Mee Udang Goreng Sotong

10:13 PG

Macam pelik saja bunyi resipi kali ini : Mee Udang Goreng Sotong.
Mari kita berkenalan dengan pelbagai jenis mee di negeri Sabah. Sejak Amie menjejakkan kaki di negeri di bawah bayu ini, sehinggalah ke hari ini, mee goreng merupakan salah satu menu popular! Sama seperti di Malaya, di mana-mana mee goreng sering menjadi menu pilihan, baik untuk dijadikan sarapan pagi atau bila-bila masa sahaja.
Bagaimanapun, mee yang digunakan tidak sama. Di Malaya, mee yang digunakan biasanya dari jenis mee basah atau mee kuning tetapi di negeri Sabah, penggunaan mee kering lebih meluas. Kalau dihidangkan dua jenis mee, dari mee kuning (mee basah) dengan mee kering (tempatan), memang mereka akan pilih mee kering!
Dan mee keringnya pula ada pelbagai jenama, dan juga bentuk. Biasanya Encik Suami akan memilih Mee Cap Udang. Katanya, mee  tersebut lebih sedap.
Jadi, pagi ini Amie goreng sebungkus Mee Kering Cap Udang seberat 300 gram. Amie tambahkan sotong sebagai perencahnya.

Setiap mee kering (pelbagai jenama) hendaklah dicelur terlebih dahulu sebelum diolah menjadi resipi yang dikehendaki.

Ini ialah hasil mee kering yang teleh dicelur, buang air / toskan, kemudian Amie bilas di bawah air mengalir dan seterusnya ditoskan seketika sebelum digoreng.

Amie hanya tambahkan sotong. Tak ada udang tau... namanya saja Mee Udang Goreng Sotong....hiks! Dah fahamkan maksud Amie?

Sayur sawi sebagai bahan tambahan.

Biasanya Amie akan gunakan bawang besar cincang, selain bawang putih dan bawang merah tumbuk. Nampaknya Amie sudah kehabisan cili merah, jadi Amie gunakan hirisan cili hijau sahaja. Dulu, Fuad yang suka masuk dapur tanya : Mommy masak apa? Sekarang Firdaus yang akan menyerbu ke dapur setiap kali terbau gorengan bawang dan terus bertanya: Mommy masak apa tu? Dah siap masak nanti panggil Daus makan ye?

Nampaknya semua bahan yang diperlukan sudah lengkap. Marilah kita nyalakan api dapur. Kita mula goreng mee.

Bahan-bahan:
300 gram mee kering - celur - toskan - bilas di bawah air mengalir - toskan sekali lagi
400 gram sotong - potong ikut citarasa
2 pokok sawi - potong  ikut citarasa
1 labu bawang besar - cincang
2 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
3  sudu besar minyak
garam / gula / perasa pilihan

Bahan tumbuk:
3 ulas bawang putih
4 biji bawang merah

Cara:
1. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bawang besar, dan bahan tumbuk. Goreng hingga layu dan kekuningan. Kemudian masukkan hirisan cili hijau.
2. Seterusnya masukkan sotong. Gaul rata.

 3. Masukkan sayur sawi dan diikuti dengan mee.

 4. Kacau beberapa kali.

 5. Masukkan sos tiram, kicap dan sos cili. Jika perlu tambahkan garam / gula / perasa pilihan.

 6. Gaul rata. Mee Udang Goreng Sotong dah pun siap!

Jangan lupa 'lada' sebagai pelengkap mee goreng! Kalau tidak ada 'lada' memang slow sikit nak makan me goreng tu...ahaks! Tak susah pun nak buat 'lada' ini. Hanya cili padi, bawang putih, limau kasturi dan juga perasa seperti garam dan gula. Tumbuk / kisar cili padi bersama bawang putih dan jus limau kasturi, kemudian campur dengan garam / gula / perasa pilihan. Itu sahaja.

 Nampak biasa-biasa saja, tapi rasanya luar biasa!

 Jom sarapan dengan Mee Udang Goreng Sotong.

1 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe