Melayan Selera Anak-Anak Kesayangan

8:53 PTG

Sepanjang minggu lepas memang rasa sungguh letih.
Banyak urusan yang perlu diselesaikan termasuk menghadiri temujanji untuk rawatan gigi.....adeeehhh! Esok petang ada appointment lagi dengan doktor gigi! Nampaknya sepanjang September, Oktober dan sehingga November, sudah 7 kali Amie bertemu doktor gigi!
Lupakan itu semua.
Kita cerita tentang anak-anak murid kesayangan.
Ura-ura mengadakan jamuan perpisahan sebenarnya dipilih pada tarikh yang akan datang, tapi tiba-tiba terpaksa ikut arahan untuk mengadakannya pada 8 November 2018 bersamaan pada hari Khamis. 
Dalam sibuk-sibuk menghadiri kelas tambahan dan sebagainya, akhirnya 'tersambutlah' juga hari perpisahan itu seadanya.

Wajah-wajah kesayangan cikgu.
Kelas 5 Nekad.
Esok mereka akan menduduki peperiksaan SPM.
Semoga semuanya dapat menjawab dengan sempurna.

 Antara juadah yang sempat mereka sediakan. 

 Alhamdulillah.
Ada pelbagai makanan untuk dijamu bersama.

Ada ayam masak kari, dan juga udang salut tepung.
Pandai anak-anak cikgu masak.

Rendang ayam dan nasi himpit ini dimasak oleh Cikgu Zanariah. Terima kasih daun keladi! Tentu bangun awal pagi untuk masak-masak begini.

Kita pun turut melengkapkan hidangan. Awal-awal lagi sebelum tidur malam, sudah perap ayam.... nak masak apa ye?

Untuk anak murid yang dikasihi, yang tak dapat datang ke rumah cikgunsewaktu hari raya sebab cikgu beraya di Malaya, jadi hari ini cikgu masakkan nasi minyak & the gang untuk kita makan bersama.

Alhamdulillah.
Siap juga akhirnya nasi minyak berlauk rendang daging dan acar. Ayam masak sambal kacang tu nak makan dengan nasi himpit yang Cikgu Zanariah bawa!

Kalau ada di antara anak murid 5 Nekad yang tersesat ke dapur maya ini, akan nampaklah wajah-wajah kamu di sini...ahaks! Agar cikgu tidak lupa, inilah di antara nama kamu: Ho Mei Yan, Nuratika, Shariana Voo.

 Moga kalian akan menjadi warga yang berjasa kepada agama, nusa dan bangsa.

Dan, pada keesokan harinya pula Fairuz ingin mengadakan majlis bbq bersama rakan-rakan sekelasnya. Sebenarnya kita pun mati kutu, tak tahu dah nak masak apa. Petang Jumaat itu, mendung dan suasana gelap hingga ke senja! Kita pun sediakanlah apa yang patut, yang mudah dan ringkas. Kalau nampak gambar di atas, tak lain tak bukan nak buat coleslow!

Selesai memerapa sayap ayam dan sosej, kita pun terus 'mengerjakan' kobis untuk dijadikan coleslow.

 Alhamdulillah. 
Coleslow yang lazat siap untuk disimpan dan peti sejuk!

Selepas Isya' rakan-rakan Fairuz pun tiba dan mulalah mereka memanggang sayap ayam. Encik Suami ringan tulang sediakan air minuman untuk mereka. Sementara menanti sayap ayam masak, makanlah dahulu  buah-buahan ye.

 Hidangan lain untuk melengkapkan sayap ayam dan coleslow ialah kentang goreng. 

 Tidak ketinggalan mee goreng!

 Seronok sungguh nampaknya rakan-rakan Fairuz menikmati sayap panggang & the gang.

Mungkin terlalu letih, dam kebetulan esok awal pagi akan bertolak ke Semporna, jadi kita hanya menjamah sedikit sahaja  walaupun sebenarnya tersangatlah sedap! Memang sedap! (Perasan sendiri...hiks)


1 comments

  1. Semua nampak sedap.. lagi lagi kepak ayam tu.
    Nasib baik akak dah kenyang.
    Pss... Nanti nak skodeng resepi kepak ayam tu hehehe !

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe