Tofu Ikan Tumis Sayur Campur Petai, Ikan Kerisi dan Tempe Goreng & Sambal Belacan
9:26 PTG
Adakalanya suka makan nasi lauk -pauk kering-kering tanpa kuah.
Maka, terhidanglah Tofu Ikan Sayur Campur Petai, Ikan Kerisi Goreng, Sambal Belacan dan ditambah dengan tempe goreng serta ulam timun.
Asal kisahnya yang sebenar ialah sebab teringin nak makan ikan kerisi goreng! Maklumlah, inilah salah sejenis ikan kegemaran dari zaman kanak-kanak lagi! Memang sedap sungguh makan nasi dengan ikan kerisi goreng!
Ikan kerisi yang Amie maksudkan ialah ikan saiz yang sederhana kecil. Tidaklah kecil sangat sehingga menyukarkan untuk membuang sisiknya...hiks!
Nampak segar ikan kerisi ini kan!
Gorenglah macam biasa. Bubuh garam kunyit saja macam mak-mak kita zaman dahulu goreng atas dapur kayu api tu. Bezanya kita goreng atas dapur gas. Rasanya memang tetap sedap, tapi lebih sedaplah pula hasil gorengan emak!
Sementara menanti ikan kerisi yang digoreng masak, kita sediakan sambal belacan. Tak payah kongsi resipinya ye, sebab dah banyak kali kita tulis. Nanti jemu pulak baca. Tengok gambar sajalah ye sayang.
Tempe goreng dan timun ini sebagai pelengkap hidangan. Saja nak ratah-ratah.
Kita kongsikan Tofu Ikan Tumis Sayur Campur Petai saja di sini. Sedaplah pulak rasa sayur campur tumis ini. Kita ratah-ratah saja lauk! Jom lihat resipinya di bawah ini.
Bahan-bahan:
10 keping tofu ikan - potong 2
3 papan petai - ambil isinya
1 cawan hirisan kobis
1/2 batang lobak merah - hiris ikut suka
1 biji cili merah - hiris
3 ulas bawang putih - hiris
1 labu bawang besar - hiris
2 sudu besar sos tiram
garam / gula / perasa pilihan jika perlu
3 sudu besar minyak
Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih, bawang besar serta lobak merah hingga layu.
2. Masukkan tofu ikan dan masak selama 1 minit.
3. Kemudian masukkan kobis dan petai, serta hirisan cili merah.
4. Kacau rata dan tambahkan sos tiram. Jika perlu masukkan garam / gula / perasa pilihan.
5. Biarkan seketika dan kemudian padamkan api dapur.
0 comments