Tofu Ikan Tumis Sayur Campur Petai, Ikan Kerisi dan Tempe Goreng & Sambal Belacan

9:26 PTG

 Adakalanya suka makan nasi lauk -pauk kering-kering tanpa kuah.
Maka, terhidanglah Tofu Ikan Sayur  Campur Petai, Ikan Kerisi Goreng, Sambal Belacan dan ditambah dengan tempe goreng serta ulam timun.

Asal kisahnya yang sebenar ialah sebab teringin nak makan ikan kerisi goreng! Maklumlah, inilah salah sejenis ikan kegemaran dari zaman kanak-kanak lagi! Memang sedap sungguh makan nasi dengan ikan kerisi goreng!

Ikan kerisi yang Amie maksudkan ialah ikan saiz yang sederhana kecil. Tidaklah kecil sangat sehingga menyukarkan untuk membuang sisiknya...hiks!

Nampak segar ikan kerisi ini kan!
Gorenglah macam biasa. Bubuh garam kunyit saja macam mak-mak kita zaman dahulu goreng atas dapur kayu api tu. Bezanya kita goreng atas dapur gas. Rasanya memang tetap sedap, tapi lebih sedaplah pula hasil gorengan emak!

Sementara menanti ikan kerisi yang digoreng masak, kita sediakan sambal belacan. Tak payah kongsi resipinya ye, sebab dah banyak kali kita tulis. Nanti jemu pulak baca. Tengok gambar sajalah ye sayang.

Tempe goreng dan timun ini sebagai pelengkap hidangan. Saja nak ratah-ratah.

Kita kongsikan Tofu Ikan Tumis Sayur Campur Petai saja di sini. Sedaplah pulak rasa sayur campur tumis ini. Kita ratah-ratah saja lauk! Jom lihat resipinya di bawah ini.

Bahan-bahan:
10 keping tofu ikan - potong 2
3 papan petai - ambil isinya
1 cawan hirisan kobis
1/2 batang lobak merah - hiris ikut suka
1 biji cili merah - hiris
3 ulas bawang putih - hiris
1 labu bawang besar - hiris
2 sudu besar sos tiram
garam / gula / perasa pilihan jika perlu
3 sudu besar minyak

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih, bawang besar serta lobak merah hingga layu.
2. Masukkan tofu ikan dan masak selama 1 minit.
3. Kemudian masukkan kobis dan petai, serta hirisan cili merah.
4. Kacau rata dan tambahkan sos tiram. Jika perlu masukkan garam / gula / perasa pilihan.
5. Biarkan seketika dan kemudian padamkan api dapur.

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe