Lawar Terung & Ikan Kembung Selar Panggang Sambal Belacan

7:51 PTG

Selamat petang semua. Jom cuba resepi Lawar Terung dengan Ikan Kembung Selar Panggang Sambal Belacan sebagai hidangan makan malam.Dulu, jiran sebelah rumah suka hantar lauk Lawar Terung, tapi Amie sendiri tak pernah buat. Bila teringin makan, tak pula jiran hantar.... he he hehh tak tahu malu betul Amie. Amie terjumpa resepi Lawar Terung ini dalam Buku Masakan Chef Terkemuka Ismail Ahmad, Kuisin Warisan Melayu. Walaupun pertama kali buat, dan sudah banyak kali makan Lawar Terung sebelum ini, tapi hasil air tangan sendiri memang sangat sedap! Ini bukan pasal masuk bakul angkat sendiri, tapi memang betul-betul sedap! Tak percaya? Jom cicipi Lawar Terung di bawah ini...


Resepi : Lawar Terung
Sumber :  Buku Masakan Chef Terkemuka Ismail Ahmad, Kuisin Masakan Melayu

Bahan-bahan:
2 batang terung panjang - Amie gunakan terung taiwan
1 labu bawang besar - hiris
5 tangkai cili padi - hiris - Amie gunakan cili merah & hijau
250ml pati santan - Amie perah menggunakan air masak
1/2 sudu teh air limau kasturi
garam secukup rasa - Amie bubuh sedikit gula

Bahan kisar halus:
3 tangkai cili merah - Amie gunakan cili padi
3 tangkai cili kering - Amie tidak bubuh
3 sudu udang kering - rendam dan toskan

Cara:
1. Panggang terung di atas bara api sehingga masak - Amie panggang atas kuali.
2. Kupas kulit terung, potong isinya dan biarkan sejuk.
3. 1 sudu teh lada hitam.
4. Bubuh bahan-bahan yang dikisar ke dalam mangkuk. Tambah hirisan bawang besar dan cili padi, pati santan, air limau kasturi serta garam dan gula. Kacau rata-rata. 
5. Masukkan isi terung dan kacau hingga sebati. Hidangkan dengan segera.

Catatan Chef:
Terung boleh digantikan dengan:
1. Jantung pisang yang sudah dicelur sehingga lembut, atau
2. Daging yang direbus dan dihiris nipis-nipis serta dipanggang di bawah gril di dalam ketuhar pada suhu 160 darjah C selama 10 minit, atau
3. Buah mangga bacang muda yang dikupas dan dimayang halus-halus, atau
4. Timun yang dihiris-hiris.

Kebetulan Encik Suami pulang dengan ikan kembung selar yang masih segar, jadi Amie terus panggang. He he hehh... kelmarin buat sambal belacan lebih untuk dimakan bersama Laksa Kelantan. Jadi lebihannya itu Amie bubuhlah atas ikan.


Wokey..... masa untuk Amie merehatkan diri. Jumpa lagi. Salam sayang dan ceria selalu. Terima kasih di atas setiap kunjungan anda!

49 comments

  1. Kak Amie,tak dpt ikan pun takpe..yg penting dapat mkn lawar terung...enak banget tu..

    BalasPadam
  2. lawar ikan tu nani pernah makan. tapi lawar terus ni belom pernah lagi...menarik!

    BalasPadam
  3. assalam amie, ptt la rasa mcm pernah dgr nama lawar ni, bila baca last sekali, baru teringat lawar jantung pisang. menarik resipi ni, nmpk sedap la amie

    BalasPadam
  4. Kak amie, melly belum pernah makan lawar terung, bagi yah semangkok ,mau coba juga..hehe

    BalasPadam
  5. salam kak amie..lawar terung tue x pernah rasa lg..biasanya terung tu masak sambal jer..atau goreng cmtu jew..bole cuba nie kak..pasti sedappp..

    BalasPadam
  6. K.aMIE ni selalu mengoda dgn menu2 yg lazat2 he he

    BalasPadam
  7. Salam K.Amie..yana xpnh mkn lg lawar terung nii..kna cuba lah..mst sedap mkn pulak dgn ikan bakar+sambal belacan..:-)

    BalasPadam
  8. Assalam kak Amie, menu akak ni sedapla..lapar jer masuk dapur akak ni tau..hehe saya byk hari tak msk lauk pauk bz jer dgn kepala pun ting tong sibuk dgn xtvt luar jer sekrng ni.

    BalasPadam
  9. Rahel,
    memang sedap Rahel, tapi nak bakar terung tu... tak ada dapur arang.

    Nani,
    lawar ikan pun Kak Amie biasa makan dan buat, yang ini baru sekali ni buat sebab dah lama jiran tak hantar ha ha hahh

    Rosa,
    tak rugi mencubanya Rosa, lain kali Amie nak try pulak yang gunakan jantung atau daging.

    BalasPadam
  10. Melly,
    boleh, Kak Amie bagi semangkuk.. pasti habis sampai kuahnya sekali sebab kuahnya bikin enak banget!

    Zila 4ever,
    memang tak banyak resepi yang sedap kalau guna terung, tapi lawar terung memang sedaplah Zila!

    Mama Sara Nur,
    tergoda ye... marilah datang ke rumah Kak Amie he he heh

    BalasPadam
  11. KunangKunang,
    memang best!

    Yana,
    boleh cuba, ringkas sahaja penyediannya... cuma terung itulah yang kena bakar sampai masak supaya lembut.

    Nieza,
    sama-samalah kita nikmati kesedapnnya ye Nieza biarpun hanya sekadar menjamu mata he he heh

    BalasPadam
  12. Norlie,
    laaaa... iye ke... marilah makan sama Nor.

    BalasPadam
  13. Salam kunjung balas kak amie,tq follow blog dilla yg tak seberapa tu...heheheheh.dilla tak penah lg mkn lawar terung ni...NeXT time boleh cuba ni...nk rasa.

    BalasPadam
  14. Salam Amie..Iza lum pernah rasa lawar terung..nampak sedap je...

    BalasPadam
  15. Salam Amie.lawar ni belum pernah buat lagi....wpun resepinya dah beberapa kali tengok.nampak sedap pula Amie hidangkan....tambah mkn dg ikan kembung panggang...

    BalasPadam
  16. bestnye kalau dok kt sebelah umah kak Amie...hari2 dpt bau masakan Kak Amie,x dpt mkn pun x pe,janji dpt bau pun dh cukup!....

    BalasPadam
  17. SAlam Kak Amie tak tahu nak komen apa.. sebab nampak sungguh menyelerakan.. terbayang-bayang makan nasi panas-panas dengan semua lauk di atas tu..... sampai laa.... terbayang2 mintak2 mimpi lauk tu laaa malam ni heheee

    BalasPadam
  18. Sedapnya kak, mcm2 menu berlainan Akak masak seronoknya ;)

    BalasPadam
  19. lawar tue apa ekkk akak???
    soklan yg agak jakun nie???

    BalasPadam
  20. lawar terung tu x penah makan..selalu saya buat masak sambal jek..wahh! boleh try ni:)

    BalasPadam
  21. sedapnya sis
    hi sis salam perkenalan ..
    anum follow sis gak

    BalasPadam
  22. salam kak amie.. sedapnyer! tun kalau terung2 ni mmg laju makannyer.

    BalasPadam
  23. Baru hari ini kakak dengar resepi "Lawar" ingatkan cantik. Tapi bila baca baru tahu dah rasanya memang cantik pun hidangan yg amie buat. Tergoda!!

    BalasPadam
  24. lawar terung ni kalau kat kg saya dipanggil pencup terung. tapi simple jela.. tak banyak sangat bahan cume bahan asas tu sama.. mmg besttt

    BalasPadam
  25. 1st time mas makan kat rumah MIL
    mulanya pelik gak sbb just buh santan then terung tu dipanggang n buh cili padi yg dh diblender, gaul2 dan mkn dgn nasi.
    bila dh rasa....ummm sedap juga :)

    BalasPadam
  26. slurp!!! sedapnya kak amie..nak yg lawar tu...saya memang leh lupa diri kalau makan lawar ni...kat sini panggil apa ye...tak tau nama..hahhaha..tapi memang suka kuah santan cam gini..lepas tu nak buat cicah ngan ikan bakar pun sedap ni kak..huhuhu

    BalasPadam
  27. bila tenggok ni.. teringat dekat ayah kakna.setahu kakna ayah selalu suruh buat ni dengan timun.tak tahu terung pun boleh juga.

    BalasPadam
  28. kena betul gandingan menu tu.. dah telan2 liur ni.. he..he.. tak pernah makan lawar tu.. tp tgk dari resespinya dah tahu.. sure sedap tu.. nnt2 boleh cuba..

    BalasPadam
  29. tak pernah mkn masakan lawar ni.menarik kan!

    BalasPadam
  30. x pernah lagi mkn lawar terung...tapi kalau terung bening tu selalu dicicah pulak dgn sambal belacan cair....hihihi..
    kalau nk buat lawar terung rasanya kena tanam pokok terung kot..baru menjadi...

    BalasPadam
  31. salam kak amie.. wani dah jarang benor dah masak bab2 terung ni .... memang perut ahli rumah ni semua x blh nak makan ... sebab semua ada masalah sama kembung perut .nampak sedap resepi ni /// huhu ..rindu pulak dekat terung

    BalasPadam
  32. Salam .. wah kak Amie sungguh terliur melihatnyer.. kak semua sedap2 erma masuk list nyum2 tqvm syer menu yang sedap2 tu he he he

    BalasPadam
  33. Salam Amie

    Kak werdah da follow.. terima kasih...

    BalasPadam
  34. sy xleh makan terung..huhu..
    tp sedappnyer ikan selar bakar tu..
    kalo ade air asam lagi best kan..;)

    BalasPadam
  35. tak pernah lagi masak terung camni. mesti sedap nih.. alahai... terliurlah kak amie...

    BalasPadam
  36. Dilla (Dapurmerahibu),
    boleh cuba... memang sedap!

    IlhamKreatif,
    sedap tau Lawar Tetung ni... kena cuba dulu, baru tahu...

    Mamasya,
    sedapnya ni kalau makan waktu tengahari... nak pedas lagi, buat sambal belacan, cukuplah tu dengan ikan panggang!

    BalasPadam
  37. Myda,
    dapat baunya pun boleh kenyang kan Myda he he hehh

    Shahriah,
    jangan mengigau sebut pasal tetung udah leee he he hehh

    Aju Mohit,
    suka masak Aju, buatlah mana yang boleh.

    BalasPadam
  38. Maya Amir,
    masak sambal pun sodap! buat lawar laaagiii sodap he he heh

    Anum,
    selamat datang ke dapur Kak Amie.

    Lady Ayu,
    tak tahulah nak jelaskan apa bendanya... tapi nama menu itulah hihihiii

    BalasPadam
  39. Tun Telani,
    memang laju kalau kena gaya masaknya ye Tun.

    Kak Zakie,
    jom makan sama Kak Zakie.

    Izah,
    ooo pencup ye... memang sedap, ringkas saja cara penyediaannya.

    BalasPadam
  40. Mas,
    memang sedap Mas, kuahnya tu yang sedap!@

    Quinnie,
    dulu kakak tak tahu apa namanya, kalau jiran bagi, makan saja, ni yang kakak buat sebab terjumpa dalam buku resepi, namanya Lawar Terung, jadinya panggil dia lawar jugalah he he heh

    Kakna,
    dengan timun pun boleh, tapi belum fuba lagi, satu hari nak cuba buat juga.

    BalasPadam
  41. Hanis,
    memang sedap dik!

    Asmara,
    menariknya sebab macam-macam boleh ditemui dalam dunia masakan!

    Ucu,
    apasallah nyusahkan diri tanam pokok terung, kan lama kena tunggu dia berbuah, petik aje di pasar he heheh

    BalasPadam
  42. Wani,
    ada sesetengah perut tak boleh terima terung, alhamdulillah perut kakak boleh terima he he heh

    Halamanku,
    silakan, pilihlah menu yang disukai...selamat mencuba.

    Werdah,
    terima kasih sudi datang ke dapur kak Amie.

    BalasPadam
  43. Nens,
    tak makan terung tak pe, kembong ke? tapi banyak lagi yang boleh kita makan ye he he hehh

    Izan,
    memang sedap Izan. Cubalah....

    BalasPadam
  44. wahhh, sedapnya ikan tu...
    lawar terung tak pernah makan lagi. boleh cuba ni.

    Salam kenal kak :)

    BalasPadam
  45. Idazs,
    terima kasih sudi datang dapur kak Amie.

    BalasPadam
  46. Masuk-masuk blog ini, terus terliur. Tak baik tau :P Hehe. Le sigh, so many recipes I want to try, but so little time!

    Nisa'

    BalasPadam
  47. jakun tak penah denga apatah lg merasa.... nak cuba jugak lah! thanx kak....

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe