Jeruk Mangga Asam Boi yang Sangat Sedap!

2:44 PTG

Sesekali menikmat Jeruk Mangga Asam Boi memang sedap!
Jom kita buat jeruk mangga. Tak lama pun nak menunggu untuk masuk mulut...hiks!
Amie gunakan mangga epal.

Rasa kecur tak?

Mangga epal yang Amie gunakanuntuk dijeruk ini pun bukannya mengkal semuanya! Amie suka yang mengkal, antara masak dan mentah, antara masam dan manis. Sederhana gitu.... sedap!

Kan dah kata.
Tak sekata isi dalam kulit mangga epal itu. Ada yang hampir masak, ada yang kuning, ada yang tua. 6 biji mangga epal ini beratnya lebih kurang 1 kg termasuk kulit! Mula-mula kita cuci bersih kulit mangga. Kemudian kita kupas kulitnya.

 Kemudian potonglah ikut suka. Kalau masih basah, toskan seketika.

 Masukkan hirisan mangga ke dalam sebuah bekas.

 Amie bubuh 1/2 sudu kecil garam, dan 10 biji hiirisan cili padi.

 Tambahkan 10 bji asam boi. Tak kisahlah asam boi putih atau merah.

 Amie taburkan 3 sudu besar gula pasir.

Untuk rasa dan aroma lebih segar, tambahkan 5 biji limau kasturi. Perahkan jusnya ke dalam bekas mangga, dan bubuh sekali kulit limau kasturi di situ.

 Gaul rata.
Nak tambah sedap?
Jom kita bubuh serbuk asam pula.

 Amie bubuh 3 sudu besar serbuk asam.

Gaul sebati.
Dah siap dan boleh dinikmati.
Kalau masih boleh bersabar, cari penutup bekas mangga tu dulu.
Kita simpan dalam peti sejuk.

 Tak sampai setengah jam, hati digaru untuk menjenguknya!

 Nampaknya Jeruk Mangga Epal Asam Boi sudah berair-air!

Sejuknya pun tak berapa....
Tapi tangan dah capai sepotong.
Nyum..nyuummmm!
Ambil sedikit masuk dalam mangkuk, dan selebihnya masukkan semula dalam peti sejuk.... hiks!

2 comments

  1. Terliur PH tengok jeruk mangga tu, Amie! Mesti buat this weekend, kalau tidak tak habis2 mengidam :)

    BalasPadam
  2. PH,
    kena buat juga ye... nanti termimpi2 pulak hahaaaaa.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe