Kepak Ayam Panggang / Goreng

4:40 PTG

Hai, selamat petang semua.
Ini cerita resipi petang kelmarin ketika cuaca mendung dan langit gelap gelita.  Memang akhir-akhir ini cuaca tidak menentu dan biasanya hujan atau angin kuat di petang hari.
Amie sempat perap sayap @ kepak ayam untuk ratah-ratah sekeluarga. 
Biasanya, tentu masing-masing ada resipi tersendiri untuk memerap ayam samada untuk dipanggang atau digoreng. Maksudnya kisah dua dalam satu, sekali perap boleh dijadikan 2 menu iaitu goreng dan juga panggang atau bakar.

Amie gunakan 15 belah sayap @ kepak ayam. Amie juga tambahkan satu 2 sudu kecil serbuk rempah kari di dalam perapan supaya lebih beraroma. Kalau nak warna lebi cantik, bolehlah tambahkan kicap dan minyak bijan sikit.

Bahan-bahan:
15 belah sayap @ kepak ayam - potong 2 - bersihkan dan toskan
2 batang serai - diketuk
1 sudu kecil serbuk kunyit
2 sudu kecil serbuk rempah kari
4 sudu besar sos tiram
1 sudu besar Maggi Cukup Rasa
2 sudu kecil gula
3 sudu besar minyak

Bahan kisar / tumbuk:
1 sudu kecil lada putih
3 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
4 cm halia

Cara:
1. Letakkan sayap ayam dalam sebuah mangkuk besar.
2. Masukkan semua bahan kisar, serai. serbuk kunyit, serbuk kari, sos tiram, Maggi Cukup Rasa, gula dan minyak.
3. Gaul rata kesemua bahan dalam mangkuk.
4. Biarkan / perap selama 15 minit.
5. Kemudian bolehlah dipanggang atau digoreng.


 Amie panggang gunakan kuali ajaib.

 Gunakan api perlahan sahaja.

 Dapur sebelahnya pula, Amie gunakan untuk goreng.

Sambil menggoreng tu jangan lupa jeling-jeling kuali ajaib!
Lebih kurang 5 minit begitu, terbalikkanlah kuali ajaib tadi, dan hasilnya seperti di atas. Tutup semula kuali ajaib untuk bagi masak bahagian sebelah sayap tu.

 Sementara itu, ayam yang digoreng pun sudah cukup masak untuk diangkat.

Ayam panggang dalam kuali ajaib sudah cukup masak setelah 2 kali proses menggoreng ayam!
Nampaknya, memanggang lebih lama berbanding menggoreng, dan rasanya pula? Sudah tentulah sayap panggang lebih sedap sebab isinya berjus!

Sekian, cerita Kepak Ayam Panggang / Goreng dari Amie's Little Kitchen.

2 comments

  1. Sedapnya, Amie! Ada dua pilihan pulak - panggang dan goreng. Dua2 pun best!

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe