Asam Rebus Ikan Lausu (Landuk / Kutambak)

9:30 PTG

Banyak sangat nama ikan ini.
Ada yang panggil ikan landuk, ikan pelanduk, ikan mempinang dan yang sewaktu dengannya. Di sini, peniaga dan penduduk tempatan memangilnya sebagai ikan lausu dan juga ikan kutambak.
Biasanya kami beli saiz kecil dan sedap rasanya walaupun hanya digoreng sahaja.

Oleh kerana saiz ikan lausu ini agak besar dan sudah siap dipotong-potong oleh peniaga ikan, kami membeli tiga keping sahaja. Itu pun beratnya 1.5 kg!

 Amie masak sekeping sahaja. Hirisannya pula agak tebal, rasanya menghampiri 3 cm juga ni.

 Oleh kerana ikan ini sudah bermalam-malam dalam peti sejuk, jadi beginilah rupanya.

 Amie masak asam rebus sahaja. Ringkas dan mudah. Masakan ini juga lebih menyihatkan. Jom kita lihat resepinya di bawah ini.

Bahan-bahan:
1 keping ikan lausu - seberat 500 gram
12 biji kacang bendi - bilas dan toskan - potong tampuk dan ekor
1 labu bawang besar - mayang kasar
7 biji cili padi
2 keping asam gelugur
1 batang serai - diketuk
1 sudu kecil serbuk kunyit 
1 liter air
garam / perasa pilihan 

Bahan kisar:
3 biji cili merah - belah 2 dan buang biji
2 ulas bawang putih
3 biji bawang merah 
1/2  sudu kecil belacan 


 Jangan lupa kisar bahan-bahan di atas ini.

Cara:
1. Didihkan air bersama bahan kisar dan serai.
2. Setelah mendidih masukkan asam keping, bawang besar, serbuk kunyit, ikan lausu, dan cili padi.
3. Masak selama 10 minit, dan kemudian masukkan kacang bendi. Biarkan seketika.
4. Perasakan dengan garam / perasa pilihan.
5. Hidangkan panas.

Amie ambil masa agak lama (10 minit) untuk memastikan isi ikan masak memandangkan hirisan ikan yang agak tebal.

Sekian.
Cerita untuk malam ini.

4 comments

  1. Salam Kak Amie.

    Sedapnya bah saya tengok asam rebus ikan ni.Terbayang2 suda.Nampak macam ikan merah pun ada.

    BalasPadam
  2. sedapnya tgk menu ni, akan2 asam pds nih tp tak guna cili kering...n di rebus je

    tak pernah lak dgr nama ikan ni , ni ikan air tawar ke air masin ye
    besar betul ikan nya tu klu 3 keping dh sekilo lebih

    BalasPadam
  3. Rahel,
    Ya, macam ikan merah kan. Keluarganya kali.

    Norhidana,
    ikan laut ni.

    BalasPadam
  4. S3dap hirup kuah..lps tu baru makan isinya..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe