Rendang Ayam Idaman

5:38 PTG

Assalamualaikum.
Bertemu lagi di petang minggu yang hangat.
Cuaca sepanjang hari ini panas terik, dan bahangnya terasa sampai di dapur. 
Lepas masak, makan bersama Fairuz dan Firdaus (Encik Suami berada di Tungku atas urusan syarikat), dan kemas serba sedikit Amie cepat-cepat cari tempat sejuk untuk berehat.
Dan entah berapa liter minum air kosong!
Mungkinkah akan hujan pada malam hari?
Atau kemarau bakal berpanjangan?

Alhamdulillah.
Setelah beberapa hari membayangkan makan rendang ayam cecah nasi himpit, akhirnya tercapai juga hajat hati. Setelah siap masak, 2 kali  telefon Encik Suami, dan katanya masih lagi berada di Tungku. Amie kata, tengahari ini tak masak nasi. Okey saja, kata Encik Suami. Setahu Amie, Encik Suami kurang gemar makan nasi himpit dengan rendang ayam. Itu sebabnya Amie jarang masak kedua-duanya, melainkan kalau dah teringin sangat nak makan! 
Syukurlah, Fairuz tidak cerewet. Berselera sungguh dia makan nasi himpit dengan rendang ayam. Firdaus pula lebih banyak meratah rendang ayam, dan makan popia!

Ayam masak rendang ini Amie masak cara lebur sekali harung dalam kuali. Aromanya.... ya ampun! Macam suasana hari raya pula!

Bahan A:
1.2 kg daging ayam (3 bahagian peha) - potong 9 bahagian
2 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
10 tangkai cili merah - kisar halus
10 tangkai cili kering - kisar halus4 helai daun limau purut - buang urat
2 helai daun kunyit - hiris halus
1/2 cawan kerisik
garam / gula / perasa pilihan secukupnya

Bahan B : Kisar
5 batang serai - ambil isinya yang putih
3 biji bawang besar
7 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
3 cm halia
3 cm lengkuas

Cara memasak:
1. Masukkan kesemua Bahan A dan Bahan B ke dalam kuali, dan jerang di atas dapur.
2. Kacau perlahan-lahan sehingga masak, dan taburkan garam / gula / perasa pilihan secukupnya.
3. Apabila kuah mulai pekat, sentiasa dikacau supaya tidak berkerak.
4. Padamkan api dapur.

Alhamdulillah.
Walaupun Encik Suami kurang berminat dengan nasi himpit dan rendang ayam, tapi Amie lihat sekembalinya dari Tungku, terus ke dapur dan tanpa banyak bicara makan sahaja apa yang dihidang!

Amie tinggalkan sedikit rendang ayam, tapi ketika masuk dapur dan buka tutup kuali, hanya dua ketul ayam rendang yang ada di situ. 

1 comments

  1. tengok pun dah tau sedap, bila dah teringin nikmat betul rasanya ye kak...

    dana pun suka masak rendang lebur je semua dalam kuali kak... baru meresap rasa rempah2 tu
    dah lama tak makan itu yang abis tu kak ye nasi impit dengan rendang ayam tu

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe