Sarapan Kapurung
2:56 PTGBismillahirrahmanirrahim.
Beberapa hari kebelakangan ini teringin hendak makan kapurung. Balik dari ladang, malas pula hendak singgah-singgah di kedai makan cari kapurung. Kelmarin Firdaus pula hendak makan cengkaruk. Nampaknya di pagi minggu kenalah turun ke pasar tani mencari cengkaruk dan serondeng ikan. Pada masa yang sama teringat pula ada gerai jual kepurung. Bolehlah singgah beli.
Kapurung merupakan makanan tradisional di Sabah. Makanan ini berasal dari Sulawesi Selatan. Makanan tradisi ini sangat popular dalam kalangan suku kaum Bugis yang tinggal di Sabah di sebelah Pantai Timur Sabah daerah Sandakan, Lahad Datu dan Tawau.
Kapurung terbuat dari sari atau tepung sagu yang dimasak dengan campuran ikan atau daging ayam dan aneka sayuran.
Kapurung |
Alhamdulillah.
Kenyang perut dapat makan semangkuk kapurung.
Lama tak makan apam beras.
Hendak buat sendiri rasa tak rajin. Beli sajalah. Harum baunya. Agaknya bahan adunannya dicampur dengan tapai nasi.
Kuih ini masih tersimpan dalam peti ais.
Sedap makan sejuk.
Petang-petang sikit bolehlah makan.
Beli juga mi kari udang di Warung Al Iman.
Nasi Kuning Ikan |
Di pasar tani, Firdaus hendak nasi kuning. Kebetulan kami singgah di sebuah gerai nasi kuning, ada penjual nasi kuning perempuan membantu ibunya berjualan. Tiba-tiba Amie lihat Firdaus senyum-senyum memandang budak perempuan tersebut. Amie tanya, Daus kenalkah budak perempuan itu. Firdaus kata, budak itu kawan sekelas di sekolah agama. Amie tanya Firdaus, mahukah nasi kuning lauk ikan dan telur yang dijual itu. Firdaus kata: Bolehlah. Amie pun belikan sebungkus.
Padahal, Firdaus tak suka makan nasi kuning lauk ikan. Firdaus sebenarnya suka makan nasi kuning lauk ayam!
Kebetulan di Warung Al Iman ada ayam goreng. Jadi belikanlah untuk Firdaus seketul. Tidaklah dia terkilan makan nasi ayam lauk ikan... ahaks!
Nasi Kuning Ikan + Ayam Goreng. |
Nampak mangga kampung di pasar tani rasa kecur pula! Belilah selonggok harga RM5.00. Makan saja begitu walaupun rasa manis campur masam tapi sedap. Wangi mangga kampung ini.
Nampak ubi rebus dengan kelapa parut, belilah sebungkus. Terbayang enaknya makan dengan ikan goreng. Tapi apabila nampak ada ikan panggan di Warung Al Iman, rembatlah seekor untuk makan dengan ubi rebus.
Ikan Panggang |
Ubi Rebus + Ikan Panggang |
Cengkaruk & Serondeng Ikan |
Apa cerita cengkaruk? Kami beli tiga bungkus cengkaruk bersama serondeng ikan. Nampaknya Firdaus makan cengkaruk dari pagi sehingga ke petang!
Bismillah. |
Sekian.
Cerita kapurung makanan orang Bugis membawa ke cengkaruk, makanan orang Cocos.
Wokey. Jom masuk dapur buka peti sejuk. Kita keluarkan kuih barongko dan makan sejuk-sejuk.
10 comments
Kapurung dan cengkaruk tu tak pernah dengar namanya Kak, tp sy yakin mesti sedap ni...
BalasPadamSesekali turun ke pasar gini, penuh juga tangan menjinjing barang ye Kak Amie :D
Inilah uniknya negara kita. Macam-macam kaum ada, macam-macam pula makanannya kan PH.
PadamKapurung tu bukan ambuyat ke? Macam sama. Unik2 makanan sana teringin nak try.
BalasPadamKapurung itu makanan tradisional masyarakat Bugis.
PadamAmbuyat pula makanan tradisional masyarakat Brunei, Sabah, Labuan dan Sarawak.
Kapurung mempunyai bentuk yang hampir sama ambuyat yang menggunakan kanji sebagai hidangannya. Namun apa yang membezakannya adalah ambuyat biasanya dihidang berasingan dengan bahan lain tetapi kapurung dicampurkan terus masakan kanji dengan bahan-bahan lain yang lain.
Pelik2 nama makanannya
BalasPadamTeringin nak makan makanan tradisional Sabah. Nanti ada masa sy nak ajak PI ke Pasar Borneo (kat JB). Mana tahu boleh jumpa kapurung dan cengkerik di sana kan.
BalasPadamNampak sedap tu kak, walaupun namanya agak kelakar tapi mesti sedap kan
BalasPadamacik pun turut tersenyum baca cerita Daus...amboii Daus tiba-tiba sanggup makan nasi kuning lauk ikan ye hihihi
BalasPadamsamalah kita ekekeke... mesti Daus ada sinyum malu-malu 😁
PadamSedapnya nampak kapurung. Moga satu hari dapat ke sana, ke Pasar Tani dll nak merasa makanan tradisi sana.
BalasPadam