Sambal Acar Telur Puyuh

8:48 PTG

Amie namakan resepi ini Sambal Acar Telur Puyuh!
Pada mulanya nak buat acar seperti biasa, tapi terlebih cili kering pulak.
Bagaimanapun, hasilnya sangat sedap sehingga menjilat jari!
Bukan Amie saja yang suka, Encik Suami yang sedang sakit gigi pun menambah berkali-kali dalam pinggan. Begitu juga bujang kecil, Firdaus! Suka benar dia makan nasi putih dengan Sambal Acar Telur Puyuh!
Barangkali.... ya barangkali sebab Amie masukkan bahan tambahan dalam acar iaitu pickled lettuce!
Pickled lettuce (jeruk lobak putih) ini biasanya Amie makan bersama bubur. Sebenarnya Amie mencari lobak merah di dalam peti sejuk, tapi yang ditemui hanyalah sebotol  kecil pickled lettuce seberat 170 gram. Tak sangka pula, boleh menghasilkan Sambal Acar Telur Puyuh yang sangat sedap!

Bahan-bahan:
20 biji telur puyuh - rebus dan kupas kulit - bilas dan toskan
1/2 batang timun - buang bahagian empulur - potong bentuk jejari
1 labu bawang besar - mayang kasar
1 botol pickled lettuce - ambil isi bersama airnya sekali
12 biji bawang merah - buang kulit - belah 2
12 ulas bawang putih - buang kulit
2 biji cili hijau - belah 2
2 biji cili merah - belah 2
1 sudu kecil biji sawi
1 sudu kecil serbuk kunyit
3 sudu besar  cuka
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
1/2 cawan minyak
garam / gula / perasa pilihan

Bahan kisar:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
3 biji buah keras
1 cm halia
12 biji cili kering

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar sehingga layu.
2. Masukkan biji sawi, kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga. Kacau dan biarkan sehingga naik aroma.
3. Kemudian masukkan bahan kisar dan serbuk kunyit. Perlahankan api, dan tumis sehingga pecah minyak.
4. Masukkan pickled lettuce bersama airnya, bawang putih, bawang merah dan timun.
5. Setelah kuah menjadi pekat, tuangkan cuka, telur puyuh, cili hijau, cili merah, garam, gula / perasa pilihan.
6. Biarkan masak seketika dan kemudian padamkan api dapur.

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe