Lidah Lembu Masak Sambal Cili Padi dengan Petai

6:10 PTG

Bertemu lagi dalam dunia maya masak-memasak.
Nampaknya sepanjang hari ini cuaca tidak menentu. Sekajap panas sekejap mendung. Sekejap hujang gerimis dan menjelang petang, gelap menyerkup alam! Ambil gambar pun nampak berbalam-balam, dan bayang-bayang di sana sini.

Petang ini Amie olah Lidah Lembu Masak Sambal Cili Padi dengan Petai. Amie tambagkan kentang dan juga tempe. Ya...ampuuunn! Sedap sangat! Ratah begitu saja pun cukup sedap.

Amie hanya gunakan lebih kurang 300 gram lidah lembu. Seperti biasa, terlebih dahulu lidah lembu dibersihkan dengan cara mencelurnya dan kemudian siat bahagian luarnya yang berwarna kehitaman itu.Seterusnya Amie rebus lagi sehingga benar-benar lembut, dan kemudian Amie potong dadu.

 Amie tambahkan dua biji kentang saiz kecil.

 Dan sekeping tempe, ikuran 6" X 6" juga dipotong dadu.

 Tidak ketinggalan, dua papan petai. Ambil isinya, dan hiris atau belah menjadi 2 atau 3 keping.

 Perencahnya pula, secawan cili padi bersama bawang putih, bawang merah dan belacan.

Ini dia bahan-bahan yang Amie gunakan untuk mengolah Lidah Lembu Masak Sambal Cili Padi dengan Petai. Jom lihat resepinya di bawah ini.

Bahan-bahan:
300 gram lidah lembu - celur - bersihkan - potong dadu
2 biji kentang saiz kecil - kupas kulit - potong dadu
1 keping tempe ukuran 6" X 6" - potong dadu
2 papan petai - ambil isinya - belah / hiris 2-3
1 labu bawang besar - hiris kasar
1 sudu besar Kicap Manis ABC
4 sudu besar minyak
garam / gula /perasa pilihan

Bahan kisar:
1 cawan cili padi
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1 cm belacan

 Kisar cili padi bersama bawang putih, bawang merah dan belacan.

 Kentang dan tempe yang sudah digoreng terlebih dahulu.


Cara:
1. Goreng tempe hingga kekuningan. Angkat dan toskan. Ketepikan.
2. Goreng kentang hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan. Ketepikan.
3. Tinggalkan 4 sudu besar minyak di dalam kuali.
4. Tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
5. Masukkan lidah lembu, kentang dan tempe. Gaul sebati.
6. Kemudian masukkan kicap ABC, bawang besar dan petai. Masak sehingga sehingga petai berubah warna.
7. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan. 
8. Kacau beberapa kali dan padamkan api dapur.

Jemput makan!

4 comments

  1. Nampak sedap ni, Amie! Tapi mana nak cari lidah lembu.

    BalasPadam
  2. Aduhaii Amieeeee..
    Dalam masa terdekat, rasa dah 3 posting pasal lidah lembu,
    Fav akak ni. Tapi pining kepala ni bila makan, kolestrol tu..
    Sabar je lah...

    BalasPadam
  3. Salam Kak Amie.
    Saya teringin betul mau masak lidah lembu tapi susah juga mo dapat stoknya ba.Tiap kali saya ternampak orang post menu lidah lembu memang terliur oh.

    Cepat lembut ka juga kalau dimasak?

    BalasPadam
  4. PH,
    cuba tanya di kedai / gerai jual daging lembu. Boleh tempah dengan peniaganya.

    FHA,
    betul tu, saya masak sedikit-sedikit sahaja, tak juga habis lidah lembu yang dibeli hari tu. Agaknya 4 kali masak baru habis.

    Rahel,
    Tempah di gerai daging lembu, sebab lidah hanya satu sedangkan lembunya besar bah hahahaaaa. Celur dulu tu lidah bagi bersih, siat yang warna hitam tu. Sama juga tempoh masa macam masak dagingnya. Lidah ni lebih sedap tau....kena cuba tu.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe