Mee Hoon Goreng dengan Sardin

12:27 PTG

Assalamualaikum dan selamat pagi.
Hari ini Jumaat. Moga membawa keberkahan sepanjang hari. 
Suhu agak sejuk. Hujan renyai-renyai tapi sekejap-sekejap.
Bila membuka jendela tingkap yang kebetulan menghala arah jalan besar, dan terus ke SMKS di seberang sana, hati rasa sangat sayu.
SMKS, dulu ketika Amie memandu kereta dari rumah, kadang-kadang tidak sempat tukar gear 3 apalagi gear 4. (Dulu gear manual, sekarang dah tak pandai dah guna begitu...hiks). Nampak sangat jarak yang sangat hampir! 7 tahun Amie bertugas di situ, sebelum berpindah ke tempat lain, atas alasan naik pangkat, yang akhirnya Amie sendiri yang merayu ke kementerian untuk 'buang' pangkat!
Kelmarin, Khamis 29 November 2018.
Kelmarin pagi, mendapat khabar sedih.
Bekas rakan sejawat di SMKS kembali ke rahmatullah. Khabarnya, akibat serangan jantung, dan stroke. Arwah memang kami sedia maklum, mempunyai penyakit jantung, dan pernah 'hilang nyawa' beberapa minit sewaktu bertarung melahirkan cahayamatanya di hospital. Akhirnya dia pergi jua. Moga tenang dikau di sana, Allahyarhamah Dayang Mariam Datu Jamiuddin
Sebelah malamnya pula, mendengar lagi khabar duka dari SMKS.
Pengetua SMKS, Encik Khairuddin Abdullah pula dijemput Ilahi! Juga khabarnya akibat serangan jantung. Innalillahiwainnailaihiraaji'uun. Khabarnya juga, di sebelah pagi, arwah masih bertugas di sekolah seperti biasa. Salah seorang anak arwah, sekelas dengan Fairuz dan kelmarin mereka menduduki kertas peperiksaan SPM mata pelajaran Sains.
Ya Allah! Engkau Maha Mengetahui. Engkau Maha Besar. Janji-Mu itu pasti. Moga damai dikau di sana, Allahyarham Encik Khairuddin Abdullah.
Itulah kita, makhluk yang dicipta oleh-Nya. Kita bukan milik siapa-siapa melainkan akan kembali jua menemui-Nya pada saat yang kita tidak pasti lagi.
Allahu Akbar.
Pagi ini Amie ada janji temu dengan doktor gigi.
Janji temu kali ke 8, sejak September lalu dan harapnya ini merupakan kali terakhir untuk tahun ini.
Beberapa tahun lalu, Amie pernah cabut gigi taring dan entah bagaimana, memancut keluar darah dari hidung. Trauma?
Ya!
Sangat trauma!
Akibatnya, rasa takut yang amat sangat untuk bertemu doktor gigi.
Biarpun gigi dan gusi berkali-kali sakit, namun hati tetap sekeras batu untuk bertemu doktor gigi.Dan sehinggalah rasa tidak tertanggung lagi, bangun tidur seakan-akan pecah mulut! Masih menahan sakit. Dan akhirnya pasrah.
Alhamdulillah.
Setelah merujuk teman-teman, berkongsi pengalaman merawat gigi di salah sebuah klinik pergigian di LD akhirnya Amie akur. Sampai bila mahu membiarkan keadaan begini hanya kerana trauma mengenangkan peristiwa lalu?
Berkat kesabaran berkali-kali membuat rawatan gigi, akhirnya hilanglah rasa sakit gigi satu mulut! Segalanya sudah dirawat dengan baik. Mana yang berlubang, ditampal, mana yang tinggal tunggul dicabut, mana yang tertinggal akar gigi dikorek, dan yang goyang dicabut. Total:RM1960.00. Terima kasih Dr. Rodhiah!
Huurrrmmm...panjangnya mukaddimah!
Di luar masih hujan.
Jom kita nikmati Mee Hoon Goreng dengan Sardin.
Awal pagi tadi, Amie sempat buat sarapan untuk makan berdua dengan Firdaus. 



 Mee Hoon Goreng dengan Sardin ini Amie simpan dalam bekas tahan panas.


Pagi tadi memang kurang berselara untuk menjamahnya, maklumlah hendak berjumpa dengan doktor gigi. Sekembalinya dari klinik, tentu perut minta diisi dan dijangka hampir tengahari baru sampai rumah. Janji temu dijadualkan pada pukul 9 pagi, dan Amie dipanggil masuk ke bilik rawatan pada pukul 10 pagi.

Amie ingin goreng bee hoon dengan ikan sardin dalam tin. Bila Amie selongkar kabinet dapur, terjumpa dua tin sardin kecil jenama ADABI. Bolehlah buat perencah mee goreng. 
Apa-apa jenama pun boleh digunakan asalkan memenuhi selera. Bagi Amie, sardin paling sedap tentulah Ayam Brand...hiks!

 Buka penutup tin sardin dan keluarkan isinya bersama sosnya.
Amie akan gunakan kedua-dua bahan iaitu ikan sardin dan sosnya sekali.

 Kemudian, hancurkan kasar ikan sardin tersebut.

Sementara menunggu mee hoon lembut daam rendaman air, eloklah sediakan bahan perencah yang diperlukan.  Kita lihat senarai bahan di bawah ini.

Bahan-bahan:
1 bungkus mee hoon - rendam dengan air sejuk sehingga lembut - toskan
1 tin kecil sardin 
1 labu bawang besar Holland - cincang
3 biji cili hijau - hiris
1/2 batang lobak merah - buang kulit - hiris memancang
1 cawan hirisan kubis
4 kuntum cendawan shiitake - rendam hingga kembang - hiris nipis
4 sudu besar minyak
garam / gula / perasa pilihan

Bahan kisar:
3 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
5 tangkai cili kering

Wokey!
Jom kita mula masak!

 Amie gunakan mee hoon Cap Helang.

1. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng bawang besar Holland yang dicincang hingga kekuningan.
2. Kemudian masukkan bahan kisar. Tumis dengan api perlahan sehingga pecah minyak.

 3. Masukkan lobak merah dan cendawan shiitake. Gaul rata dan biarkan masak seketika.

 4. Tambahkan hirisan kubis dan cili hijau. Kacau sekali dua.

 5. Masukkan mee hoon.

 6. Gaul rata.

 7. Seterusnya masukkan isi sardin bersama sosnya. Gaul sekali lagi hingga sebati.


 8. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan secukupnya.

Sebelum ke klinik pagi tadi, hanya jamah sedikit sahaja. Masih ada lebihan yang agak banyak di dalam bekas tertutup. Bila sudah selesai segala urusan, barulah perut rasa lapar! Encik Suami kata, tengahari tak balik rumah. Jadi tak payah masak tengahari. Fairuz pula membantu anak buah di kedai ikannya. Petanglah baru masak nasi. Jadi, tengahari ini layan Mee Hoon Goreng dengan Sardin!

Baki Mee Hoon Goreng dengan Sardin.
Jom sambung sarapan di tengahari pula.
Hujan masih rintik-rintik.
Hujan itu mengiringi pemergian dua insan yang pernah menjadi rakan sejawatan suatu ketika dahulu. 
Bismillahirrahmaanirrahim
Alhamdulillahirabbilaalamiin....

1 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe