Lawar Terung & Ikan Kembung Selar Panggang Sambal Belacan
7:51 PTG
Selamat petang semua. Jom cuba resepi Lawar Terung dengan Ikan Kembung Selar Panggang Sambal Belacan sebagai hidangan makan malam.Dulu, jiran sebelah rumah suka hantar lauk Lawar Terung, tapi Amie sendiri tak pernah buat. Bila teringin makan, tak pula jiran hantar.... he he hehh tak tahu malu betul Amie. Amie terjumpa resepi Lawar Terung ini dalam Buku Masakan Chef Terkemuka Ismail Ahmad, Kuisin Warisan Melayu. Walaupun pertama kali buat, dan sudah banyak kali makan Lawar Terung sebelum ini, tapi hasil air tangan sendiri memang sangat sedap! Ini bukan pasal masuk bakul angkat sendiri, tapi memang betul-betul sedap! Tak percaya? Jom cicipi Lawar Terung di bawah ini...
Resepi : Lawar Terung
Sumber : Buku Masakan Chef Terkemuka Ismail Ahmad, Kuisin Masakan Melayu
Bahan-bahan:
2 batang terung panjang - Amie gunakan terung taiwan
1 labu bawang besar - hiris
5 tangkai cili padi - hiris - Amie gunakan cili merah & hijau
250ml pati santan - Amie perah menggunakan air masak
1/2 sudu teh air limau kasturi
garam secukup rasa - Amie bubuh sedikit gula
Bahan kisar halus:
3 tangkai cili merah - Amie gunakan cili padi
3 tangkai cili kering - Amie tidak bubuh
3 sudu udang kering - rendam dan toskan
Cara:
1. Panggang terung di atas bara api sehingga masak - Amie panggang atas kuali.
2. Kupas kulit terung, potong isinya dan biarkan sejuk.
3. 1 sudu teh lada hitam.
4. Bubuh bahan-bahan yang dikisar ke dalam mangkuk. Tambah hirisan bawang besar dan cili padi, pati santan, air limau kasturi serta garam dan gula. Kacau rata-rata.
5. Masukkan isi terung dan kacau hingga sebati. Hidangkan dengan segera.
Catatan Chef:
Terung boleh digantikan dengan:
1. Jantung pisang yang sudah dicelur sehingga lembut, atau
2. Daging yang direbus dan dihiris nipis-nipis serta dipanggang di bawah gril di dalam ketuhar pada suhu 160 darjah C selama 10 minit, atau
3. Buah mangga bacang muda yang dikupas dan dimayang halus-halus, atau
4. Timun yang dihiris-hiris.
Kebetulan Encik Suami pulang dengan ikan kembung selar yang masih segar, jadi Amie terus panggang. He he hehh... kelmarin buat sambal belacan lebih untuk dimakan bersama Laksa Kelantan. Jadi lebihannya itu Amie bubuhlah atas ikan.
Wokey..... masa untuk Amie merehatkan diri. Jumpa lagi. Salam sayang dan ceria selalu. Terima kasih di atas setiap kunjungan anda!
49 comments
Kak Amie,tak dpt ikan pun takpe..yg penting dapat mkn lawar terung...enak banget tu..
BalasPadamlawar ikan tu nani pernah makan. tapi lawar terus ni belom pernah lagi...menarik!
BalasPadamassalam amie, ptt la rasa mcm pernah dgr nama lawar ni, bila baca last sekali, baru teringat lawar jantung pisang. menarik resipi ni, nmpk sedap la amie
BalasPadamKak amie, melly belum pernah makan lawar terung, bagi yah semangkok ,mau coba juga..hehe
BalasPadamsalam kak amie..lawar terung tue x pernah rasa lg..biasanya terung tu masak sambal jer..atau goreng cmtu jew..bole cuba nie kak..pasti sedappp..
BalasPadamK.aMIE ni selalu mengoda dgn menu2 yg lazat2 he he
BalasPadamcam best je lawar terung tu...
BalasPadamSalam K.Amie..yana xpnh mkn lg lawar terung nii..kna cuba lah..mst sedap mkn pulak dgn ikan bakar+sambal belacan..:-)
BalasPadamAssalam kak Amie, menu akak ni sedapla..lapar jer masuk dapur akak ni tau..hehe saya byk hari tak msk lauk pauk bz jer dgn kepala pun ting tong sibuk dgn xtvt luar jer sekrng ni.
BalasPadamamie.. kecur mulut...
BalasPadamRahel,
BalasPadammemang sedap Rahel, tapi nak bakar terung tu... tak ada dapur arang.
Nani,
lawar ikan pun Kak Amie biasa makan dan buat, yang ini baru sekali ni buat sebab dah lama jiran tak hantar ha ha hahh
Rosa,
tak rugi mencubanya Rosa, lain kali Amie nak try pulak yang gunakan jantung atau daging.
Melly,
BalasPadamboleh, Kak Amie bagi semangkuk.. pasti habis sampai kuahnya sekali sebab kuahnya bikin enak banget!
Zila 4ever,
memang tak banyak resepi yang sedap kalau guna terung, tapi lawar terung memang sedaplah Zila!
Mama Sara Nur,
tergoda ye... marilah datang ke rumah Kak Amie he he heh
KunangKunang,
BalasPadammemang best!
Yana,
boleh cuba, ringkas sahaja penyediannya... cuma terung itulah yang kena bakar sampai masak supaya lembut.
Nieza,
sama-samalah kita nikmati kesedapnnya ye Nieza biarpun hanya sekadar menjamu mata he he heh
Norlie,
BalasPadamlaaaa... iye ke... marilah makan sama Nor.
Salam kunjung balas kak amie,tq follow blog dilla yg tak seberapa tu...heheheheh.dilla tak penah lg mkn lawar terung ni...NeXT time boleh cuba ni...nk rasa.
BalasPadamSalam Amie..Iza lum pernah rasa lawar terung..nampak sedap je...
BalasPadamSalam Amie.lawar ni belum pernah buat lagi....wpun resepinya dah beberapa kali tengok.nampak sedap pula Amie hidangkan....tambah mkn dg ikan kembung panggang...
BalasPadambestnye kalau dok kt sebelah umah kak Amie...hari2 dpt bau masakan Kak Amie,x dpt mkn pun x pe,janji dpt bau pun dh cukup!....
BalasPadamSAlam Kak Amie tak tahu nak komen apa.. sebab nampak sungguh menyelerakan.. terbayang-bayang makan nasi panas-panas dengan semua lauk di atas tu..... sampai laa.... terbayang2 mintak2 mimpi lauk tu laaa malam ni heheee
BalasPadamSedapnya kak, mcm2 menu berlainan Akak masak seronoknya ;)
BalasPadamlawar tue apa ekkk akak???
BalasPadamsoklan yg agak jakun nie???
lawar terung tu x penah makan..selalu saya buat masak sambal jek..wahh! boleh try ni:)
BalasPadamsedapnya sis
BalasPadamhi sis salam perkenalan ..
anum follow sis gak
salam kak amie.. sedapnyer! tun kalau terung2 ni mmg laju makannyer.
BalasPadamBaru hari ini kakak dengar resepi "Lawar" ingatkan cantik. Tapi bila baca baru tahu dah rasanya memang cantik pun hidangan yg amie buat. Tergoda!!
BalasPadamlawar terung ni kalau kat kg saya dipanggil pencup terung. tapi simple jela.. tak banyak sangat bahan cume bahan asas tu sama.. mmg besttt
BalasPadam1st time mas makan kat rumah MIL
BalasPadammulanya pelik gak sbb just buh santan then terung tu dipanggang n buh cili padi yg dh diblender, gaul2 dan mkn dgn nasi.
bila dh rasa....ummm sedap juga :)
slurp!!! sedapnya kak amie..nak yg lawar tu...saya memang leh lupa diri kalau makan lawar ni...kat sini panggil apa ye...tak tau nama..hahhaha..tapi memang suka kuah santan cam gini..lepas tu nak buat cicah ngan ikan bakar pun sedap ni kak..huhuhu
BalasPadambila tenggok ni.. teringat dekat ayah kakna.setahu kakna ayah selalu suruh buat ni dengan timun.tak tahu terung pun boleh juga.
BalasPadamkena betul gandingan menu tu.. dah telan2 liur ni.. he..he.. tak pernah makan lawar tu.. tp tgk dari resespinya dah tahu.. sure sedap tu.. nnt2 boleh cuba..
BalasPadamtak pernah mkn masakan lawar ni.menarik kan!
BalasPadamx pernah lagi mkn lawar terung...tapi kalau terung bening tu selalu dicicah pulak dgn sambal belacan cair....hihihi..
BalasPadamkalau nk buat lawar terung rasanya kena tanam pokok terung kot..baru menjadi...
salam kak amie.. wani dah jarang benor dah masak bab2 terung ni .... memang perut ahli rumah ni semua x blh nak makan ... sebab semua ada masalah sama kembung perut .nampak sedap resepi ni /// huhu ..rindu pulak dekat terung
BalasPadamSalam .. wah kak Amie sungguh terliur melihatnyer.. kak semua sedap2 erma masuk list nyum2 tqvm syer menu yang sedap2 tu he he he
BalasPadamSalam Amie
BalasPadamKak werdah da follow.. terima kasih...
sy xleh makan terung..huhu..
BalasPadamtp sedappnyer ikan selar bakar tu..
kalo ade air asam lagi best kan..;)
tak pernah lagi masak terung camni. mesti sedap nih.. alahai... terliurlah kak amie...
BalasPadamDilla (Dapurmerahibu),
BalasPadamboleh cuba... memang sedap!
IlhamKreatif,
sedap tau Lawar Tetung ni... kena cuba dulu, baru tahu...
Mamasya,
sedapnya ni kalau makan waktu tengahari... nak pedas lagi, buat sambal belacan, cukuplah tu dengan ikan panggang!
Myda,
BalasPadamdapat baunya pun boleh kenyang kan Myda he he hehh
Shahriah,
jangan mengigau sebut pasal tetung udah leee he he hehh
Aju Mohit,
suka masak Aju, buatlah mana yang boleh.
Maya Amir,
BalasPadammasak sambal pun sodap! buat lawar laaagiii sodap he he heh
Anum,
selamat datang ke dapur Kak Amie.
Lady Ayu,
tak tahulah nak jelaskan apa bendanya... tapi nama menu itulah hihihiii
Tun Telani,
BalasPadammemang laju kalau kena gaya masaknya ye Tun.
Kak Zakie,
jom makan sama Kak Zakie.
Izah,
ooo pencup ye... memang sedap, ringkas saja cara penyediaannya.
Mas,
BalasPadammemang sedap Mas, kuahnya tu yang sedap!@
Quinnie,
dulu kakak tak tahu apa namanya, kalau jiran bagi, makan saja, ni yang kakak buat sebab terjumpa dalam buku resepi, namanya Lawar Terung, jadinya panggil dia lawar jugalah he he heh
Kakna,
dengan timun pun boleh, tapi belum fuba lagi, satu hari nak cuba buat juga.
Hanis,
BalasPadammemang sedap dik!
Asmara,
menariknya sebab macam-macam boleh ditemui dalam dunia masakan!
Ucu,
apasallah nyusahkan diri tanam pokok terung, kan lama kena tunggu dia berbuah, petik aje di pasar he heheh
Wani,
BalasPadamada sesetengah perut tak boleh terima terung, alhamdulillah perut kakak boleh terima he he heh
Halamanku,
silakan, pilihlah menu yang disukai...selamat mencuba.
Werdah,
terima kasih sudi datang ke dapur kak Amie.
Nens,
BalasPadamtak makan terung tak pe, kembong ke? tapi banyak lagi yang boleh kita makan ye he he hehh
Izan,
memang sedap Izan. Cubalah....
wahhh, sedapnya ikan tu...
BalasPadamlawar terung tak pernah makan lagi. boleh cuba ni.
Salam kenal kak :)
Idazs,
BalasPadamterima kasih sudi datang dapur kak Amie.
Masuk-masuk blog ini, terus terliur. Tak baik tau :P Hehe. Le sigh, so many recipes I want to try, but so little time!
BalasPadamNisa'
jakun tak penah denga apatah lg merasa.... nak cuba jugak lah! thanx kak....
BalasPadam