Mee Hoon Goreng dengan Udang

11:44 PG

Amie memang penggemar mee hoon goreng!
Firdaus pun suka makan mee hoon goreng!
Pagi ini Amie berdua dengan Firdaus di rumah. Encik Suami keluar bekerja, dan Fairuz menghadiri kelas tambahan. Jom masuk dapur, kita masak mee hoon. Amie paling suka kalau bubuh cili kering kisar dalam perencah mee hoon. Tak mahu gangguan bahan lain seperti sos cili sebagaimana kebiasaannya Amie masak mee goreng.

Jom lihat perkongsian resepi Mee Hoon Goreng dengan Udang. Amie gunakan dua jenis udang, iaitu udang kering dikisar bersama cili kering serta bawang, dan juga udang basah jenis udang bunga sebagai bahan pelengkap perencah. Mee hoonnya pula Amie gunakan jenama Cap Helang, keluaran tempatan. Seperti biasa, Amie akan mulakan memasak dengan menggoreng sebiji bawang besar yang dicincang terlebih dahulu. Biasanya Amie gunakan bawang Holland. Amie sukakan aroma bawang besar ketika digoreng, dan juga rasanya yang manis.

Bahan-bahan:
1 bungkus mee hoon - rendam dengan air sejuk hingga lembut - toskan
10 ekor udang bunga - buang kulit dan kepala - belah belakangnya untuk keluarkan urat hitam
1 labu bawang besar - cincang
1 cawan hirisan kubis
4 susu besar minyak
1 sudu besar serbuk Maggi Cukup Rasa

Bahan kisar:
10 tangkai cili kering
2 sudu besar udang kering - rendam hingga lembut
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah

Cara:
1. Panaskan minyak dan goreng bawang besar hingga layu kekuningan.
2. Kemudian masukkan bahan kisar. Tumis dengan api sederhana sehingga pecah minyak.
3. Masukkan kubis dan udang. Gaul rata dan biarkan seketika sehingga udang masak.
4. Seterusnya masukkan mee hoon dan kacau rata.
5. Perasakan dengan serbuk Maggi Cukup Rasa.
6. Gaul sekali dua, dan padamkan api dapur.

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe