Sup Tulang Kaki Lembu

7:07 PG

Selamat pagi semua.
Dah sarapan ke?
Sepi pula pagi ini. Encik Suami sudah keluar seawal pukul 6 pagi bersama Fairuz. Fairuz akan menduduki kertas Sains dan pulang tengahari nanti. 
Nampaknya pagi masih terlalu awal untuk alas perut, jadi Amie kongsikan dahulu antara resepi yang masih berderet menanti giliran untuk diterbitkan. Pagi ini Amie kongsikan resepi Sup Tulang Kaki Lembu.

 Sup Tulang Kaki Lembu ini juga sangat sedap dijadikan pencecah roti!

Ada pelbagai cara untuk menyediakan sup tulang. Untuk mempercepatkan supaya dagingnya segera empuk, boleh gunakan pressure cooker. Amie masak cara biasa, gunakan api perlahan sehinggalah daging  menjadi empuk. Sebelum itu Amie rebus dahulu tulang lembu sehingga mendidih dan biarkan lebih kurang 10 minit sebelum membuang air rebusan, dan merebusnya sekali lagi menggunakan air baru. Dengan cara ini, lemak-lemak dapat dibuang atau dikurangkan. Cara lain, kalau rajin menunggu, rebus sehingga daging empuk, dan biarkan sehingga sejuk Kemudian buangkan lelemak yang timbul dipermukaannya. Ada juga yang rajin, dengan menggunakan ais untuk 'menangkap lelemak tersebut. Apa pun caranya, terpulanglah mengikut kegemaran masing-masing.

Jom kita lihat resepi Sup Tulang Kaki Lembu yang sangat sedap ini.

Bahan-bahan:
1 kg tulang kaki lembu - bersihkan - rebus sehingga mendidih selama 10 minit - buangkan airnya - rebus sekali lagi menggunakan air baru sehingga daging empuk - asingkan tulang dan air rebusan (gunakan air secukupnya - sebanyak yang dikehendaki)
3 biji kentang - kupas kulit - belah 2
1   1/2 sudu besar serbuk rempah sup
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 sudu kecil lada putih - tumbuk
3 sudu besar minyak
garam / gula / perasa pilihan secukupnya

Bahan hiris:
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
2 cm halia

Bahan lain:
hirisan daun sup
bawang goreng

Hirisan bawang merah, bawang putih dan halia kena timbus hirisan bawang besar.

 Rempah 4 sekawan jangan dilupa. Kalau tak mahu lada putih, boleh gunakan lada hitam.

 Serbuk rempah sup ini Amie gunakan 1  1/2 sudu besar sahaja.

 Dan bahan tambahan iaitu kentang.

1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar bersama bawang putih dan bawang merah sehingga layu.
2. Kemudian masukkan rempah 4 sekawan. Kacau sekali dua dan biarkan sehingga terbit aroma.

3. Masukkan serbuk rempah sup dan gaul rata. Tambahkan air rebusan tulang dan lada putih. Biarkan sehingga mendidih.
4. Seterusnya masukkan kentang dan tulang kaki lembu. Masak sehingga kentang empuk.
5. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan secukupnya.

6. Untuk mendapatkan aroma yang lebih lazat, masukkan hirisan daun sup dan bawang goreng ke dalam masakan. Kacau sekali dua dan kemudian padamkan api dapur.

Sup Tulang Kaki Lembu sedia untuk dihidangkan.

 Jemput makan!

4 comments

  1. Terima kasih Amie, wah rajinnya buat resepi detail, sungguh mengiurkan betul sup ni, nampak betul2 sedap. Kena cuba lah sebab sebelum ini buat biasa je utk sup...rupanya kena guna rempah sup juga kan baru terbit aroma kelainan. Terima kasih amie. Keep in touch selalu.

    BalasPadam
  2. Salam kenal kak Amie,
    Pagi begini terpandang sup tulang alahai berkeroncong perut..
    Terima kasih sudi kongsi resepi, boleh LZ jadikan sebagai panduan..

    BalasPadam
  3. Julia,
    sama-sama kasih sudi singgah dapur kita,
    macam-macam resepi nak buat sup, cuma kena tanya selera nak yang mana hihihiii.

    LZ,
    salam kenal juga, dan sama-sama kasih sudi singgah sini.

    BalasPadam
  4. Salam nak tnya klau lps masak tp sup nya masih berbau hamis mcm mana nak buat ye.. 😢😢

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe