Serunding Rusa

3:49 PTG

Makan serunding memang sedap, terutamanya serunding daging.
Harganya pun boleh tahan.
Mahal!
Beli 100-200 gram pun sudah berpuluh ringgit!
Apalagi kalau nak beli sekilogram, tentunya mencapai angka ratus pula.
Kalau nak senang, beli sajalah.
Tapi kalau ada kesempatan dan kegigihan, buatlah sendiri...hiks!
Kita nak makan serunding daging tapi bukan daging, tapi bukan daging lembu.
Kita ngada-ngada nak makan serunding daging rusa....huhuhuuuu! Mana ada orang jual serunding rusa?

Inilah hasil kegigihan buat serunding daging rusa!
Sebenarnya tak susah mana pun, dan bahan yang digunakan pun ada di sekeliling kita. Yang perlu ada, hanyalah kegigihan, sabar mengacau serunding supaya tidak hangus, dari basah menjadi kering!

Amie beli 2 kg daging rusa, dan pada mulanya Amie rebus kesemuanya untuk dijadikan serunding. Bagaimanapun Amie rasa macam tak larat menyiat seorang diri daging rusa sebanyak itu. Jadi, setelah daging empuk direbus, Amie ambil sedikit demi sedikit untuk dimasak dijadikan lauk makan nasi. Akhirnya tinggal 1 kg lebih daging rusa tadi. Rasanya, bolehlah menyiat hingga selesai. Kalau dahulu setakat 4-5 kg daging rusa Amie siat untuk dijadikan serunding memang tak tadi hal. Sekarang ini, usia pun sudah menganjak keemasan, tenaga makin berkurang....kemalasan jua yang datang bertandang!

Dengan usaha gigih, perlahan-lahan menyiat daging rusa dan akhirnya siaplah walaupun sebahagiannya kasar-kasar sikit.

 
Ini antara bahan perencah serunding yang Amie gunakan. Lain orang lain caranya, lain daerah mungkin lain bahannya. Amie tetapkan sasaran untuk menyiapkan serunding rusa yang ada rasa pedas, manis secukup rasa dan ada biji ketumbar pecah-pecah yang boleh digigit sewaktu mengunyah serunding! He heeee... mana larinya kuah kalau tak tumpah ke nasi. Amie suka sangat makan air tangan Bonda seperti serunding dan rempeyek. Sebahagian rempah seperti biji ketunmbar dan jintan manis, Bonda hanya pecahkan (tumbuk kasar) sahaja.

 Jom kita lihat bahan-bahan yang Amie gunakan untuk menyiapkan Serunding Rusa ini. Tak ada rusa, gunalah daging kijang. Tak ada kijang carilah daging lembu atau ayam. Jangan nangis tau kalau tak jumpa rusa!

Bahan-bahan:
1 kg daging rusa - potong setebal 2 cm - rebus hingga empuk - toskan airnya - siat halus
1 cawan minyak
2 cawan santan pekat - kisar/ perah dari sebiji kelapa
2 keping asam gelugor
2 sudu besar ketumbar biji - tumbuk kasar (setakat pecah)
3 batang gula melaka comel (dalam gambar) - ikut suka nak manis tahap apa
garam / perasa pilihan secukupnya

Bahan kisar:
30 tangkai cili kering
25 gram biji ketumbar
25 gram jintan manis
2 labu bawang besar
12 biji bawang merah
5 biji bawang putih
5 batang serai - ambil isinya yang putih - hiris serong
2 cam halia
2 cm lengkuas

 Jom kita mula masak serunding. Seronoknya kalau ada teman berbual di dapur.... Taklah rasa keseorangan. Apa boleh buatlah. Teruskan saja hasrat untuk membuat serunding.

 Cara:
1. Panaskan minyak. Tumis semua bahan kisar hingga pecah minyak.
2. Tambahkan garam / gula melaka / perasa pilihan, asam gelugor dan santan . Biarkan masak mendidih sehingga gula melaka larut.

3. Masukkan daging rusa siat tadi dan gaul rata. Jangan lupa masukkan sekali biji ketumbar yang ditumbuk kasar / setakat pecah itu tadi. Kalau tak mahu pun tak apa. Tak payah masukkan.

 4. Teruskan perjuangan / proses memasak serunding sehinggalah serunding mula mengering di dalam kuali. Nampak tak yang macam biji-biji kecil di bawah ini. Haaa.. itulah biji ketumbar. 

 Nampaknya serunding sudah siap masak dan kering, tapi kita dah letih. Biarlah sejuk dahulu dalam kuali. (Ini cerita malam tadi... kita tinggalkan serunding sebab mata dah mengantuk). Tidur dululah.

 Petang ini baru berkesempatan ambil gambar Serunding Rusa! banyak juga hasilnya daging rusa sekilogram ini!

1 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe