kepala, potong 4-5  tiap seekor
1 tin jagung - toskan airnya
1 labu bawang besar - hiris halus
garam / perasa pilihan secukupnya
2 1.4 cawan air
minyak 

Cara:
1. Adun kesemua bahan di atas kecuali minyak hingga sebati.
2. Panaskan minyak yang banyak dalam kuali.
3. Apabila minyak telah benar-benar panas, sendukkan satu sudu makan adunan ke dalam kuali. Buat beberapa kali tetapi jangan sampai terlalu penuh isi kuali.
4. Apabila cucur masak dan kelihatan kuning keemasan, bolehlah angkat dan toskan.
5. Hidangkan dengan sos pilihan.



Anak-anak suka cicah Cucur Udang Berjagung dengan Sos Cili Thai dan juga mayonis.

6 comments

  1. Sedapnya. Saya suka cucur macam especially bila cuaca lembab sambil lepak depan tv.

    BalasPadam
  2. aduii terliur lah tengok coq jagung ni, kalau dpt makan petang2 macam ni mmg terbaik lah Mie pos mai sikit kat brunei ni heee

    BalasPadam
  3. As salam... selamat petang amie... :)
    sedap ni.. makan cucur udang utk sarapan or minum petang kan.. :) kat umah tak de plak stok udang.. kalau tak boleh wat gak.. hihihih sbb cucur ape pun fev kitorang 1 family tau..

    BalasPadam
  4. Hujan2 nie....mmg sedap mkn time panas tu....tmbh lgi dgn kopi o....perghhhh...mmg mengancam!

    BalasPadam
  5. Asslmkum.
    Sedapnya. . Cucur paberat sue ni. Sue pun kalau buat cucuq ni main bubuh bahan simple mcm tu jg. Ada rupa cucuq dah ok dah. Heheee. . Time2 hujan ni lagi lah sedap layan cucuq jagung ni kan.

    BalasPadam
  6. Amie, mesti sedap ni. Masa kat Sarawak ada kawan suka buat ni, memang sedaplah, Tq share resepi, nanti boleh ummi cuba, insyaAllah.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe