Kek Hati Pari @ Parek

6:43 PTG

Jemput minum petang dengan sepotong dua Kek Hati Pari @ Parek.

Sesungguhnya Amie sangat sayang resipi ini. Amie pernah membuatnya beberapa kali dan berkongsi resepi KEK HATI PARI @ PAREK VERSI 1 dan KEK HATI PARI @ PAREK VERSI II.

Kalau anda pernah membaca entri yang lalu berkenaan Kek Hati Pari @ Parek Versi 1, tentu anda terpandang gambar dua buah buku resepi lama yang aAmie kongsikan seperti di bawah ini.

Di dalamnya terkandung berpuluh malah beratus resepi kek yang 'diwariskan' oleh seorang rakan guru dari Sarawak kepada rakan sekerja Amie. Ketika itu, rakan dari Sarawak ini bertugas di LD. Amie pun tak sempat berjumpa dengannya, sebab Amie 'lewat' datang ke LD.

Nampak begitu klasik resepinya, dengan tulisan tangan yang kemas, dan difotostat, diwariskan turun-temurun kepada peminat kek Sarawak.

Walaupun terdapat pelbagai jenis resepi Kek Hati Pari @ Parek, namun Amie hanya mencuba dua jenis sahaja. Kedua-duanya sedap sebab tempoh mengukusnya pun cukup sedap...ahaks! Untuk kek kali ini, resepinya seperti di bawah ini.

Bahan-bahan:
500 gram tepung gandum
250 gram mentega tulen
1 3/4 cawan gula pasir
1 cawan gula pasir - dijadikan gula hangus
5 biji telur gred A
300 gram kismis hitam
4 sudu besar susu pekat manis
1 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
loyang 4 segi 8"x8" yang telah digris dengan mentega
kertas aluminium



Cara:
1. Ayak tepung gandum bersama soda bikarbonat. Ketepikan.
2. Tumbuk kismis hingga hancur lumat dan kemudian ambil 75 gram tepung yang diayak tadi dan gaulkan dengan kismis hingga sebati.
3. Pukul mentega bersama gula hingga putih.
4. Kemudian masukkan telur satu persatu dan pukul lagi hingga kembang.
5. Perlahankan kelajuan pemukul, dan masukkan susu pekat manis.
6. Seterusnya masukkan tepung, diikuti dengan gula hangus dan juga kismis. Gaul rata.
7. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan tutup loyang dengan kertas aluminium.
8. Kukus selama 6 hingga 8 jam dengan api sederhana. Gunakan air panas setiap kali hendak menambah air kukusan.

Kek Hati Pari @ Parek entri hari ini.

 Kek Hati Pari @ Parek Versi I.

Kek Hati Pari @ Parek Versi II.
Untuk resipi ini bolehlah lihat di KEK HATI PARI @ PAREK VERSI II.
Walaupun nampak macam sama, tetapi bahannya agak berbeza terutama sukatan tepung gandum yang digunakan.

6 comments

  1. Amie, kek ini amat menarik. PH tak pernah rasa. Kena kukus 6-8 jam...pengsan!

    BalasPadam
  2. PH,
    Itu kira minima, (sebab resipi yang saya kongsi ini separuh dari adunan asal) kalau betul-betul mau 10-12 jam he he hee (adunan penuh).

    BalasPadam
  3. Bak kata kwn saya kukus kek ni mcm dr kedah nk p kl..

    BalasPadam
  4. Nampak sedap la. Nanti nak try la..
    Btw, cuma tertanya-tanya, kenapa perlu masak lama?sebab lagi lama masak, lagi moist ker?

    BalasPadam
  5. Assalamualaikum kak.. Bila nak masukkan tepung? Sebelum masukkan gula dgn kismis ke?

    BalasPadam
  6. Mula2 baca tajuknya ingatkan hari iakn pari..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe