Mee Hoon Goreng dengan Daging

11:36 PG

Menyantuni Umat Membawa Rahmat.
Itulah tema Maulidur Rasul 2018.
Marilah terus mensyukuri nikmat dan anugerah insan teragung Baginda Nabi Muhammad S.A.W pembawa sinar kegemilangan agama suci di dunia ini. Mudah-mudahan hidup kita sentiasa dalam keberkatan-Nya dengan mengamalkan segala ajaran yang mulia berlandaskan al-Quran dan Hadis.
In shaa Allah.
Sarapan apa pagi ini?
Encik Suami di awal pagi hari sudah menyuarakan keinginannya untuk bersarapan dengan mee hoon goreng. Alhamdulillah, dapat juga Amie sediakan walaupun ketika hendak mengisar cili kering, tiba-tiba bekalan elektrik terputus. Maka isteri nan solehah ini pun menggunakan lesung untuk menumbuk cili kering....hiks! Solehah sangatlah tu dengan mengambil masa lebih sepuluh minit untuk melumatkan cili kering! Sebaik sahaja cili kering selesai ditumbuk, tiba-tiba ada pula bekalan elektrik! Huurrrmmm...ingatkan sudah cukup lumat cili kering yang ditumbuk, rupanya bila lihat gambar di bawah ini, ada cebisan cili kering tak lumat...ngeeee!

Bahan-bahan:
1 bungkus mee hoon - rendam dengan air sejuk sehingga kembang - toskan
200 gram daging lembu - hiris nipis
4 kuntum cendawan kering shiitake - rendam hingga lembut dan hiris nipis
1 labu bawang besar - cincang
1 sudu besar sos tiram
3 sudu besar minyak
garam / gula / perasa pilihan

Bahan tumbuk / kisar:
10 tangkai cili kering
3 ulas bawang putih
3 biji bawang merah

Cara:
1. Panaskan minyak. Tumis bawang besar cincang bersama bahan tumbuk hingga layu kekuningan. 
2. Masukkan daging dan cendawan shiitake. Kacau rata.
3. Setelah daging empuk, masukkan mee hoon, diikuti dengan sos tiram.
5. Gaul sebati, dan kemudian perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan.
6. Padamkan api dapur.

Selain Mee Hoon Goreng dengan Daging, Amie hidangkan juga sup jagung. Alhamdulillah, cuti umum sebegini kami dapat bersarapan bersama anak-anak.

Jemput!

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe